понеділок, 29 липня 2024 р.

Лекція «Київська Русь, Малоросія, Україна: витоки і трансформація понять, розвінчання російських імперських ідеологем»

 В 2022 році у видавництві «Портал» (м. Київ) була опублікована монографія видатного вітчизняного історика-інтелектуала, професора Українського католицького університету Ярослава Грицака «Подолати минуле: глобальна історія України».

У своєму post scriptum автор подає п’ять висновків, вельми важливих як для справді відповідальних політиків-державців, так і для всіх, хто прагне осмислити долю України, її місце у світовій історії ХХ–ХХІ ст. Я. Грицак мовить наступне: «24 лютого 2022 року Росія вторглася в Україну, почавши повномасштабну війну. Історія відіграє в цій війні важливу роль. Головні аргументи, якими Путін виправдовує свою агресію, мають історичний характер. Путін твердить, що українці та росіяни є одним народом. Їхня історична спільність, мовляв, тягнеться із часів Давньої («Київської») Русі. Якби не впливи Польщі, а ще – рішення Леніна «створити Україну» і втручання Заходу, який хоче з її допомогою підірвати міць Росії заради власного світового домінування, так би лишалося й досі. Коротко кажучи, існування України як окремої нації є історичною помилкою, і війна  – це спосіб виправити її раз і назавжди» [с. 403]. Як підкреслює вчений зманіпульована історична пам’ять у гібридній війні Росії супроти Вкраїни слугує виправданням агресії, важким наркотиком, який притуплює мораль і затьмарює розум військових злочинців.

Сперечатися з Путіним, звісно, варто на полі бою. Та є сенс боротися за історію. Бо, як висновує вчений, «історія таки є наукою. Як і кожна наука, вона покликана допомогти краще зрозуміти світ і можливі сценарії його розвитку. І навпаки: ігнорування історії збільшує ризик дезорієнтації на місцевості». 

Історію варто вчити, щоб не повторювати помилок минулого, щоб не потрапляти в пастки умілих маніпуляторів, щоб повноцінно пізнати світ…

Тож не випадково темою лекції «Київська Русь, Малоросія, Україна: витоки і трансформація понять, розвінчання російських імперських ідеологем», яка відбулася 28 липня 2024 року у відділі абонемента,  обрали розвінчання імперських міфів через з’ясування означених  понять і їх інтерпретацію, трансформацію в історичному контексті.

Ірина Діптан, кандидатка історичних наук, прекрасна лекторка, а також людина, залюблена в книжковий світ,  ознайомила слухачів з виникненням термінів «Київська Русь», «Малоросія», «Україна». Це була захоплююча мандрівка у часі, насичена цікавими фактами, історичними подіями, сповнена любові до своєї країни, гордості за український народ. Ірина Діптан підготувала ґрунтовну розповідь, в якій органічно перепліталися минуле й майбутнє, крізь віки до слухачів доносилися голоси видатних українців. Михайло Грушевський, Іван Лисяк-Рудницький, Ярослав Грицак, Сергій Плохій – імена цих непересічних істориків звучали під час виступу лекторки, про  наукові доробки цих знаних науковців розповідала пані Ірина, доповнюючи свою розповідь прикладами.

Організаторка заходу – Тетяна Гусар, завідувачка відділу абонемента.

Світлини – Єлизавети Харахаш, бібліотекарки відділу соціокультурної діяльності, реклами та зв’язків з громадськістю.

Немає коментарів:

Дописати коментар