пʼятницю, 19 лютого 2021 р.

У ВІДДІЛІ АБОНЕМЕНТА ЗНОВУ ПОПОВНЕННЯ ФОНДУ. КНИГИ СУЧАСНИХ УКРАЇНСЬКИХ АВТОРІВ

Перша публікація на нашому блозі з'явилася у кінці 2019 року. У ній мовилося про гарну ісландську традицію Jolabokaflod (книжковий потоп). Мабуть та публікація була знаковою для відділу абонемена, бо у нас справжній книжковий потоп. До нас надходять чудові новенькі книжечки.

17 лютого ми  знову отримали 203 нові книги. Це різножанорова сучасна художня українська та світова література. Ми розкажемо лише про деякі з отриманих книг, а за рештою, не менш цікавих видань, приходьте до нашого відділу. НЕ БАРІТЬСЯ.


821(477)

Б 40

 

Воля чи доля? Широкий шлях чи дуля в кишені?.. Українофільський карантин чи українофобський бенкет? І як, трясця його матері, жити: «по-нóвому» чи ж таки «по-новóму»?! Малоросія чи Україна? Вічне роздоріжжя та наріжна, як каже один мудрий чоловік, каменюка українського Фауста... З висоти пташиного польоту й із запічка — МИ у всій красі.


ПРЕЗЕНТАЦІЯ ЦІЄЇ КНИГИ ВІДБУЛАСЯ В ПОЛТАВСЬКІЙ ОБЛАСНІЙ УНІВЕРСАЛЬНІЙ НАУКОВІЙ БІБЛІОТЕЦІ ІМЕНІ І. П. КОТЛЯРЕВСЬКОГО.




821(477)

Б 73

 Молода жінка Ялинка живе у двох вимірах: в одному вона заміжня, в неї син Бо і чоловік Алекс. В іншому в неї є коханий чоловік на ім’я Птах і донька Мія. Яке життя справжнє? Чи дійсно кохання вміє рятувати, лікувати і долати усі перешкоди, навіть тоді, коли здається що зміни неможливі?

Ця книжка повертає віру в те, що справжнє кохання існує.

 Відгуки на сайті Видавничого дому Кондорд.



821(477)

Г 70

 Любов, політика, пристрасті і пригоди у XVIII столітті на українських землях. І в центрі всіх перипетій — русинська, а отже українська княгиня Ізабелла Любомирська з волинського роду Чарторийських. Цю реальну жінку, надзвичайно заможну, відому на всю Європу сучасники називали «Блакитною маркізою». Однак вона не лише диктувала моду у величезній країні — Речі Посполитій, а й була дуже активним політичним гравцем. Інтригами своїми вона боронила землі волинських шляхетних родів. Усі головні герої книги Анни Гороженко «Воля Ізабелли» — реальні персонажі. Серед них — монарх Станіслав Понятовський, авантюрист Джакомо Казанова, брат французького короля герцог Конде, генерал російських військ Олександр Суворов. Їх усіх об’єднала жінка. Княгиня Любомирська опиняється в центрі політичної боротьби, військового конфлікту, а головне — їй випадає розкрити загадку давньоримського артефакту — голки богині Кибели. Римські патриції вірили у силу темної богині забезпечувати державність і процвітання. Божественний символ — голка Кибели, здавалося, був утрачений назавжди. Та звістка про те, що він насправді опинився у руках одного із польських шляхтичів, спричиняє полювання за магічним артефактом. То до кого ж він урешті-решт потрапить — до української княгині, до масонів чи до бунтівного католицького єпископа?



821(477)

Г 84

 «Юра» є сіквелом, тобто незалежним продовженням роману «Клавка» (2019), який став національним бестселером і найкращою книгою Форуму видавців 2019 року у жанрі прози. Марина Гримич — авторка більш як 20 різножанрових романів, член Національної спілки письменників України та Українського ПЕН. Київ, 1968 рік, кінець «відлиги». Юра — студент-фізик, успішний комсомольський ватажок, перспективний науковець-початківець — потрапляє в лещата непростих обставин і в пекло власних сумнівів: йому потрібно зробити моральний вибір, а він відчуває, що не готовий до цього. Адже його життя є своєрідним буфером поміж двома світами, — з одного боку, світом «золотої молоді», дітей секретарів ЦК КПУ, ЦК ЛКСМУ, КДБ, а з іншого, — світом його мами Клавки, яка є однією з тих безіменних і негероїчних представників української інтелігенції, що тримають на своїх плечах могутній тил для шістдесятництва.


