четвер, 28 травня 2020 р.

ДУША ЛЮДИНИ СВІТЛА НАДЗВИЧАЙНО: ГОДИНА ДУХОВНОСТІ (ДО ХРИСТИЯНСЬКОГО СВЯТА СВЯТОЇ ТРІЙЦІ)

Добрий  день, читачі нашого блогу! Запрошуємо до участі в годині духовності «Душа людини світла надзвичайно», яка присвячена Дню Святої Трійці.
Зовсім скоро християни православного обряду будуть відзначати це величне свято. Воно має давнє походження і поєднує в собі православні та язичницькі традиції. Тому й  година духовності, яку ми підготували, поєднує в собі інформацію про духовні і фольклорні витоки цього свята.
День Святої Трійці - одне з головних християнських свят, яке стверджує й оспівує триєдиність Всевишнього Бога: Бога Отця - Творця Неба і Землі, Бога Сина - Господа нашого Ісуса Христа, і Бога Духа Святого - Господа Животворчого, що від Отця походить.
День Святої Трійці ще називають Днем Зішестя Святого Духа, бо він святкується у день сходження Святого Духа на апостолівУ День Святої Трійці завершується пасхальний цикл свят. Святкування Дня Святої Трійці, подібно до свята Пасхи, з часом продовжується на цілий тиждень. У ІІІ столітті це свято стає загальновизнаним.
Напередодні великого християнського свята подбайте про свою духовність і ознайомтеся з оглядом літератури «Основи благочестя», який підготувала провідний бібліотекар відділу абонемента Олена Назаренко. Усі книги, про які йдеться в огляді є у фонді відділу абонемента. Також пропонуємо переглянути відео про святкове богослужіння, яке відбувалося у Володимирському соборі міста Києва у 2017 році.
Після цього ви матимете змогу послухати цікаву розповідь фольклористки Ксенії Підопригори про народні українські традиції святкування Трійці.

«Основи благочестя»: огляд духовної літератури

86.37-2
Б 59
Біблія або Книги Святого Письма Старого й Нового Заповіту : із мови давньоєврейської й грецької на українську дослівно наново перекладена. - Москва: Вид. Московського патриархата, 1988. - 1524 с.

 У світі багато літератури, що висвітлює духовну тему, і перш за все це - Біблія - книга, відома кожному християнину, фундамент моральності людства. Біблія містить у собі тексти релігійного характеру, істину, відкриту Богом, і людський інтелект, і вся наша життєдіяльність знаходять в ній поживу та невичерпні багатства. Багато чого почерпнули з неї поезія та історія. Вона лягла в основу європейського мистецтва. Без неї Мікеланджело, Рембрандт, Ель Грено, Мозаїсти не тали б тими , ким ми захоплюємось тепер. На її грунті базується творчість Шекспіра, Расіна, Данте, Достоєвського…
Слово “Біблія” з грецької - книга (греки возили папірус з фінікійського міста Бібл). Це - книга книг, книга невичерпна, у якій сказано як про Бога так і про людину. Біблія поділяється на дві дуже нерівні за об'ємом частини - книги Старого і Нового Завіту. Саме слово “Завіт” - наказ, заповіт, даний нащадкам - безпосередньо підводить читача до таємничої діяльності, яка займає у Святому Письмі ключове місце. Йдеться про угоду між Богом і людиною, що сам Бог, утілившись, уклав з людиною через принесення самого себе в жертву - ця угода ще зветься Одкровенням. Кожна з двох основних частин Біблії складається з декількох книг, що, за вченням церкви, містять як правила життя (Норма), так і правила Віри (Канон), отже вони є канонічні, авторитетні, дають правила, є прикладом. Старий Завіт розповідає про участь Бога в житті єврейського народу до приходу  Ісуса Христа, а Новий Завіт дає відомості про життя вчення Христове. Першу частину Нового Завіту становить Євангеліє.. Тут розповідається про життя, смерть, воскресіння  Ісуса і провіщенням Благої звістки, яку приніс Він світові. Отже, Біблія - священна книга християн, це зібрання книг, ціла бібліотека. В ній є і  історія, і філософія, і наука, поезія та драма, бібліографічні дані і пророцтва. Читання біблії дає нам натхнення. Вона перекладена більш, ніж на  1200 мов, а щорічний продаж її екземплярів перевищує кількість проданих будь-яких інших книг. Душа людини знаходить у Біблії ту атмосферу, в якій вона може розправитися й розквітнуть.

