четвер, 18 червня 2020 р.

У ЦЕЙ ДЕНЬ ПОЧАЛАСЯ ВІЙНА. ПАМ'ЯТАЄМО ! : МУЛЬТИМЕДІЙНИЙ ОГЛЯД




Деякі події історії не підвладні часу. Вони залишають слід у пам’яті багатьох поколінь. До таких подій однозначно належить Друга світова війна. Ця війна відзначилась численними масовими вбивствами і злочинами проти людяності. Вона докорінно змінила глобальний світовий порядок. За кількістю жертв, особливо серед мирного населення, за розмахом жорсткості та за рівнем руйнувань вона значно перевершила Першу світову. За різними оцінками під час Другої світової війни загинуло від 50 до 85 мільйонів людей.
Через горнило Другої світової пройшли багато народів. Не оминула ця страшна доля й українців.
22 червня – сумна дата в історії українського народу. Щороку в цей день ми вшановуємо світлу пам’ять мільйонів земляків, життя яких обірвала Друга світова війна.
85 років тому нацистська Німеччина без оголошення війни несподівано напала на Україну, Білорусь та Прибалтійські республіки.
Ціна перемоги для України була надто страшною, адже ми посідаємо друге місце за кількістю людських втрат у роки воєнного лихоліття. На той час до лав збройних сил було призвано близько семи мільйонів чоловіків, із них половина не повернулась. 
Друга світова війна – національна трагедія, під час якої українці, позбавлені власної державності, змушені були воювати за чужі імперські інтереси і часом вбивати інших українців. Незважаючи на те, що Друга світова війна забрала життя кожного п’ятого українця, Росія намагається всіляко применшити роль України й українців у Другій світовій війні. 
Тому День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні, який встановлено «…з метою всенародного вшанування пам'яті синів і дочок українського народу …», повсякчас нагадує всьому світу про безсмертний подвиг нашого народу у часи Другої світової війни.
Напередодні Дня скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні пропонуємо переглянути  мультимедійний огляд літератури «У цей день почалась війна. Пам’ятаємо!», який містить інформацію про документи, що зберігаються у фонді ПОУНБ імені І. П. Котляревського та  посилання на текстові та відео oline-джерела.


63.3(4УКР)624
У 45


Україна у Великій війні 1939-1945 / ред. І. Р. Юхновський ; упоряд. Л. С. Герасименко. – Київ : Емма, 2014.  262 с.
Примірник книги є у відділі зберігання основного фонду



Книга розповідає про причини, перебіг і наслідки однієї з найбільших і найтрагічніших подій в історії українського народу ХХ століття – Другу Світову війну. У запропонованій книзі проаналізовано події, що відбувались на території сучасної України, або були пов’язані з діяльністю українців, починаючи від проголошення Карпатської України в березні 1939 року і завершуючи подіями на Далекому Сході у вересні 1945 року. У праці описується перебіг війни, організація самооборони, буденне життя під різними окупаційними режимами, національно-визвольна боротьба українців та ідейно-політичні лінії розколу в середовищі українських націоналістів.
Велику увагу приділено питанням історії Другої Світової війни, та вкладові українців в розгром нацистської Німеччини.
На основі значного масиву сучасних матеріалів розглянуто основні аспекти формування історичної пам’яті українського народу про Другу Світову війну.




63.3(4УКР)624
У 45

Україна в полум'ї війни. 1941 - 1945 / П. П. Панченко [та ін.]. — Київ : Україна, 2005. — 559 с.


Примірник книги є у фонді відділу абонемента

«Україна в полум’ї війни 1941–1945»  наступна книга, яку ми пропонуємо до вашої уваги. На основі аналізу фактичного матеріалу та нових архівних джерел автори історичної розвідки висвітлюють найважливіші операції Червоної армії на території України, які суттєво вплинули на подальший хід Другої світової війни і значною мірою збагатили воєнне мистецтво.
У книзі розкривається діяльність руху Опору, тактика козачих та кавалерійських формувань, що визволяли українську землю від ненависного ворога, особливості політико-виховні роботи серед військовослужбовців у фронтових умовах, масовий героїзм, мужність, самовідданість бійців і командирів, які вистояли і перемогли у жорстокому двобої з фашизмом.


63.3(4УКР)624
У 45

Україна в Другій світовій війні: погляд з ХХI ст. : історичні нариси : у 2-х кн. / Ін-т історії України; ред. В. А. Смолій. Київ : Наукова думка.
Кн. 1 / А. Айсфельд [и др.]. 2011. 733 с.


Примірник книги є у відділі зберігання основного фонду


У виданні висвітлюється широке коло питань історії України. На основі критичного аналізу вже опублікованих матеріалів і нових масивів джерел, більшість з яких вперше вводиться до наукового обігу, подається сучасне бачення мобілізаційних і режимних заходів радянського керівництва, стратегічних і фронтових операцій на території України, політики німецької окупаційної влади, повсякденного життя цивільного населення в умовах нацистського режиму, боротьби партизанів та підпільників у тилу нацистських окупантів, становища військовополонених.



