вівторок, 30 січня 2024 р.

Проєкт «Харківщина: зруйнована, але незламна»


 30 січня 2024 року у ПОУНБ імені І.П. Котляревського зібралися  полтавці, щоб переглянути документальні фільми, створені в рамках проєкту Харківського прес-клубу «Харківщина: зруйнована, але незламна».

 Проєкт було започатковано навесні 2023 року за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Ініціатива передбачає створення 60 документальних фільмів, у яких буде зафіксовано воєнні злочини, що скоїла російська армія на теренах Харківщини під час воєнної агресії проти України. 

Мета проєкту – задокументувати злочини, зберегти пам’ять про трагічні та героїчні моменти в житті країни для наступного і майбутніх  поколінь. Керівники проєкту та автори стрічок запропонували для перегляду 3 фільми: «Ракети для Албанії», «Сковородинівка: полювання на дух України», «Остання книга письменника Вакуленка». 

У запропонованих до перегляду сюжетах мова йде про навмисне знищення міжнародної установи та житлового будинку, в якому вона знаходилася, руйнування музейної установи – закладу історії та культури, що є дискримінацією населення за національною ознакою, одним із проявів геноциду. Та найстрашніше  – смерть людини, письменника Володимира Вакуленка, якого позбавили життя за переконання! 

Ці фільми про те, як і чим живе зараз Харків, Харківщина… Ці стрічки – це архів емоцій, почуттів, згадок на майбутнє. Ці роботи – літопис нашого часу, літопис війни. Це наша спільна історія, спільний біль.

Після перегляду фільмів відбулося обговорення почутого та побаченого: присутні ділилися враженнями, домовлялися про співпрацю, дякували організаторам за цікаву зустріч.










Немає коментарів:

Дописати коментар