понеділок, 13 квітня 2020 р.

Грані соціального партнерства: співпраця відділу абонемента ПОУНБ імені І. П. Котяревського з Горбанівським геріатричним пансіонатом ветеранів війни та праці

10 квітня 2020 року ПОУНБ імені І. П. Котляревського виповнилося 125 років. З нагоди  ювілею мала б відбутися Всеукраїнська науково-практична конференція «Бібліотека  в сучасному інформаційному і соціокультурному середовищі: досягнення, виклики і вектори розвитку», але з причини загальнодержавного  карантину її початок перенесено на більш віддалений термін.  Готуючись до майбутньої події, Назаренко Олена Миколаївна, провідний бібліотекар відділу абонемента , підготувала наукову статтю в якій висвітлює досвід відділу абонемента у царині соціального партнерства.
 Запрошуємо читачів нашого ознайомитися з науковим доробком нашої  колеги.

Грані соціального партнерства: співпраця відділу абонемента ПОУНБ
 імені  І. П. Котяревського з Горбанівським геріатричним пансіонатом
 ветеранів  війни та праці

Назаренко Олена Миколаївна 
провідний бібліотекар
відділу абонемента
 ПОУНБ імені І. П. Котляревського


Соціальне партнерство – перспективний шлях заради подальшого розвитку системи соціального обслуговування, який дозволяє оперативно та якісно задовольняти інформаційні та культурні потреби громади. [3]
З бібліотекознавчого погляду, соціальне партнерство розглядається як комплекс багатоваріантних відносин, особливий тип взаємодії між бібліотечно-інформаційними установами та державними й місцевими органами влади, різними установами, зокрема бібліотеками,  громадськими організаціями, підприємствами, об’єднаннями та окремими громадянами, метою яких є забезпечення (ресурсне, організаційне, інтелектуальне тощо) максимально повного задоволення інформаційних, соціокультурних, освітніх потреб суспільства, шляхом реалізації спільних  проектів і заходів. У засновку такого партнерства лежить соціально-функціональний підхід, на основі якого в сучасній науці будуються моделі соціалізації особистості, її адаптації до суспільних змін. [1]
Багатоаспектний характер соціального партнерства дозволяє класифікувати його види:
  •        партнерство з освітніми закладами;
  •        партнерство з установами культури;
  •          партнерство із засобами масової інформації;
  •         партнерство з громадськими організаціями (творчими спілками, товариствами тощо);
  •          економічне партнерство (взаємовигідне співробітництво з підприємствами, бізнес-структурами, приватними підприємцями);
  •         партнерство з релігійними громадами і конфесія;
  •      професійне партнерство (взаємодія бібліотек). [4]

З-поміж пріоритетних груп користувачів,  які залучені до соціального партнерства з бібліотеками, є  установи медико-соціального профілю, призначені для надання стаціонарної та консультативно-діагностичної медичної допомоги населенню літнього віку та особам із ознаками передчасного старіння організму.  Адже незалежно від віку людина має право на культурні права – комплекс конституційних прав і свобод, що забезпечують мож­ливості вільного духовного роз­витку людини (громадянина) за рахунок доступу до духовних здобутків свого народу та всього людства, їх засвоєння, викори­стання й участі у подальшому їх розвитку. [2]
Усвідомлюючи важливість співпраці з літніми людьми, працівники відділу абонемента ПОУНБ імені І. П. Котляревського вже понад 15 років  співпрацюють із мешканцями Горбанівського геріатричного пансіонату ветеранів війни та праці на засадах соціального партнерства. Спочатку бібліотекарі відділу абонемента обслуговували окремих громадян, які проживали в  пансіонаті ветеранів війни та праці й постійно відвідували бібліотеку.  Бесіди з цими користувачами засвідчили, що самотні літні люди, як ніхто інший, потребують душевного тепла, розради та уваги.
Проаналізувавши та оцінивши свої можливості, працівники відділу абонемента звернулися до керівництва ПОУНБ імені І. П. Котляревського з пропозицією щодо встановлення партнерських відносин із Горбанівським геріатричним пансіонатом  на засадах соціального партнерства. Їхня ініціатива була схвалена і підтримана.
За короткий час знайомства та спілкування з мешканцями геріатричного пансіонату бібліотекарі не тільки визначилися з їхніми літературними вподобаннями, але й дізналися про цікаві, а часом і нелегкі долі самотніх літніх людей, які раніше були моряками, адвокатами, колгоспниками, інженерами, кінокритиками, робітниками тощо.
Під час відвідин пансіонату для ветеранів війни та праці бібліотекарі виконують замовлення своїх читачів, привозять  бажані  книги та журнали. Вони обслуговують не тільки тих, хто може відвідувати пункт видачі самотужки, але й доставляють  книги в кімнати тим, хто, на жаль, не може  пересуватися самостійно.
Станом на 2020 р. читацький актив Горбанівського геріатричного пансіонату ветеранів війни та праці налічує понад 50 осіб. З-поміж найбільш активних читачів – дев’яностоп’ятилітня  Ганна Іванівна Шпак, яка все життя пропрацювала в колгоспі і не уявляє своє життя без читання книг.
Зважаючи на те, що багато ветеранів війни та праці є любителями поетичного слова, а дехто з них і сам пише, бібліотекарі ініціювали заснування літературного клубу «Джерело». Завдяки цьому літні прихильники поетичного слова мали змогу  неодноразово спілкуватися з такими полтавськими поетами та письменниками, як Т. Дмитренко, В. Нездойминога, В. Карпенко та інші митці Полтавського краю. Вони знайомили членів Клубу зі своєю творчістю, та розкривали поетам-аматорам секрети літературної майстерності.
Крім задоволення потреб у читанні, важливим аспектом співпраці працівників відділу абонемента ПОУНБ імені І. П. Котляревського з мешканцями Горбанівського геріатричного пансіонату є організація соціокультурної діяльності.
З-поміж форм соціокультурної роботи, які особливо популярні в літніх людей, можна назвати такі:
  •  літературно-тематичні вечори, які присвячені ювілеям діячів культури, та ті, що приурочені до державних свят;
  • краєзнавчі години;
  • поетичні читання та вечори фронтової поезії;
  •  гуморини;
  • мистецькі вечори (вечір українського романсу, вечір світового романсу, вечір класичної музики тощо).

