пʼятницю, 20 березня 2020 р.

ЛІНА КОСТЕНКО: ЖИТТЯ ТА ТВОРЧІСТЬ

МУЛЬТИМЕДІЙНИЙ БІБЛІОГРАФІЧНИЙ ОГЛЯД 

(до 90-ї річниці від дня народження Ліни Василівни Костенко)


«В ЇЇ ОЧАХ ГОРИТЬ СВЯТИЙ ВОГОНЬ,
 А СЕРЦЕ СЛІВ МЕЛОДІЮ СКЛАДАЄ»

О. С. Маляренко






  • Біографія Ліни Костенко: короткий виклад. 
  • Твори Ліни  Костенко у фонді відділу абонемента.
  • Літературознавчі студії товорчості Ліни  Костенко у фонді відділу абонемента.
  • Живе слово поетеси.
  • Читаємо твори Ліни Костенко online.





                                                                           
                                                                          


Біографія Ліни Василівни Костенко: которткий виклад


Ліна Василівна Костенко (19 березня 1930, Ржищів, Київська область) — українська письменниця-шістдесятниця, поетеса, лауреат Шевченківської премії (1987), премії Антоновичів (1989), премії Петрарки (1994).
У радянські часи брала активну участь у дисидентському русі, за що була надовго виключена з літературного процесу. Авторка поетичних збірок «Над берегами вічної ріки» (1977), «Неповторність» (1980), «Сад нетанучих скульптур» (1987), роману у віршах «Маруся Чурай» (1979, Шевченківська премія 1987), поеми «Берестечко» (1999,2010).2010року опублікувала перший прозовий роман «Записки українського самашедшого», що став одним з лідерів продажу серед українських книжок у 2011 році.
Почесний професор Києво-Могилянської академії, почесний доктор Львівського та Чернівецького університетів.
Народилась у родині вчителів. У 1936 році родина перебралась із Ржищева до Києва, де майбутня поетеса закінчила середню школу.
Після закінчення середньої школи навчалася в Київському педагогічному інституті, а згодом — у Московському літературному інституті імені О. М. Горького, який закінчила в 1956 році.
Була однією з перших і найпримітніших у плеяді молодих українських поетів, що виступили на межі 1950—1960-х років. Період так званих  «шістдесятників» створив новітні стилі в українській літературі, змусив творити щось нове, атипове, щось авангардне, але, як і завше, безжальне та максимально критичне щодо влади та тодішнього режиму.
Збірки її віршів «Проміння землі» (1957) та «Вітрила» (1958) викликали інтерес читача й критики, а збірка «Мандрівки серця» (1961) не лише закріпила успіх, а й засвідчила справжню творчу зрілість поетеси, поставила її ім’я поміж визначних майстрів української поезії.
На початку 1960-х брала участь у літературних вечорах київського Клубу творчої молоді. Починаючи з 1961, Ліну Костенко піддавали критиці за «аполітичність», був знятий з плану знімання фільм за її сценарієм «Дорогою вітрів».
1963 року  зняли з друку книжку віршів Ліни Костенко «Зоряний інтеґрал», книжку «Княжа гора» зняли з верстки.
У ці роки вірші поетеси публікували журнали в Чехословаччині, газети в Польщі, і лише зрідка — в Україні. Її вірші ходили в «самвидаві».
1965 року Ліна Костенко підписала лист-протест проти арештів української інтелігенції. Була присутня на суді над М. Осадчим і М. Зваричевською у Львові. Під час суду над братами Горинями кинула їм квіти. Разом з Іваном Драчем звернулася до редакції журналу «Жовтень» (тепер «Дзвін») і до львівських письменників з пропозицією виступити на захист заарештованих. Письменники не зважилися на протест, але подали в суд клопотання з проханням передати на поруки Б. Гориня, як наймолодшого з заарештованих.
1968 року написала листи на захист В'ячеслава Чорновола у відповідь на наклеп на нього в газеті «Літературна Україна». Після цього ім’я Ліни Василівни Костенко в радянській пресі довгі роки не згадувалося. Вона працювала «вшухляду».
Лише 1977 року  вийшла збірка віршів «Над берегами вічної ріки», а 1979-го, за спеціальною постановою Президії СПУ — історичний роман у віршах «Маруся Чурай», що пролежав без руху 6 років. За нього поетеса 1987 року була удостоєна Державної премії УРСР імені Т. Г. Шевченка.
Перу Л. Костенко також належать збірки поезій «Неповторність» (1980) і «Сад нетанучих скульптур» (1987), збірка віршів для дітей «Бузиновий цар»(1987).
Ліна Василівна Костенко продовжує плідно працювати й у новому – 21 столітті.
Поема «Берестечко» з  люстраціями Георгія Якутовича, видана видавництвом «Либідь» 2010 року, мала загальний тираж 14 тис. примірників, а збірка «Гіацинтове сонце», впорядкована Ольгою Богомолець, розійшлася тиражем 5 тис. прим.;на додруковування додаткового тиражу, за словами директора видавництва Олени Бойко, упорядниця згоди не дала.
2010 року вийшов перший роман Ліни Костенко — «Записки українського самашедшого». Роман викликав великий ажіотаж і тимчасову його нестачу в книгарнях, що привело до появи піратських передруків. Станом на червень 2011 року загальний офіційний тираж роману становив 80 тисяч.
У січні 2011 року Ліна Костенко вирушила у тур-презентацію свого першого роману. Презентації відбулися в Києві, Рівному та Харкові, усюди були аншлаги, не всі охочі потрапити змогли це зробити через те, що вже не було місця у залах. Але 9 лютого письменниця перервала свій тур через особисту образу.
9 квітня 2012 року, в день народження Шарля Бодлера, відбулася презентація монографії про Ліну Костенко «Є поети для епох» авторства Івана Дзюби. Книга надрукована видавництвом «Либідь». (За матеріалами сайту OnlyArt)

