неділю, 25 вересня 2022 р.

ОПЕРНИЙ СВІТ СОЛОМІЇ КРУШЕЛЬНИЦЬКОЇ ТА АНАТОЛІЯ СОЛОВ'ЯНЕНКА

Вересень подарував нам двох велетів оперної сцени. 
 23 вересня виповнилося 150 років від дня народженя видатної українки Соломії Крушельницької, яка завдяки наполегливій праці та неперевершеному вокалу прославилася на весь світ. Вона виступала в час «золотої епохи» опери та підкорила чотири континенти. Про долю співачки розповідається у повнометражному художньому фільмі "Повернення Баттерфляй", який зняв режисер Олег Фіалко у 1982 році.
 

25 вересня виповнюється 90 років від дня народження Анатолія Солов'яненка, який гідно продовжив традиції українського оперного співу. У репертуарі Солов'яненка — 17 оперних партій, багато арій, романсів, народних пісень. Широкою є географія гастролей співака: Болгарія, Румунія, НДР, Японія, Австралія, Канада серед багатьох інших. Кілька сезонів він співав у нью-йоркському «Метрополітен-опера», де виконав партії в операх Р. Штрауса, Дж. Верді, П. Масканьї. Народні українські пісні в його виконанні стали взірцем майстерності для всіх наступних співаків. Завдяки таким потужним талантам, як Соломія Крушельницька та Анатолій Солов'яненко, світ дізнавався про українську культуру, про незрівнянну красу пісенної творчості українського народу. У 1984 році режисер Сергій Лисецький зняв повнометражний художній фільм "Прелюдія долі", в основу якого покладена історія життя Анатолія Солов'яненка .

 Вшановуючи пам'ять співаків, працівники відділу абонемента оргнізували книжкову виставку "Оперний світ Соломії Крушельницької та Анатолія Солов'яненка", на якій представлені документи, що розповідають про життєвий та творчий шлях митців. Книжкова виставка діє з 19 по 30 вересня.

Немає коментарів:

Дописати коментар