86.37Кр
И 75
Иоанн Златоуст
Слава Богу за всё / Иоанн Златоуст ; Спасо-Преображенский Мгарский монастырь Полтавской епархии УПЦ. - Краматорск : Тираж-51, 2005. - 350 с.


Спасо-Преображенський Мгарський монастир УПЦ Полтавської Єпархії видав немало книг про життя великих старців-святителів, життя яких і донині є прикладом духовної чистоти. Вони склали серію “Листи про духовне життя”, і це перша книга з цієї серії. Святитель  Іоанн Златоусту (347-407 рр.), чиє праведне життя та богоугодні діяння вже багато сторіч є для християн дороговказом до спасіння та очищення душі. Запропонована збірка містить в собі листи, які Святитель писав у важкі дні свого вигнання в 404-407 рр. Листи приведені в хронологічній послідовності та в необхідних випадках супроводжені коментарями. Багато мудрих повчань залишив  Іоан Златоуст в своїх листах. Ось одне з них, дане нам через лист до одного з єпископів: “Ти оживив мене і порадував тим, що, повідомляючи печальні новини, додав до них вираз, який потрібно вживати для всіх випадковостей у житті, сказавши: Слава Богу за все! Хто його вживає, для того це величезна запорука недоторканності та радості серед всіляких небезпек. Не переставай же повторювати його завжди та навчай інших вживати його у різних випадках …”  
Ця надзвичайно цікава книга ілюстрована іконографічними та історичними матеріалами, і ви, ознайомившись з нею, не пошкодуєте! 

86.37Кр
Г 831
Григорий Богослов За страдания обещана награда  / Григорий Богослов ; Спасо-Преображенский Мгарский монастырь Полтавской епархии УПЦ. - Краматорск : Тираж-51, 2006. - 272 с.

Ще одна рекомендована нами книга з цієї серії Святитель Григорій Богослов «За страждання обіцяна винагорода». Григорій Богослов народився близько 329 р. поблизу Візантії у християнській родині, прожив важке, але світле, з любов'ю до Бога і людей життя. Святитель залишив після себе значний творчий доробок: слова, листи та вірші. З епістолярних праць до нас дійшло більше ніж 200 листів, які і представлені в рекомендованому збірнику. В цих листах він предстає як людина великої любові, чуйний, смиренний, невтомний захисник своїх підопічних перед великими цього світу. Володіючи великим даром красномовства, Святитель Григорій кожен свій лист перетворює у шедевр, який читаєш з задоволенням, в захваті від розуму, душі та епістолярного таланту цієї людини. Знайомство з цією книгою - очищення душі! 

86.372
П 825
Проснись, душа...: школа Православия для новоначальных: избранные советы и наставления святых отцов на все случаи жизни. - М. : Ковчег, 2007. - 448 с.

Дуже цікавою видається збірка вибраних настанов святих отців на всі випадки життя “Прокинься душа!” Важливими для духовного очищення видаються настанови: преподобних Єфрема Сирина “Як боротись з гріхами та помислами”, Серафима Саровського “Духовні настанови” та настанови оптинських старців “Що найважливіше в духовному житті”.
А відкривається ця збірка посланням, що стало відомим лише в кінці 19 ст., коли в бібліотеці одного з соборів було знайдено грецький рукопис, написаний в 1056 році, в якому серед інших послань було і те, що стало знаменитим на весь світ - “Вчення 12 апостолів”, яке намагається викласти найважливіші правила християнської духовності та християнського життя, як вчення Бога передане через  12 апостолів народам світу. Ця збірка з настановами святих є цінним дороговказом для тих, хто хоче долучитись до духовності.

86.37
М 51
Мень, Олександр. Син людський / О. Мень. - Львів: Монастир монахів студійськгого уставу, видавничий відділ "Свічадо", 1994. - 305 с.


