вівторок, 14 квітня 2020 р.

ПАМ'ЯТАЄМО, ЗГАДУЄМО ЧОРНОБИЛЬ:МУЛЬТИМЕДІЙНА КНИЖКОВА ВИСТАВКА-РЕКВІЄМ

«Чорних дат у людства є немало,
 кожна з них – це міна під прогрес. 
Найстрашніше, що усіх спіткало, 
вибух на  Чорнобильській АЕС»
(В. Кундель)


26 квітня 1986 року…Була весна – квітуча, напоєна запахами землі і нового життя. Ніхто не здогадувався, що ця весна назавжди чорними літерами буде вписана в історію нашого народу і людства, що про невелике місто Чорнобиль дізнається весь світ. В цей день на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний вибух, реактор було повністю зруйновано і в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин. Відбувся викид потужністю 300 Хіросім. Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічними збитками.
34 роки минуло від того часу. Та ніхто не змирися з цією датою, ніхто не звикся з нею – ні в Україні, а ні в цілому світі. Тривожні дзвони чорнобильської біди застерігають, нагадують… «Не питайся, по кому б’є дзвін…» – Чорнобильський дзвін лунає за тими, кого катастрофа знищила відразу, і за тими, кого знищила згодом, і за тими, кого поволі нищить досі.
26 квітня – є днем пам’яті про найбільшу техногенну катастрофу та вшанування героїзму пожежників, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Подвиг цих людей назавжди записано до літопису людської мужності. Він навічно залишиться у пам’яті українського народу.
Відділ абонемента ПОУНБ пропонує книжкову виставку «Пам’ятаємо, згадуємо Чорнобиль», присвячену 34-м роковинам з дня аварії на Чорнобильській АЕС. На виставці представлені видання з фонду бібліотеки, у яких детально описуються події на ЧАЕС у день аварії, подвиг ліквідаторів-чорнобильців, гіркі наслідки катастрофи для України та світу, робота по їх подоланню. А також художні твори, пронизані болем Чорнобильської трагедії.
Усі ці книги ви зможете прочитати, прийшовши до відділу абонеменета ПОУНБ імені І. П. Котляревського після закінчення карантину.


   
63.3(4УКР)62
Ч -75

Чорнобильська трагедія [Текст]: документи і матеріали / уклад. Н. П. Барановська. — Київ : Наукова думка, 1996. — 784 с. — (Пам'ятки історії України. Джерела новітньої історії). 

У збірнику вперше публікуються документи і матеріали 1967 — 1995 pp., що розкривають широке коло питань — від історії будівництва ЧАЕС до аварії та післяаварійного стану станції, України в цілому. Висвітлюються заходи державних, господарських, наукових, громадських установ та організацій щодо ліквідації наслідків аварії у сферах економіки, екології, соціальної політики, охорони здоров'я. Збірник може стати незамінним посібником для системного аналізу чорнобильської проблеми. Для істориків, соціологів, вчених-медиків, фізиків-атомників, усіх, кому небайдужа історія України.

Є 1 примірник у відділі абонемента.


   
 31.4я6
 З-14



Загреба, Михайло. Пропусти Чорнобиль крізь серце [Текст] : фотокнига / М. Загреба. — Київ : Спалах, 2002. — 120 с. 


Ця фотокнига - данина пам'яті журналіста, ліквідатора, учасника історико-культурної експедиції Мінчорнобиля України Михайла Загреби. Захоплива розповідь про мальовничий древній поліський край, убитий радіацією, примушує читача поглянути на чорнобильську катастрофу не тільки як на техногенну, але й під іншим кутом зору - гуманітарним, і замислитись над тим, що ми втратили в історичному, культурному, природничому та мистецькому значеннях: до аварії на Поліссі зберігалися, як ніде в Україні, найдавніші звичаї, традиції культури та побуту слов'ян. Правдиву, емоційну оповідь Михайла Загреби ілюструють його фотографії, - адже автор відомий як талановитий фотожурналіст. Видання становить великий інтерес і призначене для широкого читацького кола.

