вівторок, 18 липня 2023 р.

Книжкова виставка-персоналія «Галина Пагутяк – королева свого королівства»

 Хто з українських письменників має графа Дракулу за родича? 

Звісно, Галина Пагутяк. Про ці родинні зв’язки письменниця пише так: «Влад ІІІ Цепеш належав до династії Басарабів, яка правила з Х по ХVІІІ століття. По материній лінії я так само належу до цього роду. Більшість представників цього роду – люди авторитарні, часом жорстокі, дуже принципові, схильні до депресій».

Галина Василівна Москалець, відома як Галина Пагутяк, народилася в родині вчителів на Львівщині. Здобула філологічну освіту в Київському державному університеті ім.Т.Г. Шевченка. Але перед тим, після невдалого вступу до вишу, змінила багато професій, працювала і на фарфоровому заводі, і в колгоспі. Пізніше – у школі, краєзнавчому музеї та картинній галереї. Є членом Національного союзу письменників України, працює у правозахисній організації.

 ЇЇ прозу називають містичною, фантастичною та химерною, а саму авторку – таємничою. Їй закидають, що вигадані світи для неї цікавіші за реальність, а пані Галина відповідає, що хоче «створювати світи, в яких можна жити не тільки мені, а й іншим. Я хочу, щоб кожен знав, що в цій похмурій буденності існує безліч дверей, які відчиняються в інші світи. І я знаходжу й показую деякі з них», – і додає: «Якщо не можеш знайти дверей, намалюй їх на стіні».    

 Читаючи твори Галини Пагутяк, поринаєш в чарівний світ, відчуваєш дивовижну внутрішню силу, яка струменить зі сторінок. Вони несуть в собі потужний енергетичний заряд, який обов’язково вплине на читача, наповнені карпатською містикою та неповторним фольклором.

Сьогодні бібліографія пані Галини становить більше 30 книжок, як для дорослих, так і для дітей. Проза Галини Пагутяк перекладена англійською, німецькою, словацькою і хорватською мовами.

До 65-річчя від дня народження Галини Пагутяк у відділі абонемента організовано книжкову виставку-персоналію «Галина Пагутяк – королева свого королівства», яка діятиме з 17 по 31 липня 2023 року. Матеріали, представлені на експозиції, розповідають про життя  однієї з найтаємничіших українських письменниць; ознайомлюють з творчим доробком авторки. 

Твори Галини Пагутяк зачіпають струни людської душі та підкорюють своєю щирістю. Через містику, таємничість інших світів у її книгах завжди проглядає пошук сенсу буття, самопiзнання людини.

Книжкову виставку-персоналію підготувала Валентина Сагай, бібліотекарка 1 категорії  відділу абонемента.



Немає коментарів:

Дописати коментар