      До участі в соціокультурних заходах працівники відділу абонемента залучають  митців, наукових співробітників музейних установ обласного центру та представників громадських організацій.
У рамках бібліотечних соціокультурних заходів охоче відвідують ветеранів полтавські літератори: І. Дідик-Снарська, В. Нездойминога, Т. Дмитренко, Б. Ковтун, В. Карпенко, М. Страутинь та інші.
Постійними учасниками соціокультурних заходів, які відбуваються у геріатричному пансіонаті, є музейні працівники: Є. Стороха, Л. Олійник, Л. Ольховська, Н. Кузьменко та інші.
Великою повагою у ветеранів користуються постійні учасники бібліотечних соціокультурних заходів патріотичного спрямування: полковник українського козацтва Військово-Козацького департаменту АН України, заступник отамана по зв’язках з громадськістю Геннадій Сергійович Охрей і заступник начальника штабу Новосанжарського козачого полку Козацького Гвардійського корпусу Полтавщини, військовий старшина Микола Іванович Ганжа.
Творча молодь обласного центру також не забуває про літніх людей. Участь у музичних і театралізованих вечорах беруть учні Полтавської дитячої музичної школи № 1 імені П. Майбороди та майбутні артисти, що навчаються на театральному відділенні Полтавського музичного коледжу імені М. В. Лисенка.
Улюбленцями ветеранів є самодіяльні актори В. Анацький, співак, танцюрист і декламатор, та В. Мотчана, самодіяльна співачка, солістка ансамблю «Лтава» імені В. Міщенка.
З метою інформування жителів полтавської громади про соціально важливу співпрацю з геріатричним пансіонатом ветеранів війни та праці з 2020 року на блозі відділу абонемента ПОУНБ імені І. П. Котляревського «Гайда читати» було створено сторінку «Бібліотека для людей «золотого віку».
Отже, співпрацюючи з установами медико-соціального профілю, ПОУНБ імені І. П. Колтяревського позиціонує себе, як важливу суспільно значущу інституцію, яка дбає про незахищені верстви населення, надаючи їм безоплатні соціокультурні послуги та піклуючись про їх інтелектуальний і психологічний комфорт.

ЛІТЕРАТУРА

  1. Воскобойнікова-Гузєва О. Соціальне партнерство  як чинник розвитку бібліотечно-інформаційної сфери України.  Бібліотечний вісник. 2014. № 4.  C. 3,6.
  2.   Культурні права. Енциклопедія сучасної України. URL: http://esu.com.ua/search_articles.php?id=51487 (дата звернення: 05.04.2020).
  3.  Літвак О. Новий етап розвитку бібліотек. Соціальне партнерство як фактор успіху бібліотеки. URL: https://zounb.zp.ua/node/1830 (дата звернення: 21.03.2020).
  4. Соціальне партнерство: новий імпульс розвитку публічних бібліотек : інформ.-аналіт. огляд / Донец. обл. універс. наук. б-ка ім. Н. К. Крупської ; уклад. Н. П. Супрунець.  Донецьк : Сх. вид. дім, 2009.  24 с. 





Немає коментарів:

Дописати коментар