середу, 30 вересня 2020 р.

ВІДВІДАЙТЕ ВІДКРИТИЙ ПЕРЕГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ "КОЗАЦЬКА СЛАВА В СЕРЦЯХ У НАС"

 

У відділі абонемента відкрився книжковий перегляд літератури « Козацька слава в серцях у нас» .

В історії нашої держави є багато подій і дат, які засвідчують мужність, героїзм, відданість та любов українського народу до рідної землі. 14 жовтня – одна з таких дат. Вона поєднує в собі свято Покрови Пресвятої Богородиці, День українського козацтва, а віднедавна й День захисника України. Всі ці свята пов’язані з історією розвитку української державності.

14 жовтня вже багато років ми відзначаємо свято Покрови Пресвятої Богородиці або Святої Покрови, яке для усіх православних є одним з найбільших релігійних свят осені. Українцям здавна була притаманна особлива любов, шанування і благоговіння перед святою Богородицею. Адже своїми молитвами вона покриває нас від зла і завжди готова розпростерти свій покров над кожним з нас. Їй відомі всі наші потреби й турботи, радощі і печалі. Саме з її покровом і заступництвом всі ми пов’язуємо усі свої надії.

Покрова Пресвятої Богородиці була одним з найголовніших свят запорозьких козаків. Відомий дослідник Запоріжжя Дмитро Яворницький писав: «…під покровом Богородиці запорожці не боялися ні ворожого огню, ні грізної стихії, ні морської бурі». Для запорозьких козаків це свято було храмовим, адже у центрі козацької твердині завжди стояла Покровська церква. Вона була священною для кожного січовика – від її порога вони вирушали на захист рідної землі і з подякою за порятунок поверталися до неї після походів. Саме на свято Покрови козаки проводили свої ради, на яких вибирали нового гетьмана або кошового отамана. Зважаючи на це у 1999 році 14 жовтня проголошено Днем Українського козацтва.

Сучасні захисники України продовжують славні козацькі традиції. Завдяки їм ми маємо мирне небо над головою. Саме тому День захисника України ми відзначаємо 14 жовтня, як символ нерозривного зв’язку всіх поколінь захисників України, як пам’ять про тих, хто в різний час захищав нашу землю від ворога і охороняє її зараз. Попри зміну часів і політичних систем, День захисника України асоціюється насамперед з мужністю та стійкістю людського характеру, силою духу та відданістю Батьківщині.

Документи, що представлені на відкритому перегляді розкривають сутність усіх трьох свят, що відзначаються 14 жовтня. Зацікавлений читач знайде тут художню літературу та історичні дослідження. Перегляд діє з 1 по 18 жовтня.




 

Немає коментарів:

Дописати коментар