Протоієрей Олександр Мень. Це ім'я не потребує коментарів, як і його широко відомий
твір “Син людський” (Мень О. Син людський. – Львів, 1994 - 305 с.) Добра, душевна
людина, проповідник, якого любили люди, за яким йшли, якому вірили… Його книга “Син людський” присвячена життю  Ісуса Христа, його стражданням за рід людський. Книга О. Меня особлива. Автор в ній говорить з читачем коротко і просто, мовою точною, зрозумілою. Ця, безумовно, талановита книга, написана з великою компетентністю, із серйозним урахуванням даних науки, ерудицією, яка ніде не гіпнотизує читача, але дає йому можливість розібратись-вона бере на себе роль провідниці до першоджерела - “Євангеліє” 

86.37
Т 13
Таємниця твоєї душі : вибрані християнські оповідання й притчі для сім'ї та школи / уклад. В. Семчук. - Нововолинськ : Мінотавр, 2004. - 416 с.

Зірка вибраних християнських оповідань для юнацтва, яка виникла, як пишуть її автори, сама по собі. Розпочавши працювати з молоддю, зрозуміли, що хорошої духовної літератури обмаль і більшість з того, що потрапляло до рук, було або безнадійно застарілим, або мало ефективним з точки зору виховання. Це змусило авторів опрацювати велику кількість виданьу пошуках тих перлинок, які спонукали б думати, постійно працювати над собою, над своїм духовним ростом. Збірка впорядкована незвично - як “духовні сходи”, які поступово ведуть молоду людину від найпростішого до найскладнішого. Ось її розділи: “Премудрість Божа”, “Милосердя твори”, “Не словом, а ділом”, “Пошана до батьків”, “Любов до ближнього” тощо. А на закінчення автори включили до збірки притчі, авторами яких є відомі особистості: В. Сухомлинський, Ч. Діккенс, О. Купрін, Е. Гофман тощо.
Ось кілька  з них.
“Пізнай себе” (Дж . Вортон)
Один молодий, грошовитий брокер із Уолл-Стріт познайомився з елегантною, дуже красивою артисткою, закохався в неї. Вони разом відвідували театри, кіно, кафе. Дівчина подобалась йому все більше, і він вирішив одружитись. Але, як людина обачлива, задумав перед шлюбом перевірити її минуле. З цією метою він найняв приватного детектива, але не назвав свого прізвища. “Зрештою, - міркував він, - перед таким важливим кроком, як одруження, мені необхідно перевірити докладно минуле моєї нареченої, щоб не тільки не потрапити в халепу, але й не кинути тінь на мою фірму”. Через деякий час отримав докладний звіт. У ньому повідомлялося, що дівчина має бездоганну репутацію, її минуле без будь-яких
плям і оточення теж поза сумнівом. “Єдиною темною плямою на її репутації - вказав у звіті детектив, - є факт, що останнім часом вона зустрічається з одним молодим брокером, який має дуже не привабливе минуле і спосіб ведення його справ на біржі
надто підозрілий”.

“Абрикосове дерево”
Юнаки спостерігали, як старий дідусь садив абрикосове дерево. Вони запитали старого: “Ви ще сподіваєтесь їсти з нього плоди?” На що старий відповів, спираючись на лопату: “Звісно, що ні. Але все життя я їв абрикоси з дерев, яких не садив. Мені достатньо того, що ці абрикоси будете їсти ви”.

“Кокосовий горіх”
 Мавпа, що сиділа на дереві жбурнула кокос у голову перехожому. Чоловік підняв його, випив молоко, з'їв горіх і зробив з шкаралупи миску”.

Уважно вдивимося в світ, в якому живемо. Як гарно і мудро він створений. У ньому панують неперевершена краса, гармонія і спокій. Квітам Творець дав красу і ніжний запах, птахам - крила, щоб вони могли полинути в небо. Людину ж - своє найдосконаліше творіння - він зробив схожою на Себе. Він дав нам розум, щоб ми збагнули своє високе християнське призначення, дав серце, щоб ми любили Бога і ближнього, сіяли навколо себе добро. А найбільший скарб, яким Господь наділивлюдей - це душа. І, сподіваємося, що книги, які вам були запропоновані, допоможуть у виборі вірного шляху на важкій життєвій дорозі. Відкриють незвідані таємниці людського буття!!!


Богослужіння у День Святої Трійці (Володимирський собор, 2017)


Трійця, П`ятидесятниця, Зелена неділя: від давніх часів до сьогодення. Слухайте у програмі "Голос фольклориста” від дослідниці українського фольклору Ксенії Підопригори.


Немає коментарів:

Дописати коментар