четвер, 19 березня 2020 р.

"СЬОГОДНІ РИЛЬСЬКОГО НАТХНЕННА В МОЇЙ ДУШІ ВЕСНА ВСТАЄ"


МУЛЬТИМЕДІЙНА ВИСТАВКА

(до 125-ї річниці від дня народження Максима Тадейовича Рильського)


БІОГРАФІЯ М. Т. РИЛЬСЬКОГО
ПОЕТ І ГРОМАДЯНИН, ЩО НАБЛИЗИВ УКРАЇНСЬКУ ЛІТЕРАТУРУ ДО СВІТОВОГО РІВНЯ
ЖИВЕ СЛОВО ПОЕТА
ЧИТАЄМО ТВОРИ М. Т. РИЛЬСЬКОГО ОНЛАЙН


БІОГРАФІЯ М. Т. РИЛЬСЬКОГО


"Плюскочуться білі качки
В басейні під тінню каштана,
На крилах блищать крапельки,
А в краплі — життя океана.
Хіба я не крапля мала,
Що світ необмежний одбила, —
Лиш грунту свого не знайшла,
 Лиш крила родимі згубила!"

(М. Рильський "Плюскочуться білі качки")


Максим Тадейович Рильський (народився 19 березня 1895 року в Києві, помер 24 липня 1964 року в Києві) – український поет, перекладач, літературознавець, мовознавець, громадський діяч і академік Академії наук України.


  • На окрему увагу заслуговує сім'я, в якій народився майбутній поет. Батько літератора Тадей Рильський - етнограф, публіцист, громадський діяч, учасник громадівського руху. Він був сином полонізованого багатого поміщика Розеслава Рильського і княгині Трубецької. Володіючи маєтком в Києві, батько Максима Рильського більшу частину часу проживав у Романівці (нині Попільнянський район на території Житомирської області). Матір'ю письменника стала Меланія Федорівна (в дівоцтві Чуприна), уродженка звичайної сільської родини, на ній Тадей Розеславович одружився після смерті своєї першої дружин





  • Після вступу на навчання в гімназію деякий час жив в будинку Миколи ЛисенкаУ 1910 році виходить перша поетична  збірка Максима Рильського «На білих островах». Вона  з'явилася друком тоді, коли автору ледве виповнилося 15 рокiв.




  • 1915–1918 роки. Після приватної гімназії Науменка Рильський навчався на медичному факультеті Київського університету св. Володимира, потім на історико-філологічному факультеті Народного університету в Києві, заснованому за гетьмана Павла Скоропадського, але через бурхливі події революції й громадянської війни жодного з них не закінчив. Займався самоосвітою, вивченням мов, музикою.
  •  У 1920-х роках Рильський належав до мистецького угрупування «неокласиків», переслідуваного офіційною критикою за декадентство, відірваність від сучасних потреб соціалістичного життя.








  • Цей період дослідники називають найбільш плідним у творчості Рильського. У ці роки побачили світ багато його поетичних збірок, що складаються не тільки з віршів, написаних самим літератором, а й з перекладів написаного іноземними поетами, зокрема 1927 року — переклад поеми Адама Міцкевича «Пан Тадеуш».

"Ізнов «Тадеуша» я розгорнув,
Розклав папір, вікно завісив синє,
Знов шляхта гомонить передо мною,
Драпується у романтичність Граф,
Знов ріг мисливський грає над борами
І кида в небо тріюмфальний клич.
Знов я дивую майстрові, що вмів
Такою певною вести рукою
Свавольне панство."



  • В ці роки письменник створює сім'ю, одружується з Катериною Миколаївною Очкуренко. Згідно з однією з версій, перед одруженням поет викрав майбутню дружину, на той час заміжню жінку, у менш щасливого суперника. Примітно, що з суперником Рильський був у приятельських стосунках, а познайомився з майбутньою дружиною, коли приїхав до Києва і оселився в будинку Івана Очкуренка.






  • 1931 року Рильського заарештовує НКВС. Він майже рік просидів у Лук'янівській тюрмі в Києві. Його товариші-неокласики Д. Загул, М. Драй-Хмара, П. Филипович, М. Зеров були репресовані й загинули в концтаборах. З 1931 року творчість Рильського зазнає змін, він, не в змозі виступити проти режиму, змушений поставити свою поезію йому на службу. Його творчість ділиться на два річища — офіційне та ліричне, в останньому йому вдавалося створити незалежні від політики, суто мистецькі твори, які пережили йогоЩодо літераторів, поставлених на службу режиму, використовувався принцип батога і пряника. Пряником у 1942 році для Рильського стала присвоєна Сталінська премія першого ступеня за кілька поетичних збірок і поему «Мандрівка в молодість». Його п'ятидесятиріччя зазначалося з розмахом, літератору доручили очолювати Інститут народної творчості та мистецтва АН УРСР.
  • Незабаром після закінчення війни і випуску відомих «ждановських» постанов з критикою Зощенка і Ахматової «під роздачу» потрапив і Рильський. Як голова Спілки письменників України, поет зіткнувся з неприємностями, оскільки «не зміг побачити в творах Зощенка настрої, неприйнятні для радянської літератури». Для припинення переслідувань літератори пишуть кілька творів, які звеличували Сталіна. До написання од на честь вождя, крім Рильського, приєдналися також Осип Мандельштам, Михайло Булгаков, Анна Ахматова. 
  •  У глибокій старості, коли у поета діагностували онкологічне захворювання, він згадував все своє життя. Єдине, про що літератор шкодував тоді, - це те, що його друзі-письменники не дожили до похилого віку. Рильський був переконаний, що якби «розстріляне відродження» не було знищено, українська література за розвитком залишила б далеко позаду світову.




