четвер, 18 травня 2023 р.

Альманах «Народжені у вишиванці: українки в історії. ХХ століття»


Українська жінка… Ніколи не була вона ні царівною, ні принцесою. 

Зарання  лиха історична доля поклала на неї важкий камінь і вимагала мужності за право жити. Під цією ношею вона разом з чоловіком створила, зберегла, як душу, передала дітям мову, пісню і пам’ять про чесний рід. 

На українських землях щастя не проживало. Але у ХХ столітті почалося справжнє ходіння по муках. На території України відбувалися обидві війни і революція, громадянська війна, нищення культурних пам’яток, численні злодіяння проти народу – три голодомори, розкуркулення, репресії, депортації. Важко навіть збагнути, як у цьому вирі удалося вижити українській нації. Але таки вдалося, і багато в чому завдяки українським жінкам. 

Сотні імен таких жінок загубились у пам’яті й злилися з іменем народу… 

17 травня 2023 року у відділі абонементу згадували видатних українок під час альманаху «Народжені у вишиванці: українки в історії. ХХ століття». 

Анна Шендрик, чарівна полтавка, авторка екскурсій Полтавою і Полтавщиною, власниця туристичного агентства «Феєрверк мрій», підготувала змістовну розповідь про жінок, які поклали своє життя на вівтар служіння Україні; про українок, чиї імена лише зараз повертаються з небуття. 

Харитина Пекарчук  – перша жінка, яка отримала військову нагороду. Дівчина брала участь в неймовірно тяжкому Першому зимовому поході Армії УНР. За цей похід була нагороджена орденом Української Народної Республіки «Залізний хрест», єдиним бойовим орденом Армії УНР.

 Харитина Кононенко – засновниця та керівниця Червоного Хреста України на Волині, співзасновниця Союзу Українок Канади, учасниця Української національної секції  Міжнародної Ліги миру і свободи; медсестра УПА, що порятувала тисячі життів; докторка філософії та економіки, журналістка, поліглотка (володіла французькою, німецькою, чеською, англійською мовами), публіцистка.

Галина В’юн – українська письменниця, громадсько-культурна діячка, авторка мемуарів, очільниця Товариства Червоного Хреста України на Полтавщині.

І якщо про Оксану Мешко – співзасновницю Української Гельсінської групи, «легенду дисидентського руху» – більшість із присутніх принаймні мали хоч мінімальну інформацію, то розповідь про її сестру Катерину – діячку ОУН, членкиню Української Головної Визвольної Ради – стала цілковитим відкриттям.

Як завжди, яскравим доповненням розповіді Анни Шендрик були вокальні виступи студентів та викладачів кафедри музичного мистецтва та хореографії НН Інституту культури і мистецтв Луганського національного університету імені Тараса Шевченка. Українські пісні у виконанні  Руслана Христиченка, Віри Олефір, Карини Варфоломієвої, Богдана Кирпи, Єлизавети Мельник створили особливу барвисту палітру почуттів. Концертмейстери – Олена Пономаренко та Анна Єзерська. 

Організаторка та ведуча заходу – Тетяна Гусар, завідувачка відділу абонемента.

Режисер, оператор  – Тетяна Жучкова, бібліотекарка І категорії відділу.

Світлини – Ірина Науменко, головна бібліотекарка відділу.





Немає коментарів:

Дописати коментар