821 (477.57)

З 31

 «Цуцик» Віталія Запека — безсумнівно, подія в сучасному літературному житті. І не лише тому, що роман до болі правдивий, бо за плечима автора — три роки російсько-української війни. На відміну від «окопної» прози, це перший справді АНТИВОЄННИЙ роман про події на Сході. Написаний Людиною, якій до болю те, що стільки років відбувається на Донбасі.

Написаний просто і страшно, від імені собаки, але про людську породу. Не про «укрів» та «сепарів» — про людей.


ПРЕЗЕНТАЦІЯ ЦІЄЇ КНИГИ ВІДБУЛАСЯ В ПОЛТАВСЬКІЙ ОБЛАСНІЙ УНІВЕРСАЛЬНІЙ НАУКОВІЙ БІБЛІОТЕЦІ ІМЕНІ І. П. КОТЛЯРЕВСЬКОГО.


821(477)

К 27

Середина XVIII століття. Кривава м'ясорубка Гайдамаччини безжально перемелює хребти людських доль. В її шестерні потрапляють всі — від шляхтича до селянина. І от під час жорстокого наскоку розорений ще один хутір. Вирізані ледь не всі його мешканці — старі й малі. Юна дівчина дивом уникнула смерті, але стає гибеллю для тих, хто забрав життя її рідних. У гонитві за помстою, що розтягнулася на сімнадцять років, вона стирає з лиця землі і добрих, і лихих, і винуватих, і невинних. Та врешті закам'яніле серце має заспокоїтися: вдова натрапляє на слід останнього вбивці, але й тут доля вирішує зіграти з нею злий жарт... Для поціновувачів якісного історичного детективу.

821(477)

Л 34

 Кохання, що не вбила навіть смерть Хотинською фортецею блукає примара, її розділена душа не знає спокою вже майже чотири століття. Чи вдасться їй зібрати всіх учасників давньої трагедії, щоб нарешті винести кожному з них справедливий вирок? А чи зможуть стати щасливими ті, хто в попередньому житті накоїв стільки лиха й завдав стільки страждань іншим? І чи на такі пригоди сподівалася студентка Діна, мріючи про незабутні канікули? Сюжет історії, у канві якої тісно сплетене сучасне й минуле, захопить уже з першої сторінки й гарантовано залишить приємний після смак після того, як перегорнете останню.


821(477)

М 29

 

Комплект з 4-х книг

"Очима яструба". 1788-1789 роки. Правобережна Україна – Польща – Німеччина – Париж – турецька фортеця Хаджибей. Такий несподіваний маршрут випав на долю п’ятнадцятирічного Гната Дорошенка, нащадка славного українського гетьмана. А почалось усе з болота, в якому ледь не втонув ясновельможний пан Анджей, господар села Ольшанки, де жила Гнатова родина. Козачком їде хлопець до палацу магната. А там його несправедливо звинувачують у крадіжці коштовностей. Уже кат заніс сокиру над правицею нещасного. Невже хлопцеві відрубають руку, і він ніколи не напише портрет свого кумира – отамана Антона Головатого? Чим справа закінчиться, добре знає біла ворона. А весільний кортеж польського магната чимдуж мчить до Парижа, де на пана чекає дуель. Гнат поспішає на порятунок. Але як не загубити слід? На такий випадок є яструб. Козак-характерник навчив хлопця перехоплювати погляд птаха і бачити на 30 кілометрів навкруги. Тому вперед. Тільки чи встигне юний рятувальник? Події напередодні Великої французької революції змушують пана Анджея залишити Париж, а Гната повернутися на батьківщину. Нові мандри з чумаками на південь, гарячі битви у степу козаків з ординцями і, нарешті, юнак бере участь у штурмі турецької фортеці Хаджибея, де згодом постане славетна Одеса. Що чекає на Гната: переможна вікторія чи підступна куля? А, може, перше кохання? Усі таємниці розкриються, коли ти прочитаєш цю захопливу пригодницьку повість.

"Крилатий лев". 1789-1790 роки. Головний герой повісті шістнадцятирічний Гнат Дорошенко після успішного штурму фортеці Хаджибея готується до нової битви під міцними стінами Акермана. Кожен день наповнений пригодами і дружбою з юною венеціанкою. Орнелою, яку хлопецьврятував від смерті у турецькому полоні. Над хвилями Чорного моря здіймає вітрило піратське судно. Капітана не цікавлять фортеці, він хоче викрасти юну італійку, щоб отримати за неї великий викуп. Вчасно на коні з‘явився юний козак, але чи встигне він домчати з дівчиною до воріт? Кулі вже летять навздогін. Фортеця Акермана здалася. Але чумакувати Гнатові не довелося. Орнела умовляє хлопця і його старшого товариша, чумака-велетня Тараса Дві Спини супроводжувати її до Венеції. Так починаються італійські пригоди наших героїв. Гнатко розвиває свій талант художника, а Тарас стає улюбленцем місцевого населення. Жахлива пожежа 1790 року нафтових сховищ охопила вогнем весь острів-гетто єврейських поселенців. Гнат разом з іншими чесними містянами поспішив на допомогу постраждалим. Але зовсім іншими були плани у грабіжників, з якими перетнувся шлях юного Дорошенка. Хто вийшов переможцем у запеклому двобої, як і про інші пригоди, читач дізнається швидко, бо події у повісті пролітають, наче Крилатий Лев – символ Венеції.