ПОЕТ І ГРОМАДЯНИН, ЩО НАБЛИЗИВ УКРАЇНСЬКУ ЛІТЕРАТУРУ  ДО СВІТОВОГО РІВНЯ

«І всі знайшли, а я шукаю...»

(М. Рильський «Сашко» )


Максим Рильський належить до числа українських письменників, які залишили частину своєї душі в катівнях НКВС. Заради порятунку власного життя він змушений був зайняти місце в дружних рядах творчих людей, які співали славу радянському режиму. Як і більшість людей, наділений талантом Рильський виявився звичайною слабкою людиною. З іншого боку, для усвідомлення суті вчинків письменника необхідно чітко розуміти обставини, в яких він жив, особливості епохи.
У Рильському, як і в багатьох інших, перемогла та сила, яка відповідала за самозбереження. Своєю згодою на написання дифірамбів більшовицькому режимові поет обрав життя. Заради рідних людей, яких просто не мав права залишити сиротами, літератор пішов на компроміс з самим собою.
Для тих, то бажає зануритисяв атмосферу 40-х  років ХХ століття, саме тоді жив і працював  Максим. Рильський, радимо прочитати роман сучасної української письменниці Марини Гримич "Клавка".
Безумовно, при оцінці вчинків Рильського необхідно враховувати, що поет має можливість продовжувати боротьбу за свої ідеали, тільки коли залишається живим. В результаті золотий фонд української поезії став би біднішим як мінімум на один діамант, яким можна назвати вірш Рильського про українську мову.
Нажаль, більшість з нас пам'ятає зі шкільного курсу української літератури Максима Рильського, як співця радянської дійсності, натомість він є ще й автором витонченої лірики та досконалих пререкладів світової поезії. За своє життя Рильський видав понад 40 збірок поетичних творів. 
Він любив свою творчу працю так само, як любив жінку, природу, мисливство, життя, — любив для них — не для себе. Тим яскравіше виступає на тлі того поетичного кладовища 1930—40 років доробок Рильского 20-х років. Книжки лірики: «Синя далечінь» (1922), «Крізь бурю й сніг» (1925), «Під осінніми зорями» (друга редакція 1926), «Тринадцята весна» (1926), «Де сходяться дороги» (1929), «Гомін і відгомін» (1929) — це певний хід на вершини майстерства, дозрівання таланту і його власного стилю. Так само поеми «Чумаки» (1924), «Крізь бурю й сніг» (1925), «Сіно» (1927), «Кінь» (1927). Перше, що вражає в ліриці Рильського, — це багатство її мотивів. До традиційних мотивів української поезії Рильський додав запас мотивів поезії античної і західньоевропейської. Плюс нові мотиви, зроджені українською революцією і відродженням 1917—29 років. З цього боку лірику Рильського можна назвати многозначним пророчим звітом про життя, як воно відбилось у душі цього життєлюба. Від бурлескних мотивів Котляревського до «строф залізних» вісниківців, як ось у вірші «Неопалима купина», де встає державний образ Володимира Великого. Від багатства напруженого життя птиць і звірів і миротворного українського краєвиду — до літературних і філософських ремінісценцій, до ясних і темно-бурливих глибин людської душі, до всіх епох людства... Серед ліричних мотивів Рильського зустрічаємо багато взятих із світової літератури та історії. Спокійний Гомер з його неспокійними героями, тонкий майстер словесної гравюри Ередія, модерністичні повстанці проти класичної естетики і етики Бодлер, подекуди Ніцше. Барокково всеохопний Шекспір, а далі Шотландія із романів Вальтера Скотта, соняшний Прованс, паризький парнас, літературні капітани семи океанів та інші кругосвітні мандрівки у всі часи йепохи, мандрівки в кріслі.



ЖИВЕ СЛОВО ПОЕТА

Шнановні читачі нашого блогу, пропонуємо вам послухати поезії М. Т. Рильського у аторському виконанні та у виконанні відомих українців.





ЧИТАЄМО ТВОРИ М. Т. РИЛЬСЬКОГО ОНЛАЙН

1. Вірші Максима Рильського. OnlyArt : веб-сайт. URL: https://onlyart.org.ua/ukrainian-poets/virshi-maksyma-rylskogo/ (дата звернення 19.03.2020).

2. Максим Рильський. Вибрані твори. Лірика та поеми. Українська література. Електронна бібліотека - все для вивчення укр. літ. : веб-сайт.URL: 
 (дата звернення 19.03.2020).
Завантажити матеріал у повному обсяз можна у форматі djvu 

3. Максим Рильський. Вибрані твори. Зібрання творів у 20-ти томах. Переклади. Чтиво : електронна бібліотека. URL: http://chtyvo.org.ua/authors/Rylskyi_Maksym/ (дата звернення 19.03.2020).
Завантажити матеріал у повному обсяз можна у форматі djvu 

4. Максим Рильський: Тврчість. Клуб поезії : веб-сайт. URLhttp://www.poetryclub.com.ua/metrs.php?id=131&type=critiques (дата звернення 19.03.2020).












Немає коментарів:

Дописати коментар