понеділок, 23 січня 2023 р.

КНИЖКОВА ВИСТАВКА - РЕКВІЄМ "ГОЛОКОСТ: ТРАГЕДІЯ, ІСТОРІЯ І ПАМЯТЬ" (До Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту)




За пломінь цей не може буть покути,
За погар цей нема ще міри мсти.
Будь проклят той, хто звабиться забути!
Будь проклят той, хто скаже нам – « прости»!

                                       М. Бажан

     

     

      27 січня весь світ вшановує пам`ять загиблих в роки Голокосту – жахливої трагедії, жертвами якої стали близько шести мільйонів євреїв. В Україні було розстріляно понад півтора мільйона людей, але й до сьогодні дослідники не мають точних даних щодо справжньої кількості знищених нацистами євреїв та ромів.

    Генеральна Асамблея ООН 1 листопада 2005 року прийняла Резолюцію № 60/7 «Пам`ять про Голокост». Саме цей документ оголосив День пам`яті жертв Голокосту 27 січня.

   В Україні та за її межами символом нелюдських страждань, траурним місцем, де відбулися масові розстріли жертв (переважно єврейської національності) вважається Бабин Яр.

   З нагоди Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту у відділі абонемента розгорнуто книжкову виставку – реквієм  «Голокост: трагедія, історія і пам'ять».



     





       Пропонуємо всім бажаючим ознайомитися з виданнями, які представлені на виставці, та вшанувати світлу пам'ять мільйонів безневинно убитих людей різних національностей, більшість з яких були євреї. Адже сьогодні ми, нове покоління,  повинні берегти пам'ять про  Голокост, формувати наш світогляд в умовах толерантності і належного ставлення до загальнолюдських цінностей, щоб більше ніколи у світі не повторилася ця жахлива трагедія в світовій історії.



341
Г 24
Гауптман М
. Забуті могили / М. Гауптман. - Київ : Фенікс, 2017. - 176 с. : іл. - (Бібліотека спогадів про Голокост).

 

    Ця книгасвідчення Мікаеля Гауптмана про трагедію єврейських громад галицьких поселень Східниця та Урич. Автор оповідає про початковий етап Голокосту, який охопив ці терени влітку 1941 р. Понад 350 євреїв стали жертвами масових убивств, учинених нацистськими злочинцями та місцевими погромниками у Східниці та Уричі.      Гауптман, який був безпосереднім свідком цих подій, не просто в деталях описує пережиті жахіття перших двох тижнів нацистської окупації, а й намагається пояснити свої дії в тих чи інших обставинах, зрозуміти, які мотиви рухали його переслідувачами.

      Особливе місце у спогадах відведено особі Пітера Ніколааса Ментенанідерландського мультимільйонера, відомого колекціонера творів мистецтва і одночасно організатора масового вбивства в Уричі, під час якого загинула майже вся сім'я Гауптмана. Впродовж понад трьох десятиліть після закінчення війни Ментену вдавалось уникати відповідальності, аж поки його справа все ж не була розглянута в суді, а Гауптман як свідок обвинувачення отримав змогу озвучити те, що бачив на власні очі влітку 1941 р.



94(477)
Г 34

Геноцид ромів України в період Другої світової війни: вивчення, викладання, комеморація  : матеріали науково-практичної конференції, м. Київ, 4 жовт. 2016 р. / Український центр вивчення історії Голокосту. - Київ : б. в., 2016. - 230 с. 

     Видання містить матеріали міжнародної науково-практичної конференції «Геноцид ромів України в період Другої світової війни: вивчення, викладання, комеморація», яку було проведено у Києві 4 жовтня 2016 р. спільними зусиллями Українського центру вивчення історії Голокосту, Українського інституту національної пам’яті, Національного музею історії України у Другій світовій війні, Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. C. Грушевського НАН України за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та німецького фонду «Пам’ять. Відповідальність. Майбутнє» (EVZ). 

      Конференція стала можливою у результаті співпраці урядових органів, державних академічних установ, громадських інституцій та міжнародних організацій у справі гідного вшанування пам’яті ромських жертв Бабиного Яру та багатьох інших ромських громад, які загинули під час війни та окупації. Видання розраховано на всіх, кого цікавить доля етнічних груп на теренах України в роки Другої світової війни, проблеми колективної пам’яті, історії геноциду.


821

З-41
Збєшховський Ц. Голокост F : роман, оповідання : пер. з пол. / Ц. Збєшховський. - Київ : Вид-во Жупанського, 2018. - 408 с. - (Amalgama).

 Роман «Голокост F» – рідкісний зразок сучасної безкомпромісної наукової фантастики: тут візія майбутнього настільки ж важлива, як і долі персонажів, а філософські концепції не менш захопливі, ніж сюжет. 