Є 1 примірник у відділі абонемента.


    
66.3(2)6
Ч-75
Чорнобиль. Дні випробувань : книга свідчень / упоряд. В. Г. Шкода. — Київ : Радянський письменник, 1987. — 469 с. 
Ця книга - збірник документальних, публіцистичних і художніх творів письменників і журналістів, які розповідають про те, як, натхненний спільною бідою, наш народ долав тяжкі наслідки аварії на ЧАЕС.



Є 1 примірник у відділі абонемента.



    63.3(4УКР)62
    Б61



Біль і тривоги Чорнобиля [Текст] / уклад. Ю. В. Сафонов. — Київ : Київська правда, 2006. — 288 с. 



Книга "Біль і тривоги Чорнобиля" - колективна розповідь про найбільшу техногенну катастрофу в історії людства. Автори, що були безпосередніми свідками і учасниками ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, діляться своїми спогадами про тривожні для України й усього світу дні весни і літа 1986-го, розмірковують над долями чорнобильців, болючими проблемами відчуженої тридцятикілометрової зони і самої станції, розглядають і прогнозують розвиток ситуації навколо ЧАЕС.

Є 1 примірник у відділі абонемента.





      
66.3(2)6
Г 93


Губарев В. С. Зарево над Припятью : записки журналиста / В. С. Губарев. — Москва : Молодая гвардия, 1987. — 240 с. : ил.

Автор розповідає про події аварії на Чорнобильській АЕС, про історію розвитку вітчизняної атомної промисловості, про теперішнє і майбутнє мирного атому.



Є 1 примірник у відділі абонемента.





 66.3(2)1
Д 12

Даєн Л. А. Чорнобиль — трава гірка : документальна повість / Л. А. Даєн. — Київ : Веселка, 1988. — 174 с.

Хвилююча розповідь про начальника воєнізованої пожежної частини по охороні Чорнобильської АЕС Леоніда Телятникова та його мужніх побратимів, які першими вступили в боротьбу зі стихією.



Є 1 примірник у відділі абонемента.
                                                   

    
   

621
П 39

Плохій Сергій Миколайович. Чорнобиль. Історія ядерної катастрофи [Текст] : пер. з англ. / С. М. Плохій. — Харків : Бібколектор, 2019. — 396 с. 


Ця книга є першою історією Чорнобильської катастрофи від вибуху 26 квітня 1986 року до закриття станції у грудні 2000-го. Чим для України був Чорнобиль? Національною трагедією, величезною психологічною травмою, важкою ношею для економіки. Чорнобиль вибухнув не тільки через помилки персоналу, нехтування правилами безпеки і проблемами з конструкцією реактора, але також через систему, яка обгородила ядерну енергетику завісою секретності. Радянська система не дозволяла поширювати інформацію про попередні аварії навіть серед фахівців. Це зробило нову масштабну аварію неминучою. Сьогодні реактори чорнобильського типу вже не будують, але авторитарні режими, які тримають повний контроль над інформацією, усе ще існують. Зрештою, і в Україні досі виробляють майже 50 % усієї електроенергії на атомних станціях. Нам є чим поділитися зі світом стосовно досвіду Чорнобиля, але є над чим задуматися і самим.

Є 1 примірник у відділі абонемента.


63.3(4УКР-4ПОЛ)62
С 65



Сорокопуд Іван Олексійович. Судомний дзвін Чорнобиля [Текст] / І. О. Сорокопуд. — Глобине : Поліграфсервіс, 2006. — 184 с. 


На покорення атомного монстра було мобілізовано майже тисячу уродженців Глобинського району. Понад півтисячі вихідців із забруднених радіацією населених пунктів прийняла Глобинщина на постійне місце проживання. Як живеться ліквідаторам і переселенцям, згадати добрим словом кожного з них, переміститися у минуле двадцятирічної давності - пріоритетні напрямки цієї книги.


Є 1 примірник у відділі зберігання основного фонду.
    
