четвер, 13 червня 2024 р.

Лекція Юрія Волошина «Магдебурзьке право в Полтаві»




Чергова лекція з історії Гетьманщини професора Полтавського  національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Юрія Волошина зібрала справжніх любителів історичних екскурсів вглиб віків. 

Науковець підготував ґрунтовну розповідь про становлення міського самоврядування в Полтаві, про те, які привілеї набули місто і містяни з отриманням магдебурзького права. 

Магдебурзьке право  –  збірник законів,  що виник у кінці ХІІІ століття. Воно закріплювало права міських станів – купців, міщан, ремісників, встановлювало порядок обрання і функціонування органів міського самоврядування, регулювало питання торгівлі, опіки, визначало покарання за окремі види злочинів. Отримавши магдебурзьке право, місто сплачувало в державну казну певну суму грошей, частина натуральних повинностей ліквідувалася, встановлювались єдині податки з ремесел та торгівлі.

Юрій Волошин цікаво розповідав про особливості функціонування органів міського самоврядування, курйозні випадки з буття громади, проводив історичні паралелі з сучасним життям, принагідно згадував відомих полтавців, чия діяльність залишила глибокий слід в історії рідного міста.

По закінченню лекції слухачі ще довго не розходились по домівках, прагнучи отримати відповіді на запитання, які виникли під час лекції.

Організатор заходу – Тетяна Гусар, завідувачка відділу абонемента.

Світлини – Ірина Науменко, головна бібліотекарка відділу.





Немає коментарів:

Дописати коментар