четвер, 4 травня 2023 р.

ІНФОРМАЦІЙНА ГОДИНА "ВІЙНІ НЕМАЄ ЗАБУТТЯ" (До Дня пам’яті та примирення)

 

  

Напередодні Дня пам’яті та примирення, який відзначається 8 травня, працівники відділу абонемента підготували та провели інформаційну онлайн годину «Війні немає забуття».

 Цей день присвячений пам’яті жертв Другої світової війни та  пам’яті  понад 80 мільйонів людей, чиє життя було обірвано насиллям світового масштабу: людям усіх рас і націй; чоловікам і жінкам; воїнам і мирному населенню, малим дітям і літнім людям; усім загиблим і усім тим, хто вижив та пройшов через усі кола пекла Другої світової війни. Тим, хто загинув на її фронтах, в окопах і тим, хто загинув під час бомбардувань, побував у полоні, концтаборах, чи просто зник безвісти у вихорі воєнного лихоліття.

Пам’ять та вшанування подвигу ветеранів, які боролися з нацизмом і перемогли його, є моральним обов’язком українців. Не менше заслуговують на увагу та пам’ять інші, кого торкнулась війна – остарбайтери, підпільники, діти війни, цивільні, які постраждали від окупації і бойових дій, що прокотилися через їхні міста і села. Тому що війна – це завжди мільйони маленьких і великих людських бід, які розтягнуті в часі.


   Про історичні події Другої світової війни розповіла мешканцям міста, співробітникам та користувачам Бібліотеки, які долучились до заходу, провідна бібліотекарка відділу  Світлана Федорова.

   Увазі присутніх були також запропоновані художні твори як українських, так і зарубіжних письменників з  книжкові виставки – реквієм «Не загасити пам’яті вогонь», яка експонується у відділі.


 Серед них книги: Віктора Ревегук «Полтавщина в роки Другої світової війни»,  Андрій Кокотюха «Чорний ліс»,  Оксана Забужко «Музей покинутих секретів»,  Владислав Гриневич «Червоний імперіалізм», Гізер Морріс «Подорож Цильки»  та інші.

Цього року пам’ятні дати 8 і 9 травня – дні пам’яті та примирення і перемоги над нацизмом у Другій світовій війні Україна відзначає в умовах повномасштабної військової агресії Росії проти України, що супроводжується численними воєнними злочинами з боку російської армії та військово-політичного керівництва.

 

Тож, пам’ятаймо тих, хто боровся за Україну тоді, шануймо тих, хто воює за неї сьогодні!

4.05.2023

Немає коментарів:

Дописати коментар