         
63.3(4УКР)62Кр
Ч-75




Чорнобиль. Вічний біль [Текст] : ліквідатори аварії на Чорнобильській атомній електростанції з Зіньківщини / Л. В. Літвішко [и др.]. — Полтава : Шевченко Р. В., 2011. — 328 с. 


Книга присвячена ліквідаторам Чорнобильської аварії. Тим, хто своєю мужністю відвернув перетворення на зону відчуження свого рідного краю - Зіньківщини - й усієї України. На фоні короткої характеристики подій 25-річної давності спогади їхні та про них нехай стануть частинкою пам'яті й подяки за здійснений подвиг.


Є 1 примірник у відділі зберігання основного фонду.

31.4я6
К 72



Костін, Ігор Федорович. Чорнобиль [Текст] : сповідь репортера : Книга-альбом / І. Ф. Костін. — Київ : Мистецтво, 2002. — 320 с. 


Книга-альбом приголомшує правдивою і щирою розповіддю про найстрашнішу техногенну катастрофу ХХ століття та її жахливі наслідки. Своїми відвертими фотодокументами автор Ігор Костін засвідчує безприкладний героїзм, громадянську мужність і християнське милосердя людей, які врятували нашу планету від загибелі.



Є 1 примірник у відділі зберігання основного фонду.

63.3(4УКР)62
Ч 75



Чорнобиль - поруч [Текст] : Ейфорія. Катастрофа. Подолання. Пустка. Пам'ять: фотоальбом. — Київ : Дніпро, 2000. — 200 с. 



В альбомі використані твори народного художника України, лауреата Державної премії імені Т. Г. Шевченка Марії Приймаченко, картинами якої зачаровувався Пабло Пікассо, називаючи її одним з основоположників образотворчого мистецтва XX століття. У виданні використано: поезії Ліни Костенко, Світлани Йовенко, Бориса Олійника, Івана Драча, Любові Сироти, Оксани Забужко, Рауля Чілачави, Юрія Каплана; фрагменти виступів та прози Олеся Гончара, Івана Драча, Юрія Щербака, Володимира Яворівського, Степана Павлюка, Данила Кулиняка, Світлани Алексієвич, Світлани Йовенко, Роллана Сергієнка, Наталі Околітенко; висловлювання вчених та державних діячів Бориса Патона, Віктора Бар'яхтара, Альберта Ґора; свідчення журналістів Любові Ковалевської, Володимира Губарева, Георгія Медведева та ін.; фото Валерія Зуфарова, Івана Лисенка, Ігоря Костіна, Миколи Лябаха, Володимира Рєпіка, Валерія Орлова, Валеріана Скібінського, Миколи Семинога, Михайла Загреби, Ярослава Тараса, Ростислава Омеляшка та ін. фотоматеріали з архіву агентств "Укрінформ", "Чорнобильінтерінформ" та Національного музею Чорнобиля.


Є 1 примірник у відділі абонемента.

84(4=БЄА)-47
 А  48



Алексієвич Світлана Олександрівна. Чорнобильська молитва: хроніка майбутнього [Текст] : роман : пер. з рос. / С. О. Алексієвич. —  Київ : Комора, 2016. — 288 с. - 2000 экз. 

Майже у всіх рейтингах книг про Чорнобильську трагедію перше місце незмінно займає праця Алексієвич. Видно лауреатка Нобелівської премії зробила, те що раніше ніхто не робив, і зробила це надзвичайно якісно. “Чорнобилська молитва” - це художньо-документальний роман. Він промовляє тисячами голосів очевидців, потерпілих від трагедії, вимушених біженців із найближчих сіл, посадовців, які впливали на рішення в той час, та дітей-жертв радіації. Книжку переклала українською Оксана Забужко до 30-літньої річниці.

Є 1 примірник у відділі абонемента

84(2=Укр)7                                                                                 
 Щ 61      

Щербак Юрій Миколайович. Чорнобиль [Текст] : документальна повість / Ю. М. Щербак. —  Київ : Дніпро, 1989. —  222 с. 

Герої повісті відомого українського письменника - реальні люди: пожежники, вчені, робітники, лікарі, військовослужбовці, церковнослужителі, іноземці. Звела, об’єднала цих, досі незнайомих людей, подія, що приголомшила весь світ: аварія на Чорнобильській атомній електростанції.
Є 1 примірник у відділі абонемента


84(4=УКР)6                                                  
Я 22



Яворівський Володимир Олександрович. Марія з полином наприкінці століття [Текст] : роман / В. О. Яворівський. —  Харків: Фоліо, 2016. —  205 с.


У романі В. Яворівського «Марія з полином наприкінці століття» трагедія чорнобильської катастрофи розкривається через долю родини Мировичів, батьківська оселя якої знаходилась у селі Городища, розташованого всього за двадцять километрів від атомної станції. Автор, нічого не приховуючи і називаючи речі своїми іменами, оприлюднює страшну правду про справжні наміри й шляхи імперії до дешевого збагачення, нехтування Москвою долями України й українців.

Є 1 примірник у відділі зберігання основного фонду.


84(4=УКР)6-47
 Т 76





Трохим Сергій. 1986. Чорнобильські хроніки [Текст] : людський фактор; замовчування правди; зона відчуження; параліч майбутнього; мутація / С. Трохим. —  Брустурів : Дискурсус, 2016. —  224 с.


Сюжет розгортається в зоні відчуження навколо Чорнобильської атомної станції. Автор наводить багато маловідомих або прихованих фактів як сучасник та безпосередній свідок подій ліквідації аварії на ЧАЕС. Граючи нюансами, книга спрямовує читача до висновку, що Чорнобильська катастрофа стала не стільки предтечею, скільки саме тією безповоротною подією в історії Радянської імперії, що призвела до її розпаду. Подібно до прикінцевого акорду сумної мелодії, що передує остаточному фіналу. Далі у часі – агонія величезної країни. Книга документальна. Всі персонажі реальні. Збережені їхні справжні імена та прізвища. Сергій Трохим (справжнє ім’я та прізвище Сергій Дишленко) народився і живе у Києві. Одразу після аварії на атомній станції 1986 року у складі найпершої в світі професійної групи телевізійної журналістики був у зоні лиха, яку невдовзі офіційна влада сором’язливо нарече «зоною відчуження». Кадри, відзняті українськими телевізійниками впродовж того року, бачив увесь світ.


Є 1 примірник у відділі абонемента.


        
84(2=Укр)7
М 89




Мужність і біль Чорнобиля [Текст] : повість-хроніка : поеми: вірші : збірник. —  Київ : Молодь, 1988. —  141 с.


Ця книга -  данина пам’яті загиблих та вияв палкої вдячності всім, хто брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Є 1 примірник у відділі абонемента.


  
 821
 А 39

Аккерман Галя. Пройти крізь Чорнобиль [Текст] : пер. з фр. / Г. Аккерман. —  Київ : Либідь, 2018. —  168 с. 

Книжка Галі Аккерман - це подорож письменника крізь драму Чорнобиля в різноманітних її людських, соціокультурних, професійних аспектах. Це проходження крізь очисний вогонь нового знання, трагічних відкриттів, крізь драму людських доль. Ця книжка також про Чорнобиль як про один з найстрашніших злочинів радянської системи. Незаперечна цінність видання і в тому, що це погляд людини з іншої культури, з інших культур - адже авторка суміщає в собі єврейську, російську і французьку культури, родинно пов'язана з Україною.

Є 1 примірник у відділі зберігання основного фонду.

До нашої мультимедійної виставки ми включили три частини документального фільм  "Чорнобльська трагедія", який зняли журналісти, що працюють в проєкті "PRO et CONTRA" (UATV).

Чорнобильська трагедія 1: люди
 в тоталітарній імперії | PRO et CONTRA




Чорнобильська трагедія 2: люди в тоталітарній імперії |PRO et CONTRA 



Чорнобильська трагедія 3: екологія постапокаліптичного регіону | PRO et CONTRA



     

Немає коментарів:

Дописати коментар