63.3(4УКР)6я73
Н 73

Новітня історія України. 1914-2008 рр. : навчальний посібник для студентів вузів / К. К. Кондратюк [та інші.]. Київ : Знання, 2011. 536 с.

Примірник книги є у відділі зберігання основного фонду


У книзі «Новітня історія Украіни 1914-2008 рр.» розглядається тривалий етап новітньої української історії. Він охоплює початок Першої світової війни, трагічну долю Украіни в умовах тоталітарного режиму, боротьби з фашистською окупацією в роки Другої світової війни. Книга буде корисною для тих хто вивчає історію у вищих навчальних закладах.




63.3(4УКР)624
Т 73

Тронько Петро Тимофійович. Згадаймо всіх поіменно... : з історії боротьби комсомольців і молоді України проти німецько-фашистських загарбників у роки Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр. / П. Т. Тронько. Київ: Молодь, 2001. 224 с.

Примірник книги є у фонді відділу абонемента

Автор книжки – академік НАН України, П. Т. Тронько понад 50 років розробляє тему героїчної боротьби української молоді на фронтах партизанських загонах, у підпіллі під час найтрагічнішої з воєн в історії людства. При написанні були використані архіви, преса часів війни, маловідомі документи партизанських загонів, підпільних організацій тощо.



Спогади очевидців та учасників історичних подій є безцінним матеріалом для тих, хто бажає знати історію своєї країни. Пропонуємо ознайомитися зі спогадами Олександра Нагорного.



Саржевський А. Ратну справу батька продовжив гідно / А. Саржевський // Голос України. – 2019. – 22 червня – С. 7.

Примірник гаети є фонді відділу абонемента


Ось як він згадує 1941 рік, який запам’ятався юнакові не лише завершенням семирічки з відмінними оцінками. Страшне слово війна робітники радгоспу вперше почули 22 червня на загальній сходці від свого директора. Того дня були мобілізовані разом з односельцями батько та старший брат. Сашко залишився на окупованій території, бо був замалим роками, щоб піти добровольцем на фронт, та опинився згодом на окупованій території. Іще через два роки пішла на фронт сестра Марія. 
За бажанням можна переглянути електронний варіант цієї статті 



Стаття «Літо 1941-го. Окупація Полтави очима дитини» – це спогади 91-річного полтавця Андрія Боголюбського про те, що довелось пережити жителям міста з початком німецько-фашистської окупації нашого рідного міста.


Боголюбський А.  Літо 1941-го. Окупація Полтави очима дитини / А. Боголюбський // Панорама Полтавщини. – 2019. – 20 червня (№ 25). – С. 8, 15.

Примірник книги є фонді відділу абонемента

Ось як він згадує ті далекі події.  В 1941 р. йому йшов 14 й рік, хлопчик відпочивав в піонерському таборі, і початок війни для нього був майже непомітним. Далі він розповідає, що в місті не залишилось ні одного червоноармійця. Не було й німців. Люди, які залишились в місті, сиділи в своїх погребах і чогось чекали, боялись вийти. За відсутності влади в місті процвітало мародерство, на початку окупації люди грабували магазини, фабрики. Пізніше, через два місяці ті що щось вкрали, мали можливість обміняти на муку або сало у сільських жителів. Він згадує, як пішов на кондитерську фабрику, але там стояв гул голосів. Люди ходили із одного приміщення в друге з надією щось взяти із солодощів. А на другий день на парканах та стінах будівель були розклеєні накази окупаційної влади про заборону розкрадання…. Цікавий історичний матеріал та  фотоматеріал тогочасної Полтави також можна знайти на сайті «Зміст»


Скобельськи В. Тріумф і трагедія «Скаженого Джо» / В. Скобельський //  Полтавський вісник. - 2020.- 11 червня (№ 24).- С. 8.

Примірник гаети є у фонді відділу абонемента


У статті йдеться про військову операцію «Френтік».
У червневі дні 1944 року до Полтави прибули перші американські літаки,які мали взяти участь в одній із найсекретніших операцій Другої світової. До речі, повна її назва «Френтік Джо». За радянських часів про цю операцію воліли не згадувати, адже після закінчення війни стосунки  колишніх союзників ускладнилися. Тому про спільні дії в рамках антигітлерівської коаліції згадували  у ті часи побіжно. Сподіваємося, що матеріал, який підготував Віталій Скобельський, значно поповнить наші знання про історію рідного міста у воєнне лихоліття. Додатково цю інформацію про військову операцію «Френтік» читайте на сайті «Зміст».


Пропонуємо  переглянути відеофільми про  Україну та українців в роки Другої світової.

Україна у Другій світовій війні / Пишемо істрію






Українці у Другій світовій війні / Пишемо істрію


Немає коментарів:

Дописати коментар