Твори Ліни Василівни Костенко у фонді відділу абонемента

Пропонуємо вашій увазі короткі розповіді про книги Ліни Костенко, які зберігаються у фонді відділу абонемента Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки  імені І. ПКотляревського. По закінченню  карантину ви зможете взяти їх додому терміном на 2 тижні.

84(4=УКР)6
К 72
Костенко, Ліна Василівна. Берестечко [Текст] : історичний роман / Л. В. Костенко. - 2-е вид. - Львів : Каменяр, 2007. - 172 с. : іл. - 2000 экз. - ISBN 966-7255-40-9 : 21.70 грн.
Всеприсутній у століттях, Богдан Хмельницький Ліни Костенко - грандіозна постать на роздоріжжі Європи. Людина, що зводить державу, бунтар, що кидає виклик усталеній системі, пристрасний закоханий чоловік, спопелілий від зради, стратег і полководець, софістикований дипломат, безпритульний бранець власник помилок та історії, голос гідності й свободи - таким є гетьман України віч-на-віч зі своєю поразкою. Велич історичного призначення та драма самотньої людської душі - ці два виміри нерозривно пов'язані у творі. Відроджений в новій любові гетьман знову стає на чолі повсталого війська. Суверенність держави народжується з вистражданої індивідуальної свободи і зрілої людської волі. Роман у віршах "Берестечко" творився на різних етапах протистояння України та її боротьби за незалежність - від середини 1960-х до кінця 1990-х. ХХ століття впізнає себе в ХVII-му. Україна знову змушена долати фатальну циклічність своїх проблем. Але драма поразки стає філософією відродження, катарсисом, повстанням руїни людини і народу.
є 2 примірника у фонді відділу абонемента

84(4=УКР)6
К 72
Костенко, Ліна Василівна. Вибране [Текст] / Л. В. Костенко. - К. : Дніпро, 1989. - 558 с. : портр. - 60000 экз. - 2.10 грн., 21.00 грн.

Книга віршів та поем містить вибрані твори з книг "Зоряний інтеграл" та "Княжа гора", які свого часу не побачили світ.

є 1 примірник у фонді відділу абонемента









84(4=УКР)6
К 72

Костенко, Ліна Василівна. Записки українського самашедшого [Текст] / Л. В. Костенко. - 5-те вид. - К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2011. - 416 с. - (Перлини сучасної літератури). –ІSBN 978-966-7047-88-7 : 70.00 грн., 65.00 грн.

Перший прозовий роман поетеси, де тісно переплетені художня література, щоденники, сучасні літописання і публіцистика. Головний герой 35 - річний київський програміст, який на тлі особистої драми прискіпливо, глибоко і болісно переживає всі виклики нашого часу, прагне подолати комунікативну прірву між чоловіком і жінкою, родиною і професією, Україною і світом.

