четвер, 21 травня 2020 р.

ПАЛИТИ - ЗДОРОВ'Ю ШКОДИТИ: КНИЖКОВА ВИСТАВКА-ЗАСТЕРЕЖЕННЯ ДО ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ БЕЗ ТЮТЮНУ

Книжкова виставка-застереженя "Палити - здоров'ю шкодити" стоворена з метою інформаційної підтримки Цілей сталого розвитку в Україні.


З ІСТОРІЇ ТЮТЮНОПАЛІННЯ

Під час експедицій Колумба до Південої Америи індіанці дарували іспанцям тютюнове листя, яке використовувалися ними для куріння, жування та як лікарський засіб. Сам Колумб не оцінив цю рослину, а ось один з його моряків Родеріго де Перез запозичив у місцевого населення звичку палити, після чого  став першою  жертвою тютюнопаління в Європі.
Всесвітня організація охорони здоров’я у 1988 році оголосила 31 травня Всесвітнім днем без тютюну (World  No-Tobacco Day). Перед світовою спільнотою було поставлено завдання домогтися того, щоб в XXI столітті проблема тютюнопаління зникла. XXI століття настало, але проблема не зникла. Боротьба з нікотином триває.
Куріння справедливо називають епідемією, яка не припиняється. До середини минулого століття тютюн вживали переважно чоловіки. У наступні десятиліття до цього чоловічого захоплення  почали приєднуватися жінки, молоді люди, підлітки і навіть діти.
Дослідження в багатьох країнах засвідчили, що куріння значно помолодшало і темп росту вживання тютюну дівчатами швидше, ніж у юнаків. Підчас опитування тільки 7% курців вказали на те, що вони можуть обійтися без цигарки. Для решти цигарка – насущна потреба, і якщо позбавити їх цього задоволення, то у них змінюється навіть психіка: вони стають агресивними, роздратованими, нервовими.
Головним діючим складником тютюну є нікотин. Цей алкалоїд уперше в чистому вигляді виділили німецькі вчені 1828 року. У хімічному чистому вигляді нікотин виглядає як прозора, масляна речовина з пекучим присмаком. Саме такий смак відчуває курець, коли докурює недопалок де осідає нікотин. У фільтрі цигарки нагромаджується така кількість нікотину, якої досить, щоб убити мишу. Нікотин – надзвичайно сильна отрута, він діє на нервову, серцево-судинну та дихальну системи, систему травлення.
Відомий випадок (США), коли один молодий чоловік на конкурсі випалив 60 цигарок, а після того замість нагороди   помер, а інші учасники конкурсу були доставлені в лікарню в тяжкому стані.
З’явився новий термін – «хвороби курців». Медичні дослідження засвідчили, що із 205 людей, що померли від інфаркту у віці 44 роки, тільки 2 не курили. Ще куріння призводить до такої страшної хвороби, як гангрена ніг. Особливої  шкоди завдає нікотин жіночому організмові. Жінки-курці рано старіють, у них псується колір обличчя, грубішає голос.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я в світі від «хвороб курців» щороку передчасно помирають більше, ніж від дорожньо-транспортних пригод, вживання наркотиків, або від СНІД.
Кинути палити нелегко. Відомо, що нікотин викликає сильну залежність, і всі ми знаємо людей, які спробували кинути, але всього лише через кілька місяців знову почали курити. Це є проблемою для всіх нас, і ми повинні шукати шляхи її вирішення, тому що збільшення числа тих, хто кинув палити є ключовим фактором зниження прогнозованого рівня смертності від куріння.
Бережіть красу та здоров’я і не тільки 31 травня у Всесвітній день без тютюну.  Дотримуйтеся здорового способу життя.  Хай щастить!

МАЙБУТНЄ ЛЮДСТВО БЕЗ ТЮТЮНУ


 51.204.0я722
          Є 35

Єжова Ольга ОлександрівнаЗдоровий спосіб життя : навчальний посібник для студентів професійно-технічних навчальних закладів  О. О. Єжова. – Суми : Університетська книга, 2010. – 126 с.

В цій книзі розглянуто сучасні проблеми, що стосуються здоров’я людини та її способу життя. Зокрема приділяється увага таким питанням як паління, його шкідливий вплив на організм, особливо для молоді.
Про шкоду паління ми знаємо з дитячих років.
Та чи відомо вам що:
- тютюновий дим містить близько 400 різних хімічних речовин, серед яких нікотин та чадний газ;
- нікотин викликає залежність, тому паління – токсикоманія;
- паління має негативні наслідки, серед яких погіршення зовнішнього вигляду,  великий ризик виникнення захворювань серцево-судинної системи (інфаркт, інсульт), злоякісних пухлин (рак), хронічних захворювань легень (бронхіт) тощо;
- паління негативно впливає і на тих, хто перебуває поряд та вдихає тютюновий дим.
Незважаючи на такі гіркі наслідки паління, кількість хворих спричинених вживанням тютюну зростає з кожним роком.
Ця книга адресована учнівській молоді. Може бути  корисна  для викладачів, вихователів і батьків.
На заняттях спецкурсу «Здоровий спосіб життя» молодь ознайомиться з елементами та особливостями здорового способу життя, життєвими навичками, що сприяють збереженню, зміцненню і формуванню здоров’я та допомагають досягти заповітних мрій.


