пʼятниця, 19 липня 2024 р.

Книжкова виставка-портрет "Магістр європейського сонета"

 Коли ми говоримо про епоху Відродження, то в уяві постає Італія, а там, де Італія, італійська література, там незмінно світяться три великі зірки: Данте, Бокаччо, Петрарка.

Ми пропонуємо згадати великого вчителя гуманізму - Франческо Петрарку - італійського поета, мислителя, науковця, художника яскравої індивідуальності. Створені ним поетичні рядки наповнені любов'ю до навколишнього світу, природи, пройняті вірою в красу людини і могутність її розуму.

Літературна спадщина його величезна. Він писав вірші, поеми, морально-філософські твори, листи... 

"Книга пісень" - збірка віршів італійською мовою, справа всього творчого життя поета. Головна тема - кохання Петрарки до Лаури: їй і присвячена більшість віршів.При написанні їх Петрарка використав досвід любовної лірики попередників - поезії трубадурів, італійської лірики поетів "солодкого нового стилю", Данте. Він створив поезію нового типу, розпочавши розвиток гуманістичної лірики. Як ніхто з його попередників, він наблизився до реального, земного життя людини.

Петрарка свідомо й продумано створював власний індивідуальний стиль. Поет надав сонету класичної викінченості, й той набув значення взірця жанрової форми і ліричної мови для багатьох поетів.

Відділ абонемента підготував книжкову виставку-портрет "Магістр європейського сонета", присвячену 720-річчю від дня народження Франческо Петрарки. Матеріали, представлені на експозиції, розповідають про життя видатного гуманіста; знайомлять з творами, які здолали час та продовжують зачаровувати своєю довершеністю.

Книжкову експозицію підготувала Валентина Скрипник, провідна бібліотекарка відділу абонемента. 

Виставка діє з 17 липня по 31 липня 2024 року.






Немає коментарів:

Дописати коментар