пʼятницю, 27 січня 2023 р.

У ВІДДІЛІ АБОНЕМЕНТА ВШАНУВАЛИ ПАМЯТЬ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ

 



27 січня у світі вшановують пам'ять жертв Голокосту.

З нагоди вшанування пам'яті жертв Голокосту працівники відділу абонемента провели Вечір-пам'ять «Скорботна свічка пам’яті святої».

Це страшне і нелюдське явище, яке відбувалося в період 1933-1945-х років і що отримало назву - Голокост, призвело до умисного винищення практично однієї третини євреїв, а також незліченної кількості представників інших нацменшин, породжене ненавистю і фанатизмом, принизливими забобонами, які панували тоді в фашистської Німеччини.

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, який відзначається 27-го січня, прийнятий на офіційному рівні Генеральною Асамблеєю ООН 1-го листопада 2005-го року, резолюція A/RES/60/7.

Міжнародне співтовариство "беззастережно засуджує всі прояви релігійної нетерпимості, підбурювання, переслідування або насильства щодо окремих осіб або громад, зумовлені етнічним походженням або релігійними віруваннями, де б вони не мали місце", - йдеться в тексті резолюції. Справжні і майбутні покоління не повинні забувати уроків наших загальнолюдських і настільки трагічних катастроф, інакше може виникнути дуже високий ризик повторення подібних моментів у майбутньому.

Ця дата обрана не випадково: саме цього дня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау неподалік польського Освенціма.

Офіційно визнано, що до 6 мільйонів євреїв було вбито протягом Голокосту, з них від 2,2 до 2,5 мільйона на території колишнього Радянського Союзу, значною мірою в Україні. Як відомо, одразу після окупації України нацисти розгорнули широку мережу гетто (найбільшим було Львівське), а згодом почали масово розстрілювати єврейське населення.

Одними з найбільших і найвідоміших були розстріли у Бабиному Яру в Києві, але знищення євреїв України було систематичними і повсюдними.

Про ці трагічні події під час заходу розповіла присутнім провідний бібліотекар відділу Галина Калініченко.



Вона зазначила історичні факти, які увійшли в історію, як трагедія ХХ століття та передала всю глибину трагізму приречених на смерть людей. Аудіосупровідом стали вірші та відеоматеріали з теми.

 















Голокост – важка незагоєна рана в історії України в Другій світовій війні,

Тож пам’ятаємо ці сторінки історії.

Нехай навічно збережеться пам’ять про страждання і катування мільйонів вбитих дітей, жінок, людей похилого віку. Нехай пам’ять про жертви Голокосту буде священною для нинішніх та прийдешніх поколінь.

 29.01.23

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар