неділю, 3 травня 2020 р.

СТАНЬ ЩАСЛИВИМ І УСПІШНИМ: ОНЛАЙН-ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ З ПСИХОЛОГІЇ ОСОБИСТОСТІ

Доброго дня, читачі нашого блогу!
Наш огляд призначений для тих, хто бажає самовдосконалюватися та стати ще ЩАСЛИВІШИМ і УСПІШНІШИМ в усіх сферах своєї життєдіяльності.
Розпочнемо його з книги Марка Гоулстона – американського психіатра, який працює у сфері бізнесу.

159.9
Г 74
Ґоулстон  Марк. Я чую вас наскрізь! Як порозумітися будь з ким : пер. з англ. / М. Ґоулстон. - Дніпро : Моноліт, 2019. - 248 с.
Є 1 екземпляр у відділі абонемента.

На почату своєї кар’єри він здебільшого допомагав людям , схильним до самогубства чи жорстокості. А згодом почав готувати перемовників для поліції та ФБР. Завдяки  багатому професійному досвіду Марк Гоулстон навчився налагоджувати контакт майже будь з ким. Його методи спілкування покладено в основу цієї книги. Упродовж останніх двадцяти п’яти років доктор Гоулстон співпрацює із великими та малими компаніями і з юридичними  та бухгалтерськими фірмами, навчаючи людей слухати, переконувати й долати внутрішні та зовнішні бар’єри між працівниками. Завдяки його порадам  організації ставали прозорішими, гнучкішими та стійкішими. 
Серед його колишніх і нинішніх  клієнтів – IBM, Xerox, Deutshe Bank, Kodak, Bank of America, окружна прокуратура Лос-Анджелеса, поліція Лос-Анджелеса й ФБР та інші.
Прочитавши цю книгу, Ви дізнаєтеся про те, як достукатися до «непробивної» людини, переконати будь-кого у будь-чому, погасити суперечку, справити блискуче враження, врятувати кар’єру, шлюб чи навіть чиєсь життя. Головне пам’ятати, що секрет злагоди полягає не в умінні говорити, а в умінні слухати й чути, чого насправді прагне співрозмовник. Ця книга навчить  руйнувати мури непорозуміння та зводити мости між людьми.
Марк Гоулстон – автор не одного психологічного бестселера, серед них «Не заважайте собі» і «Не заважайте собі на роботі».
Пропонуємо Вам ознайомитися зі змістом книги та невеличким уривком з неї на сайті книгарні "Yakaboo", а після закінчення карантину запрошуємо Вас до відділу абонемента.
 Нагадуємо, що КОРИСТУВАННЯ БІБЛІОТЕКОЮ – СУТТЄВА ЕКОНОМІЯ ДЛЯ ВАШОГО БЮДЖЕТУ!
Наступна книга, яку ми включили до огляду ніби продовжує тему порозуміння між людьми різних типів.

159.9
Е 70
Еріксон Томас. В оточенні ідіотів, або Як зрозуміти тих, кого неможливо зрозуміти : пер. з англ. / Т. Еріксон. – Харків : Фоліо, 2019. - 256 с.
Є 1 екземпляр у відділі абонемента.


Томас Еріксон  — шведський письменник, психолог з соціальних комунікацій, біхевіорист та особистий тренер. Як письменник він дебютував у 2011 році з кримінальною серією про біхевіориста Алекса Кінга. Томас написав дві науково-популярні книги про спілкування та поведінку людей — «В оточенні ідіотів» і «В оточенні психопатів». 
«В оточенні ідіотів» — бестселер 2015—2018 років. Томас Еріксон поділяє людей на чотири кольорові типи. Він описує логіку поведінки, темперамент, си- стему цінностей представників кожного з кольорів: червоний, жовтий, зелений і синій.
Знання того, до якого типу людей належите ви та ваш співрозмовник допоможе краще порозумітися під час повсякденного та професійного спілкування, дозволить знайти відповіді на питання: чому одних людей ми розуміємо з півслова, а інших не розуміємо взагалі? Чому дуже успішні люди інколи здаються нам ідіотами і психопатами? Як подивитися на себе очима інших людей і навчитися розуміти навіть тих, хто на нас абсолютно не схожий? Книга допомагає краще сприймати людей з різними типами поведінки й ефективно з ними спілкуватись і може стати настільною для керівників, психологів, менеджерів усіх рівнів.
Уривок з цієї книги можна прочитати на сайті видавництва «Фоліо»
Книга, про яку далі йтиметься у нашому огляді, належить перу Дена Аріелі – провідного  фахівця в галузі поведінкової економіки, засновника Center for Advanced Hindsight. Викладає в Університеті Дюка (США).

159.9
А 81
Аріелі Ден. Передбачувана ірраціональність : пер. з англ. / Д. Аріелі. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2018. - 296 с.
 Є 1 екземпляр у відділі абонемента.

Автор цієї досить незвичайної книги – ізраїльтянин. У вісімнадцять років, через вибух магнію, що використовувався для освітлення поля бою, отримав опіки III ступеня, які вразили 70% шкіри. Три роки поспіль Ден Аріелі провів у лікарні. Він почувався відірваним від суспільного життя. Тому  почав спостерігати за звичайними життєвими ситуаціями відсторонено, ніби представник іншої культури. Ден Аріелі помітив, що  кожен із нас вважає, що керує власним життям. Ми думаємо, що кожний наш вибір — обґрунтований та зважений. Але чи справді це так? Чи замислювались ви над тим, як саме ухвалюєте рішення? Чи намагались відстежити процес, який під час цього відбувається в голові? Чи аналізуєте усі «за» і «проти», щоб бути впевненими у правильності свого рішення? Автор книги «Передбачувана ірраціональність» спростовує наше уявлення про те, що ми поводимось виключно раціонально. Ден Аріелі досліджує щоденні ситуації та показує, як очікування, емоції, соціальні норми та інші невидимі і, здавалося б, нелогічні сили впливають на нашу здатність тверезо мислити. Він запитує: «Цікаво, а така поведінка — виняток чи правило?» — висуває свої припущення і придумує цікаві експерименти. Власне результатами експериментів автор ділиться у цій книжці, а також пропонує цікаві висновки, які можна застосувати у професійному та особистому житті.
Уривок з книги Дена Аріелі можна прочитати на сайті книгарні «Yakaboo»

Для того, щоб навчитися долати перешкоди на шляху до своєї мети та уникати помилок, радимо прочитати книгу Скіпа Прічарда.

159.9
П 75
Прічард Скіп. Книга помилок : дев'ять секретів творення успішного майбутнього : пер. з англ. / С. Прічард. – Київ : КМ-Букс, 2019.
  Є 1 екземпляр у відділі абонемента.

Ця книга - пізнавальна притча про роботу над власними помилками і саморозвиток. 
Головний герой книги Девід із кожним днем почувається все більш розчарованим та пригніченим. Маючи пристойну роботу, житло та друзів, він усе одно відчуває порожнечу всередині... доки не зустрічає таємничу молоду жінку — і її поява перевертає все його життя.
Це — порадник із саморозвитку, поданий в обгортці художньої притчі про давній таємничий рукопис. Книга окреслює девять помилок, що заважають нам досягати своєї мети. Ви навчитеся долати перешкоди, здобувати натхнення і перебудовувати власне життя.
«Досягнення успіху — це ребус, але бізнес-притча Скіпа Прічарда допомагає його розплутати. Автор досліджує дев’ять найрозповсюдженіших помилок лідерів та підприємців та вчить нас, як перетворити бажання, вдячність та віру у потужні інструменти досягнення мети». —  так сказав про книгу Скіпа Прічарда Майкл Хаятт, автор книги «Платформа: як бути поміченим у галасливому світі».

Всі книги, про які йшлося вище, написані успішними чоловіками. Далі ми пропонуємо прочитати книги, які написані успішними жінками. Всі ці книги вчать, що невдача – це не протилежність успіху, а лише сходинка на шляху до нового. Переконайтеся в правильності цього твердження, прочитавши книгу Джессіки Бекол.

159.9
Б 42
Бекол Джессіка. Право на помилку. 25 успішних жінок розповідають про те, чого їх навчили власні помилки : пер. з англ. / Дж. Бекол. – Київ : Книголав, 2018. – 272 с. – (Полиця нон-фікшн).

   Є 1 екземпляр у відділі абонемента.




Джессіка Бекол американська письменниця, викладачка, керівниця Вуртельського центру роботи і життя при Коледжі Сміт, що впроваджує різноманітні програми для жінок з лідерства, корисних життєвих навичок, психологічної допомоги. Книжка «Право на помилку», що українською вийшла у видавництві «Книголав», з’явилася як підсумок власного життєвого шляху Бекол та досвідів її студентів. Мета видання – довести широкому колу читачок, що помилки – це природні етапи життя, бізнесу, стосунків. Не варто ставитися до них як до трагедії, треба йти до мети з усвідомленням того, що ідеальних людей не існує. Цінність кожного з нас в індивідуальності, а не гонитві за шаблонними уявленнями про успішність.
Ми оточені неймовірними історіями успіху. Друзі та подружки розповідають про «Вона так багато працювала — і у неї вийшло» або «Йому пощастило — і він став мільйонером». Чи справді люди, які досягли вершин і так багато говорять про «цінності навчання на помилках», могли коли-небудь помилятися? Що ж стоїть за цими історіями?
Джессіка Бекол провела 25 інтерв’ю для книжки «Право на помилку». Видатні й успішні жінки зізнаються, що саме їхні власні помилки та правильні висновки дозволили їм стати тими, ким вони є зараз. Розповіді про складні рішення, серйозні життєві ситуації, кумедні епізоди, а також безліч практичних порад — усе це допоможе молодим кар’єристкам не боятися робити помилки і йти вперед, а досвідченим — проаналізувати власний шлях і по-новому подивитися на всі свої перемоги та поразки.
Книга отримала багато позитивних відгуків, ось один з них: «Читати цю книжку — це ніби відлежуватися в приємній гарячій ванній після жахливого робочого дня».
The New York Times
Уривок з книги можна прочитати на сайті книгарні «Yakaboo»

Життєвий успіх та щастя залежать від багатьох складників, не останню роль відіграє в цьому наше харчування. Як впливають ті чи інші продукти на діяльність нашого мозку  дізнатеся, прочитавши книгу Ліси Москоні «Їжа для мозку: наука розумного харчування».

613
М 82
Москоні Ліса. Їжа для мозку : наука розумного харчування : пер. з англ. / Л. Москоні. – Київ : Наш Формат, 2019. – 336 с.
   Є 1 екземпляр у відділі абонемента.

Ліса Москоні — професорка неврології, заступниця директора Клініки попередження хвороби Альцгеймера в Медичному інституті Вейла при Корнелльському університеті. Викладачка факультету психіатрії Нью- Йоркської Школи медицини та факультету досліджень їжі й харчування Інституту Стейнгардт Нью-Йоркського університету. Вона  народилася у Флоренції (Італія) і з дитинства навчилася цінувати і любити здорову їжу. Переїхавши до США, щоб отримати докторський ступінь, Ліса впритул зайнялася питаннями здорового  харчування в новому середовищі. Спочатку вона аналізувала зображення мозку людей різного віку та стану здоров’я і досліджувала хворобу Альцгеймера. Потім життя підказало цікаву тему: наскільки, як і чому наш раціон впливає на роботу мозку.  На думку авторки, проблему деменції, що майорить над громадянами розвинених країн слід розв’язувати, передусім, шляхом зміни раціону. Авторка поставила за мету описати ті процеси, що відбуваються в мозку з різними продуктами.
Ліса жваво і просто пише про мозок. Вона гарно оперує фактами та показниками, це переконує. Наприклад, вона розповідає, чому їжа корисна, а добавки не працюють, що генетична схильність до хвороб не вирок. Крім фактів, пані Москоні не гребує пояснювати на пальцях і жартувати. Тому читати  книгу цікаво.
Хоча на думку Дарії Озерної популяризатори науки, ведучої радіоблогу «ФізКультура» рекомендаціям та висновкам Ліси Москоні не варто вірити беззастережно: «Але будьте уважні: авторка не є біохіміком чи молекулярним біологом, вона досліджувала питання раціону для мозку не все життя, а лише поки писала цю книгу – задуману і зроблену як бестселер. У книзі є неточності та багато данини моді, а через її фокус на харчуванні (та фінансових можливостях upper-middle class у США) може створитися враження, що для порятунку від деменції достатньо їжі, причому це мусить бути органічний лосось, ягоди годжі та кейл. Але це не так. Потрібна ще фізична і соціальна активність, а здорове харчування не таке дороге, як здається після прочитання книги. Я б радила цю книгу передусім тим, хто підозрює, що веде нездоровий спосіб життя і шукає мотивації це змінити, і тим, хто щось читав про мозок і раціон, щось знає, але прагне свої знання систематизувати. Крім цього, видання згодиться людям, які мріють написати свій бестселер – беріть і підмічайте, як інші пишуть, аби їх купували та перекладали». І як завжди радим познайомитися з уривком з цієї книги на сайті книгарні «Yakaboo».

Продовжує тему «ментальне здоров’я – здорове харчування» книга Ірини Лопатухіної «ProРаб еды. Психология стройнсти». На нашу думку її доречно прочитати кожній людині, яка  перебуває в умовах тривалого карантину і має мало фізичних навантажень.


88.37
Л 771
Лопатухина Ирина. ProРаб еды. Психология стройности / И. Лопатухина. – Киев : Сварог, 2017. - 383 с. - (Психологический практикум).
   Є 1 екземпляр у відділі абонемента.

Ця книга - перш за все для тих, хто змучився сидіти на дієтах в спробах скинути зайву вагу або досягти «ідеальної форми». Для тих, хто хоче краще усвідомити те, що відбувається, перестати воювати з власним апетитом і вийти на інший рівень відносин з тілом і Світом в цілому. Тут ви знайдете багато практичних рекомендацій, вправ, релаксації і способів для самодослідження і покрокової "розпакування" обридлих харчових і тілесних звичок. Дане видання буде цікаво як психологів, які працюють з темою харчової залежності і порушеннями харчового поведінці, так і всім людям, які цікавляться питаннями правильного харчування.
Дбайте про своє тіло як про Дім Душі і все у вас буде гаразд.
Ознайомитися зі змістом книги  можна на сайті Ірини Лопатухіної.

Читайте та самовдосконалюйтеся! Будьте щасливими та успішними!

Немає коментарів:

Дописати коментар