"У тіні змії".1791 рік. Знаменитий Венеціанський карнавал. Не для всіх він радісна подія. Ось йде по канату молода жінка. Вона не циркачка. Шлях над прірвою – це її покарання. Внизу готові спіймати її наш герой Гнат Дорошенко і його друг Тарас Дві Спини. Скориставшись їх відсутністю, підступний пірат Добрий Антоніо викрадає юну Орнелу. Починається погоня в Адріатичному морі. Не остання. Сімнадцятирічний Гнат отримує завдання повернути до Венеції древню єврейську тору – дорогоцінний сувій, який вивезли до єгипетської Олександрії. Але пошук тори призводить до подорожі по Нілу, де невідомо, хто більш небезпечний: крокодили, бегемоти чи місцеві правителі. Свої підступні плани і у команди пірата Доброго Антонія. Після пригод у пустелі вони сходяться біля стін головної християнської святині Єгипту – храму Святої Катерини. Кому дістанеться древня тора, до кого буде прихильна Меретсегер, богиня-змія? По дорозі до дому, де лагідні хвилі Середземного моря пестять береги Криту, на Гната чекає випробування у знаменитому лабіринті, де за легендою жило чудовисько з головою бика Мінотавр. Всі таємниці острова ви розгадаєте разом з героями повісті.

"Агатові таємниці". 1791 рік. Сицилія – Сардинія – Валенсія – Венеція – Франкфурт-на-Майні – турецька фортеця Ізмаїл. Шлях, яким доведеться пройти нашому герою сімнадцятирічному Гнату Дорошенку і його друзям. Дорога до Венеції спочатку привела їх до Сицилії, де відбувається виверження вулкану Етни, а потім до Сардинії і схованих там скарбів. Погоня за піратами закінчується в іспанському місті Валенсії, де у храмі зберігається священна агатова чаша Грааля. Саме тут відбувається останній бій Гната і його запеклого супротивника пірата Доброго Антонія. Чим він закінчиться, читач узнає, коли дійте до половини книги. Та на цьому не закінчаться пригоди друзів. На них чекають несподівані зустрічі з геніями-сучасниками: композитором Вольфгангом Амадеєм Моцартом і письменником Йоганном Вольфгангом Гете. А на коронації імператора Священної Римської імперії у Франкфуркт-на-Майні юнак здійснює черговий героїчний вчинок. Давши клятву коханій Орнелі повернутися,Гнат Дорошенко поспішає до своїх побратимів, де в гирлі Дунаю козаки готуються до штурму турецької фортеці Ізмаїла.


821(477)

Р 64

 Їх багато – ніби вихоплених із життя людських історій. Вартих повістей чи романів. А тут усе спресовано у значущих деталях, ситуаціях і вчинках. У новелістичній формі. Герої живуть ніби під збільшувальним склом. Вони цілісні й мужні, іноді – незграбні, кумедні чи надто незрозумілі. Прагнуть недосяжного й наражаються на рифи своєї наївності. Закохуються й мучаться через сумніви в собі й свою нерішучість. Бавляться в кохання чи викручують жили тим, хто їх кохає. Одружені й самотні, юні й биті життям – їх усіх об’єднує ота кундерівська «нестерпна легкість буття». Діють за честю й обов’язком, враз ставши воїнами. Для них навіть куля собі в лоб – зрада товариша. Вони приречені вистояти і бути. Ідуть за своїми чоловіками – волонтерити. Йдуть на лінію вогню, бо так каже сумління. Намагаються зберегти все українське за розмежувальною лінією, щоб було чим зустріти своїх хлопців, коли повернуться. Не можуть виборсатися з пострадянщини, ніби їх обминув час. Ніби ховаються від часу. Багато доль і облич. І тільки здалеку вони невідомі. Надзвичайно проникливий погляд авторки новел допомагає розпізнати їх.