     Масштабність Ніла Стівенсона, ядуча іронія Пітера Воттса, трохи божевільний погляд на реальність, притаманний Філіпу К. Діку, – і все це помножено на традиції кращих взірців польської фантастики. Крім роману, до книжки увійшла низка оповідань та повістей, самостійних за сюжетом, але пов'язаних з «Голокостом F» спільним світом.

 

94(477)                                                                  

 К 77

Крамер К.    Війна Клари : правдива історія дівчини про дивовижний порятунок від нацистів : пер. з англ. / К. Крамер. - Київ : Український центр вивчення історії Голокосту, 2020. - 348 с. - (Б-ка спогадів про Голокост).

   Після того як нацисти захопили Жовкву, життя п’ятнадцятирічної єврейської дівчини Клари змінилося назавжди. Коли навколо почалися вбивства й депортації містян, родина Клари та ще дві сім’ї сховалися у саморобному бункері. Над ними жила родина Беків.

      Пан Бек, п’яниця, бабій і самопроголошений антисеміт, – нетиповий для героїчних учинків персонаж, однак він упродовж усієї війни ризикував своїм життям, щоб уберегти підопічних. Життя під його заступництвом не було передбачуваним. Іноді здавалося, що загроза від Бека є не меншою за загрозу зовні.

     Через шістдесят років Клара написала це надзвичайне свідчення. «Війна Клари» – це лірична, драматична та, попри найгірші обставини, справжня історія про надію та виживання.



84(4=РОС)6
К 89
Кузнєцов А. В.
Бабин Яр  : роман-документ / А. В. Кузнєцов. - Київ : Самміт-книга, 2009. - 351 с.

    Автор книги Анатолій Васильович Кузнєцов народився і виріс в Києві, на Куренівці, неподалік від великого яру, назва якого свого часу була відома лише місцевим жителям: Бабин Яр. До війни це було місце дитячих ігор. Два з гаком роки воно було забороненою зоною, з дротом під високою напругою, з табором, і на щитах було написано, що всякому, хто наблизиться, відкривається вогонь. Потім відразу, в один день Бабин Яр став відомий всьому світу. Кожен день тут розстрілювали євреїв, росіян, українців ...

  Докладніше про цю книгу найкраще сказати словами самого автора: "Я пишу так, немов даю під присягою юридичне свідчення на найвищому чесному суді - і відповідаю за кожне своє слово. У цій книзі розказано тільки правда - так, як це було".


63.3(4УКР)622                                                
У 45

Український голокост. 1932-1933 : свідчення тих, хто вижив. Т. 4 / уклад. Ю. А. Мицик. - Київ: Києво-Могилянська академія, 2007. - 504 с.

   У книзі вміщено свідчення тих, хто пережив одну з найжахливі-ших трагедій в історії людства- голодомор-геноцид 1932-1933 pp., спрямований на вигублення українського народу.

   Спогади, які збиралися понад 10 років, дають змогу побачити дію страхітливого механізму знищення українського селянства, відновити замовчувані досі сторінки історії рідного краю.




84(7=СПО)
Х 42
Хігер К. Дівчинка у зеленому светрі: життя у мороці Голокосту : пер. з англ. / К. Хігер, Д. Пейснер. - Київ : КМ-Букс, 2016. - 255 с.

   "Дівчинка у зеленому светрі" - всесвітньо відомі мемуари Кристини Хігер, яка пережила Голокост і вціліла у Львові 1943-го року тільки завдяки тому, що її родина з невеликим гуртом інших євреїв змогла сховатися в каналізації. Чотирнадцять місяців під землею їм допомагав, ризикуючи власним життям, поляк-католик Леопольд Соха, колишній злодій, що таким чином немов спокутував свої минулі гріхи. Не позбавлена упередженості й багатьох неточностей, адже на момент окупації маленькій Кристині було заледве сім років, це книжка про жагу до життя, дружбу й порятунок.

 

94(470)

Ч-75

Чорна книга: про злочинне повсюдне знищення євреїв німецько-фашистськими загарбниками в тимчасово окупованих районах Радянського Союзу та таборах знищення в Польщі під час війни 1941-1945 років : пер. з рос. / ред. В. С. Гроссман. - Київ : Дух і Літера, 2020. - 520 с.

   Вперше пропонується український переклад «Чорної книги» – збірки свідчень і документів про Голокост, зібраних Єврейським антифашистським комітетом у роки Другої світової війни. Оригінальний текст книги було набрано 1947 року, однак розгортання антисемітської кампанії в СРСР завадило її публікації. 1980 року збірку вперше видано в Єрусалимі на основі підготовчих матеріалів, виявлених в особистому архіві Іллі Еренбурга його дочкою Іриною. Для істориків, студентів, учителів і всіх, хто цікавиться історією Східної Європи.

          Запрошуємо всіх, хто цікавиться історичним минулим, до перегляду виставки!

23.01.2023


Немає коментарів:

Дописати коментар