є 2 примірника у фонді відділу абонемента


84(4=УКР)6
К 72
Костенко, Ліна Василівна. Мадонна перехресть [Текст] : поезії / Л. В. Костенко. - К. : Либідь, 2012. - 112 с. : фотоіл. -ISBN 978-966-06-0604-3 : 80.00 грн., 50.40 грн

Збірник кількох десятків коротеньких віршів Ліни Костенко. Це навіть не книга, а альбом, присвячений дочці поетеси Оксані Пахльовській. У ньому, немов на перехресті доріг життя, є час для роздумів, осмислення минулого, сьогодення й майбутнього. 


Я думала, — це так, а то була вже Доля. 
Душа ледь встигла стати на брило, 

І раптом входить Вічність без пароля, 

І все, що буде, вчора вже було. 



Філософія, медитація, самоаналіз. Старі чорно-білі фотографії, на яких молода Ліна з родиною, друзями і навіть з улюбленою іграшкою дитинства – зеленим плюшевим слоником. Думки виплеснулися на папері стрункими рядами. Ностальгія за вчорашнім і смуток сучасності. 

є 2 примірника у фонді відділу абонемента
84(4=УКР)6
К 72
Костенко, Ліна Василівна. Річка Геракліта [Текст] / Л. В. Костенко. - К. : Либідь, 2011. - 288 с. - ISBN 978-966-06-0599-2 : 36.75 грн.

Це літературно - філософські роздуми видатної української поетеси, де тріумфує неприборкана стихія людських почуттів. Чотири розділи присвячені порам року та життєвим перипетіям. Передмова до збірки написана дочкою поетеси Оксаною Пахльовською.

є 2 примірника у фонді відділу абонемента

84(4=УКР)6
К 72

Костенко, Ліна Василівна. Сад нетанучих скульптур [Текст] : вірші, поема-балада, драматичні поеми / Л. В. Костенко. - К. : Радянський письменник, 1987. - 202 с. : іл. - 28000 экз. - 1.40 грн.

Драматична поема. Дія відбувається в монастирі старовинного французького містечка Тур. XVI століття. Головна проблема поеми, що є наскрізною у всій творчості Ліни Костенко, — про вічне й тлінне. І тому твір насичений протиставленнями, перетвореннями, роздвоєннями. Скульптури оживають або — тануть. Мармур стає снігом, а сніг — мармуром.

є 2 примірника у фонді відділу абонемента




84(4=УКР)6
К 72
Костенко, Ліна Василівна. Триста поезій [Текст] : вибране / Л. В. Костенко. - К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2016. - 416 с. - (Українська Поетична Антологія). - ISBN 978-617-585-035-0 : 120.00 грн.

Книга «Триста поезій» - колекційна збірка вибраної лірики Ліни Костенко з ранніх років її творчості і до сьогодення. Це найповніше видання її віршів за часи незалежності нашої країни.
Неперевершена лірика Ліни Костенко зачіпає тендітні струни людської душі. Любов до неньки-України, яскраві образи пересічних українців, зранена душа та ніжні почуття - ось чим приваблює поезія талановитої майстрині українського слова. У видання увійшли найвідоміші вірші улюбленої поетеси, а також уривки з романів та поем.


є 1 примірник у фонді відділу абонемента

Літературознавчі студії товорчості Ліни Василівни Костенко у фонді відділу абонемента





83.3(4=УКР)6-8

Д 43

Дзюба, Іван Михайлович. Є поети для епох [Текст] / І. М. Дзюба. - К. : Либідь, 2011. - 208 с. : фотоіл. - 2000 экз. –ISBN 978-966-06-0609-8 : 47.68 грн.

Є поети для епох. Це сугестивна картина суєтної сучасності, коли славетне прискорення історичного часу набирає макабричного характеру (віршові аж подих перебиває: «і мчать, і мчать, числа їм несть»; «всі всім на світі є ніхто — ні хто куди, ні хто нізвідки»), — картина на тлі стражденної вічності, яка все-таки благословенням Мадонни, Мадонни як не Перехресть, то Бездоріжжя, дає надію на якусь людську долю. На те, що люди і в цьому пекельному гармидері якось пізнають одне одного, одне одного пошанують. На це, мені здається, і благословляє всіх нас Мадонна Перехресть — або й Мадонна Бездоріжжя — Ліни Костенко.
є 1 примірник у фонді відділу абонемента


Виступ Л. В. Костенко під час презентації книги Івана Михайловича Дзюби "Є поети для епох"



83.3(4=УКР)6-8

К 56

Ковалевський, Олексій Володимирович.   Ліна Костенко [Текст] : нарис творчо-світоглядної біографії / О. В. Ковалевський. - Х. : Прапор, 2004. - 192 с. - 1000 экз. - ISBN 966-7880-84-2 : 15.00 грн.