51.204.0я2
В 152
Валеология  : справочник школьника / сост. С. Н. Заготова. – Донецк : БАО, 1998. – 440 с.

Саме дорогоцінне в людини – це здоров’я. Його не можна купити ні за які гроші. Але сформувати і зберегти зможе кожний із нас. Здоровий спосіб життя – це одна з основних умов зміцнення фізичного, психічного, духовного і соціального здоров’я.
В розділі рекомендованого нами видання «Небезпечна дорога» йде мова про вплив нікотину на організм підлітків. Нікотин – це сильна отрута, яка негативно діє на нервову систему, органи травлення та серцево-судинну систему. Смерть від нікотину може наступити тоді, коли підліток викурить півпачки цигарок. Куріння негативно впливає на жіночий організм. Жінки  які курять рано старіють і багато з них не можуть мати здорових дітей. Тютюн згубно  діє на вагітних жінок.
В книзі даються поради як позбутися цієї шкідливої звички. Ваша сила волі – все в наших руках.


54.194.49
Д 291


Деларю Владимир Владимирович. Губительная сигарета / В. В. Деларю. – 2-е изд., перераб. и доп. – Москва : Медицина, 1987.  76 с.

«Тютюн курити – здоров’я губити», « Курити – собі шкодити» – ці вирази знають всі, але мільйони людей, на жаль, курять, не замислюючись про шкідливі наслідки. Адже куріння породжує багато захворювань в людини і навіть викликають алергію.
Тютюновий дим після викурювання 20 сигарет містить 369 мл. чадного газу. За добу серце курця робить близько 10-15 тис. зайвих скорочень. Доведено, що одна викурена цигарка піднімає тиск.
В книзі автори розповідають про шкідливість паління для жінок ( жінки-курці становлять четверту частину населення).
Важливо знати, що тютюновий дим дуже шкідливий не тільки  для курців, а й оточуючих.


54.194.49
Р 15
Радбиль Оскар Самойлович. Курение : монография  / О. С. Радбиль,  Ю. М. Комаров. – Москва : Медицина, 1988. – 157 с.

В монографії зібрані результати вітчизняних та зарубіжних досліджень в галузі тютюнопаління. В книзі аналізується і оцінюється стан тютюнопаління в різних країнах, даються рекомендації, які можна застосувати в програмах  боротьби з цією шкідливою звичкою. Ці рекомендації можуть бути застосовані в різних організаціях, школах, лікувально-профілактичних закладах, а також в сім’ях. В монографії досліджуються проблеми: куріння і злоякісних пухлини; куріння та вагітності; куріння в дитячому та підлітковому віці.

ЦИГАРКА – ВОРОГ, ЗБРОЯ ПРОТИ НЕЇ – ВОЛЯ

54.194.49
З-143

Загородний  Евгений Степанович.  Легкие способы бросить курить : для интеллектуалов (и тем, кто не смог бросить курить по Карру) / Е. С. Загородний. –  Винница : Brain Capital, 2007. – 224 с.

Автор в книзі  вдало  використав методику нейролінгвістичного програмування: як кинути палити двома способами: бліцкриг – швидко кинути палити та шаттеринг-метод. Також в книзі описується 20 додаткових терапій в подоланні тютюнової незалежності.
Наукові дослідження показали, що люди, які починають курити в підлітковому віці (а їх більше 70% ) і курять 30 і більше років помирають на 20-30 років раніше, ніж ті, що не курять. Одна цигарка скорочує життя на 48 хвилин! Якщо викурить 20 цигарок на добу, то з доби можна викреслити 16 годин життя.
 Прочитавши цю книгу, ви   чітко усвідомите всі мінуси паління.


51.1(2)592
С 272
Сделай выбор! : Профилактика подросткового курения в вопросах и советах. – Москва : Здоровье, 2008. – 32 с.

Багато батьків занепокоєні тим, що їхні діти закурять або вже курять, але не знають як запобігти шкідливій звичці. У рекомендованій нами книзі  поради щодо запобігання курінню батькам  дають наркологи та психологи.
Що примушує підлітків починати палити?  Цікавість, бажання бути дорослими, лідерство, а найбільше  реклама тютюну. Саме в це мають знати батьки. Найкращий приклад для своєї дитини  – вони самі. Уважний батько завжди знайде таланти у своєї дитини, допоможе їх розвивати. Це можуть бути різноманітні захоплення: спорт чи мистецтво або просто подорожі по улюбленим куточкам країни.


54.194.49
Б 903

Будь собой! : Профилактика подросткового курения в вопросах и ответах. – Москва : Здоровье, 2006. – 32 с.

В цій книзі даються практичні рекомендації психологів, вчителів, як правильно розповісти підліткам про шкідливість тютюнопаління. Саме вміння  вибрати правильний підхід до дітей: повага  їх поглядів та рішень.
Прочитавши цю книгу, ви дізнаєтеся, що потрібно робити якщо дитина почала палити.

Шановні користувачі бібліотеки!  Ці книги ви зможете прочитати  на абонементі після закінчення карантину.

 Про шкідливість тютюну ви можете також дізнатися з онлайн-публікацій.

Немає коментарів:

Дописати коментар