821(477)

С 79

 Роман Стех – львів’янин, спеціаліст із програмного забезпечення, а ще – затятий фанат детективного жанру. Тож узявся заповнювати нішу сучасного українського детективу, у якій іще доволі місця. «Дідько знає його» - дебютна робота Романа Стеха. Без нафталіну та із шармом Західної України.

Четверо друзів вирішують разом трохи розвіятися і разом провести погожий літній вікенд у мальовничих Карпатах. Дібравшись уночі до першої-ліпшої гостини, хлопці залишаються на ночівлю. І все б нічого, аби один із друзів не надибав у шухляді знахідку, яка призначалася не для них... Коли наступного дня за загадкових обставин гине володар знахідки, головний герой Нестор вирішує пролити світло на цей загадковий предмет і незбагненні події, але потрапляє у таку круговерть, де вервечкою трапляються нещасні випадки, викрадення й містика, що ледве залишається живий, адже таємниця пов'язана не лише з олігархічними і високопоставленими особами, у справі фігурує оберіг-сварга, що сягає корінням у саме серце трипільської культури. Книга Романа Стеха написана у жанрі сучасного детективу, змушує читача постійно перебувати у напрузі разом із головним героєм, шукаючи відповіді на багато запитань. Це не лише детектив, адже автор, вимальовує сюжетні лінії багатьох персонажів, застосовує психологічні прийоми з точки зору хлопчини-гуманітарія. Тому, мабуть, герой такий близький кожному, а книгу читаєш на єдиному подисі. Навіть не проявляючи до героя особливої симпатії мимоволі починаєш перейматися і мізкувати над шаленими подіями разом із ним, намагаючись підказати, хто ж справжній лиходій.


821(477)

У 89

 Осінні ілюзії Бійки і пиятики, стрілянина і крадіжки, шантажі та погрози — ось та калейдоскопічна атмосфера, в якій живуть і борються герої детективних повістей “Стіна” та “Осінні ілюзії”, події котрих розгортаються наприкінці 80-х років минулого століття після розпаду Радянського Союзу.



821(477)

У 89

 

Ця книга — розповідь про такі одвічні й людські почуття, як дружба, любов, честь, справедливість. Події розгортаються в Україні та за кордоном у 2013 році. Молоді люди, котрі пройшли бурхливі дев’яності роки, божевільні двохтисячні — з Помаранчевою революцією, кризами і вічними обіцянками покращення, опиняються перед вибором: боротись чи опустити руки перед катком владного свавілля. Свавілля, яке проникло в усі сфери суспільства – від правоохоронних органів до парламентських посад. Активні, успішні, працьовиті чоловіки, ровесники Незалежності, кидають виклик системі, що вже підходила до свого краю — осені 2013 року... Усе це відбувається на фоні загострених любовних почуттів, сценографій найпрекраснішого міста світу — Києва, «маленького Парижа» — Львова, фантастичних ірландських кліфів, неймовірних панорам польських Бескидів. Вони борються і перемагають, люблять і зазнають невдач, та не втрачають головного — духу свободи та відчуття дружнього плеча. Книга написана живою мовою, читається легко, на одному диханні.


ПРО АВТОРА

Сергій Ухачевський за освітою вчитель української мови та літератури. Працював журналістом, продюсером, PR-консультантом, кризовим менеджером і сценаристом.

Має військовий досвід: у минулому — «афганець», пізніше — Майдан, АТО.

З першим його твором читачів познайомив літературний журнал «Тернопіль» у першій половині 90-х рр.

Сьогодні Сергій Ухачевський вже відомий читачам за своєю гостросюжетною соціальною прозою: романи й повісті «Пройдисвіти», «Пройдисвіти. Гра зі смертю», «Чужа гра», «Стіна» та «Осінні ілюзії». Він також є автором документальної книги «Киев бандитский. Динозавры отечественного рэкета», теле- та кіносценаріїв для телеканалів Discovery, National Geographic, Інтер, СТБ і кількох кінокомпаній.


821(477)

Я 62

 

Недарма кажуть, що письменник мимоволі може напророкувати долю собі чи іншим, а то й передбачити явища чи події... Назва презентації детективів, котра виникла в автора спонтанно й дещо виклично, інтригуюче, зненацька стала дійсністю, справжнім жахом і для нього, й для гостей дійства, серед яких подибуємо чимало відомих в Україні особистостей. Але «бібліотекарі знають усе», то ж у цій повісті, як і в попередній, Юлія Левицька — бібліотекарка й детектив — зуміє розплутати тугий вузол родинних взаємин і, звичайно ж, знайде вбивцю. Для широкого кола читачів. 

 

 


 


 





Немає коментарів:

Дописати коментар