У нарисі висвітлено вплив екзистенціоналістської філософії та традиційної вітчизняної "філософії серця" на творчо-світоглядну еволюцію видатної української поетеси Ліни Костенко, простежено формування універсалістської ідейно-художньої концепції в її творчості, визначено роль і місце поетеси в духовно-культурних координатах шістдесятництва та сучасності. На основі структурного та історико-інтерпретаційного аналізу з'ясовано тематичні масиви, досліджено образно-метафоричну структуру, міфопоетичне підгрунтя поезії Ліни Костенко, показано її зв'язок з духовними традиціями українського народу.
є 4 примірника у фонді відділу абонемента

     


83.3(4=УКР)6-8

П 45

Ліни Костенко в часах перехідних і вічних [Текст] : матеріали круглого столу 18 березня 2005 / Ред. Т. В. Шаповаленко. - К. : Києво-Могилянська академія, 2005. - 108 с. : фото. - ISBN 966-518-317-6 : 10.15 грн., 15.00 грн.
Збірник містить матеріали круглого столу, що відбувся в Києво-Могилянській академії на відзначення ювілею видатної української поетеси Ліни Костенко. Модерні інтерпретації творчості поетеси оприлюднили літературознавці, мистецтвознавці й поети: Володимир Моренець, Володимир Панченко, Оксана Пахльовська, Микола Ільницький, Тарас Салига, Лариса Брюховецька, Іван Малкович та ін. 
є 1 примірник у фонді відділу абонемента



83.3(4=УКР)6-8
С 91
Суходуб, Зиновій.    Ліна Костенко. Любов'ю - Пам'яттю Причастя [Текст] : діалоги з Поетесою / З. Суходуб. - Львів : Апріорі, 2016. - 147 с. - 1000 экз. - ISBN 978-617-629-335-4 : 60.00 грн., 91.60 грн.

Комплект-диптих (книга разом із компакт-диском) «Ліна Костенко: любов’ю-пам’яттю причастя». До нього увійшло спілкування журналіста Зиновія Суходуба з поетесою Ліною Костенко у переломні моменти української історії початку 21-го століття. Тут зафіксовані „великим планом” солідарність Ліни Костенко із протестуючими проти тоталітарного режиму студентами Києво-Могилянської академії, з голодуючими тележурналістами восени 2004… А ще – її роздуми про українську молодь, зворушливі спогади про друзів-побратимів, зокрема Василя Симоненка та Івана Миколайчука.
Вражає екскурс у родовід поетеси з пекучими спогадами про її дитинство, про війну, про найрідніших людей. Безцінними є роздуми про місію письменника, призначення людини, про Любов, про Життя і Смерть...

є 1 примірник у фонді відділу абонемента




Живе слово поетеси



Презентація романа "Записки українського самашедшого". Харківський  національний академічний театр імені М. В. Лисенко. 7 лютого 2011 року. Частина 1, 2.








    Читаємо твори Ліни Василівни Костенко online 


    Ліна Костенко. Берестечко. Укранська література. Електронна бібліотека - все для вивчення укр. літ.: веб-сайт. URL: https://ukrclassic.com.ua/katalog/k/kostenko-lina/275-lina-kostenko-berestechko 
    (дата звернення 20.03.2020).



    Ліна Костенко. Записки українського самашедшого. Укранська література. Електронна бібліотека - все для вивчення укр. літ.: веб-сайт. URL: https://ukrclassic.com.ua/katalog/k/kostenko-lina/282-lina-kostenko-zapiski-ukrajinskogo-samashedshogo (дата звернення 20.03.2020).


    Ліна Костенко. Збірка віршів. Укранська література. Електронна бібліотека - все для вивчення укр. літ.: веб-сайт. URL: https://ukrclassic.com.ua/katalog/k/kostenko-lina/293-lina-kostenko-zbirka-virshiv (дата звернення 20.03.2020).



    Ліна Костенко. Сніг у Флоренції. Укранська література. Електронна бібліотека - все для вивчення укр. літ.: веб-сайт. URL: https://ukrclassic.com.ua/katalog/k/kostenko-lina/291-lina-kostenko-snig-u-florentsiji (дата звернення 20.03.2020).




    Ліна Костенко. Маруся Чурай. Укранська література. Електронна бібліотека - все для вивчення укр. літ.: веб-сайт. URL: https://ukrclassic.com.ua/katalog/k/kostenko-lina/281-lina-kostenko-marusya-churaj (дата звернення 20.03.2020).













    Немає коментарів:

    Дописати коментар