вівторок, 27 серпня 2024 р.

Книжкова виставка-інформація «За волю, правду і майбуття»

 

«Ми також мусимо героїв пам’ятати,

Бо то рубець на тілі нашої землі,

Бо наші воїни пішли нас захищати,

Та найцінніше віддали — життя свої»

                        С. Олександрова

 


29 серпня День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Цей день встановлено Указом Президента України від 23 серпня 2019 року для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, котрі віддали життя за Батьківщину, як нагадування про одну з найкривавіших подій війни на сході України Іловайську трагедію.

29 серпня 2014 року під час виходу сил АТО з оточення під Іловайськом російське керівництво порушило домовленості і ворожі збройні сили впритул розстріляли з важкого озброєння колони українських військових.

Шлях наших воїнів пролягав через квітучі соняшникові поля, тому традиційним символом цього пам’ятного дня став соняшник.

Тисячі смертей з 2014 року. Тисячі особистих трагедій. Іловайськ, Донецький та Луганський аеропорти, Дебальцеве, Савур-Могила, Зеленопілля… З 24 лютого 2022 року кривавий агресор «повторив» свої злочини Маріуполем, Бучею, Харковом і тисячами інших міст і сіл нашої країни...

Захисники, які віддали найцінніше у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України – своє життя, стояли на смерть за кожного з нас – за те, щоб майбутнє покоління мало гідне майбутнє у незалежній країні, а всі ми могли розвивати громадянське суспільство та робити Україну кращою. 

З нагоди вшанування Дня пам’яті захисників України відділ абонемента підготував виставку- інформацію «За волю, правду і майбуття».


На виставці представлені книги українських письменників, які були свідками подій війни на Сході України, а саме: книги Євгена Положія  та Романа Зіненко про Іловайськ. В багатьох їх творах розповіді про справжніх людей, історія солдат і офіцерів, бійців добровольчих батальйонів, усіх тих, хто опинився в "Іловайському котлі".





З розділу виставки «Вічна слава воїнам, які загинули за Україну» ви можете ознайомитися з художніми творами, спогадами про загиблих українських воїнів, які захищали нашу землю в перші дні, тижні, місяці і роки російсько-української війни. Адже це потреба людської пам’яті, пам’яті серця про незабутніх. Серед них й  полтавці – поборники державної незалежності України, які загинули в війні 2014-2017 рр.



Це  непроминальний  біль живих, їхня  туга за втраченим, а також нагадування людям цивільним, хто заплатив найдорожчу ціну життя за їхній спокій і добробут.

І найменше, що ми можемо зробити – не забувати про них, адже це справжні Герої. А тим, хто загинув, захищаючи рідну землю від ворогів – наша вічна пам`ять та шана!

Слава Україні! Героям слава!

 Запрошуємо всіх бажаючих переглянути виставку у відділі абонемента( кімната 208).

Виставку підготували бібліотекарка відділу Дар’я Захарченко та провідна бібліотекарка Світлана Федорова.


Немає коментарів:

Дописати коментар