четвер, 9 квітня 2020 р.

ОГЛЯД СУЧАСНОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ЖІНОЧОЇ ПРОЗИ "ЛІТЕРАТУРА ЯКУ ПИШУТЬ ЖІНКИ" ВІД КАТЕРИНИ ВЛАСЕНКО

Останнім часом у літературному житті України все помітнішою стає творчість жінок-письменниць. Наразі прозові твори написані жінками гідно конкурують з творами, написаними чоловіками-письменниками. Сучасна жіноча проза вирізняється розгалуженою системою жанрів: детектив, виробничий роман, роман-ілюзія, трилер, роман-мелодрама, «лав сторі» (любовна історія), ряд малих прозових форм: повість, оповідання, новела. Різноманітність цих жанрів української жіночої літератури задовольнить смаки витончених літературних гурманів.
Сучасна українська жіноча проза - це новий ковток повітря в літературі. Унікальність бачення проблем жінки не залишає байдужим читача. Тексти приваблюють надзвичайною відвертістю, інтимністю, автобіографічними образами, новаторським принципом осмислення, реальних вимірів існування. Проза українських письменниць сповнена чуттєвістю, витонченим стилем, настроєм, присутністю авторки на кожній сторінці.
Сучасна жіноча література також тяжіє до осмислення проблем, які виходять поза межі особистого досвіду авторок. Письменниці прагнуть подати своє бачення глобальних цивілізованих процесів, у тому числі і в історичному зрізі, осмислити становлення сучасної української державності, здійснити реконструкцію минулого України з врахуванням жіночого досвіду, який до недавна системно замовчувався. Жінка, виявивши себе як митець, автоматично потрапляє в ситуацію виклику: вона змушена зберігати традиційні ролі - дружини, господині, матері, задовольняти потребу в самореалізації. 
Багато нових імен, які стали окрасою сучасної української літератури, відкрив конкурс «Коронація слова»: І. Роздобудько, М. Матіос, М. Гримич, Дара Корній, Л. Денисенко, С. Талан, М. Іванцова, Люко Дашвар та ін.
Кожна письменниця має власний стиль, почерк та бачення, що вирізняє її серед інших.   З творами  деяких з них хочеться познайомити читачів.

84(4=Укр6)
З-12

Забужко О. Музей покинутих секретів / Оксана Забужко. – Київ: Факт, 2010. –  830 с.

Цей роман визнано найвидатнішим твором української літератури доби незалежності, її візитною карткою. Це сучасний епос сучасної України: родинна сага трьох поколінь, події яких охоплюють період від 1940-х років до весни 2004 р.Велика література і жорстока правда про владу минулого над майбутнім,  про кохання, зраду і смерть, про споконвічну війну людини за право бути собою.



Звернувшись до "Бібліотеки української літератури", ви можете прочитати  текст книги.


84(4=Укр6)  
Р-83

Роздобудько І. В. Зів’ялі квіти викидають / І. В. Роздобудько. – Київ: Нора- Друк, 2016. – 208 с.

Зів’ялі квіти, які зберігаються в душі у вигляді жалю за минулим або нездійсненним, треба викидати. Про це – історія двох актрис, колишніх «зірок» радянського кіно, і однієї молодої жінки, яка доглядає  за ними в притулку для самотніх акторів. Молода головна героїня роману так само переживає особисту драму, але завдяки мудрості своїх підопічних усвідомлює, що життя, яким би воно не було - прекрасне, його не варто марнувати на тимчасову метушню.

В електронній бібліотекці "RuLit" можна знайти повний текст книги. 



821(477)                                              
 Г-84

Гримич М. В. Клавка / М. В.Гримич. - Київ: Нора-Друк, 2019. - 336 с.

Літературне життя 1940-х, повоєнний Київ, комунальна квартира -  це те тло,на якому розгортається динамічний сюжет. Дія роману відбувається у Спілці письменників України, де йде нацьковування українських літераторів один на одного.  Все відбувається на очах Клавки, секретарки Спілки письменників. Паралельно і в її житті відбуваються кардинальні зміни: вона опиняється в центрі любовного трикутника.

Прочитати уривок з роману можна на сайті видавництва "Нора-Друк".



821(477)                          
Т-16  


Талан С. Матусин Оберіг / С. Талан . – Харків: Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля», 2019. – 288 с.

Олеся рано зосталася сиротою. Листи – все що лишилося їй від мами. Дівчинка живе лише тими листами. Тільки вони і подруга Карина, допомагають Олесі пережити труднощі. Одного разу Олеся приїздить з Кариною до Сєверодонецька і там зустрічає Ігоря. Два серця єднаються в танці кохання. Але настає буремний 2014 рік, Ігор йде добровольцем в АТО… Чи зустрінуться кохані знову? Доля наготувала їм випробування часом та відстанню. Та справжнє кохання здатне подолати все… 





Для знайомства з твором пропонуємо прочитати уривок.




821(477)                                                                                       
 К-67  

Корній Д. Сузір’я дів / Д. Корній. – Харків: Віват, 2018. – 288 с.

Є таке сузір’я, в якому кожна жінка від народження маю свою зорю. Є таке й у Василини – представниці давнього шляхетного роду Коморовських. Мабуть, ця зоря й оберігає дівчину в складні моменти.  А може її захист – то старовинний оберіг, подарований бабусею Терезою? «Сузір’я дів» - то плетиво жіночих доль, пов’язаних давнім амулетом, фатальним прокляттям і родинною історією, що тягнеться за Василиною від 18 століття до наших днів.




84(4=Укр6)                                                                                                        
  К-96                         
Куява Ж.. В. Гордієві жінки / Ж. Куява. – Харків: Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля», 2015. – 286 с.


Істрія про родинні таємниці та людські стосунки. Три сестри – Софія, Лія і Мія – живуть багато років на віддаленому хуторі. Та настає день, коли священна для них кімната матері відкриває неймовірні таємниці про родичів. І сестри наважуються нарешті круто змінити своє життя.  



В електронній бібліотеці "RuLit" можна знайти повний текст книги.



84(4=Укр6)                                                                                                           
Г-95   
Гурницька Н. Мелодія кави в тональності кардамону / Н. Гурницька. – Харків: Книжковий клуб "Клуб сімейного дозвілля", 2015. –  400 с. –  1-ша кн. https://www.rulit.me/books/melodiya-kavi-u-tonalnosti-kardamonu-read-352057-1.html






В електронній бібліотеці "RuLit" можна знайти повний текст книги.


84(4=Укр6)                                                                                                           
Г-95   

Гурницька Н. Мелодія кави в тональності сподівання / Н. Гурницька.  – Харків: Книжковий клуб "Клуб сімейного дозвілля






В електронній бібліотеці "Maxima Libraryможна знайти повний текст книги.

Драматична історія забороненого кохання юної дівчини Анни до набагато старшого за неї одруженого польського шляхтича Адама, яка розгортається в атмосфері Львова 19 століття. Що це – мінлива пристрасть чи справжні почуття? Для неї – це перше кохання, для нього -  мабуть уже й останнє… Чи отримають закохані шанс змінити власну долю, залишитись разом і чи взагалі можливо побудувати щастя, балансуючи на краю прірви та порушуючи всі можливі заборони?
Чарівна львів’янка і талановита письменниця Наталія Гурницька своїм дебютним романом довела, що ніжний і витончений як старовинне мереживо, український жіночий роман випереджає закордонних конкурентів. І сьогодні чарівна мелодія кави, що розповідає історію юної городянки, яка жила і кохала серед кам’яниць і брукованих вулиць міста Лева всередині позаминулого століття, зазвучить знову. У новій тональності – тональності сподівання… Анна кохала Адама… Утікачка, утриманка, коханка, щаслива наречена, дружина, вдова. Як на гойдалках, перехоплювало від щастя подих на злеті, однак і до низу політ був таким самим невпинним.    


Дорогі читачі! Сонячного дня, у вашому затишному помешканні, в улюбленому кріслі, за книжкою і філіжанкою гарячої кави, прислухайтесь до нової мелодії кохання, її гучних мажорних акордів і ледь чутної обіцянки чогось справжнього в майбутньому…


Всі  книги, які включені до огляду, є в фонді відділу абонемента Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Котляревського, то ж, насолоджуйтесь читанням. Ми з нетерпінням чекаємо зустрічі з вами після закінчення карантина.                                                                                      

Немає коментарів:

Дописати коментар