середу, 12 серпня 2020 р.

ЛЮБИ, ШАНУЙ, ОБЕРІГАЙ УСЕ, ЩО ЗВЕТЬСЯ УКРАЇНА: ЛІТЕРАТУРНО-МУЗИЧНИЙ ВЕЧІР ОНЛАЙН

Доброго дня, читачі нашого блогу!
24 серпня в Україні відзначають державне свято - День Незалежності України. 
У цей день, вже далекого 1991 року, Верховна Рада Української РСР ухвалила Акт проголошення незалежності України.
Шлях нашої країни до незалежності не був легким. Багато поколінь українців мріяли про неї, борлися за неї і навіть віддавали свої життя. Тож цінуймо їх  здобутки, оберігаймо і розбудовуймо нашу молоду державу.
Продовжуючи онлайн спілкування з вами, працівники відділу абонмента пропонують долучиися до участі у літературно-тематичному вечорі онлайн й послухати пісні та поезії присвячені нашій квітучій Україні.



Відкриває вечір відео, що створені в рамкх проєкту відеовіршів "Одним словом" і присвячені Дню Незалежності України  (2015 рік).

Василь Симоненко "Ти знаєш, що ти - людина?"



Ліна Костнко "Вечірнє сонце". 

Відкриває наш вечір відео, яке створене в рамкх проєкту відеовіршів "Одним словом", який присвячено Дню Незалежності України  (2015)



"Заспіваймо пісню за Україну". Виконує Олександр Пономарьов. 

Відомий український співак виконав цю пісню на спеціальному концерті "Незалежність - це ти", який відбувся 24 серпня 2015 року




Ірина Федишин  в  пороєкті "З Днем Незалежності"

У 2018 році відома українська співачка Ірина Федишин стала ведучою проєкту "З Днем Незалежності" . Кожен день в ефірі Русское Радио Украина Ірина Федишин розповідала про найяскравіші факти : символи України, унікальні винаходи, які зробили українці, видатних особистосйі, що прославили Україну на весь світ.


Ліна Костенко "Крила". Читає Богдан Ступка.

"Крила" Ліни Костенко - одна з найулюбленіших поезій українців. Окрилені мрією про незалежну, квітучу Україну, вони творять її сьогодення  та боронять східні кордони держави. 




"Йшла до Бога Україна". Виконують 

Шушвар Олена, Гречко Олена, Сліпченко Мар'яна. 


Бандура  - традиційний український інструмент, який популяриний і нині. Пропонуєму послухати пісню у виконанняі чарівних бандуристок вокально-інструменьального ансамблю "SoloMia".



"Ми Вкраїни діти", автор Наталія Май. 

Наталія Май народилася 25 травня у місті Довжанськ (до 2016 р. Свердловськ) Луганської обл. В 1980 р. разом з родиною переїхала на Полтавщину. Ще зовсім маленькою дівчинкою співала українські народні пісні разом з бабусею і мамою.
В 1985 році Наталія Май закінчила Полтавське музичне училище ім. М. В. Лисенко. В 1990 році починає писати перші пісні.
Пісні Наталії Май пронизані любов'ю до рідної землі, вони світлі, прості і по-дитячому добрі. А ще ці пісні піднімають настрій, лікують душу і дарують надію на краще. Серед прихильників творів Наталії Май люди різного віку. Це і щебетлива дітвора, і сивочолі бабусі, і поважні мужі... Словом — усі, хто має серце.

 





"Україно". Виконує український рок-гурт "Скай". 
Пісня «Україно» також відома як «Україна» (початкова назва «Поки кохаєм») була вперше написана та виконана її автором Тарасом Петриненком у 1987 році на Першому каналі Українського радіо в ранковій іноформаційно-музичній програмі.
Хоча пісню вперше було записано у 1987 році, написана вона була Петриненком раніше, й до 1987 року кілька років пролежала на полиці чернеткою: Петриненко навіть не наважувався записувати її та пропонувати комусь, бо знав, що ніде не візьмуть.
Вперше Тарас Петриненко, за участі радіоредакторки Вероніки Маковій, записав пісню у київському Будинку звукозапису Українського радіо у 1987 році таємно. Маковій, на свій страх і ризик, вирішила поставити пісню в ефір Українського радіо в ранковій іноформаційно-музичній програмі (ведучий і редакторОлександр Бутко, музичний редактор Олекландр Васильєв), й це був вчинок ледь не героїчний, оскільки тематика пісні, де простежується ідея української незалежності, була суворо табуйована в Радянській імперії.Цікаво, що на телебаченні пісня вперше прозвучала в тому ж 1987 році в Росії в телепрограмі «Утренняя почта» на Центральному телебаченні СРСР.
21 листопада 2014 року український рок-гурт «СКАЙ», що виконує музику в стилі альтернативний рок, поп-рок а нової хвилі пост-панку, випустив рок-версію пісні "Україно". На День Незалежності України 24 серпня 2015 року гурт випустив офіційне музичне відео на пісню.




"Заповіт" Тараса Григоровича Шевченка. Виконує Микола Осадчий.

У 2016 році миколаївський музикант Микола Осадчий записав рок-версію "Заповіта" Тараса Григоровича Шевчекна. Пропонуємо вам послухати цю пісню.




"Сонце". Виконує гурт "Оекан Ельзи".

"Океан Ельзи" - культовий український рок-гурт. Вже кілька поколінь українців виросло на його піснях. І кожна псня - це подія. У 2018 роціб під час концерту до Дня Незалежності Україниб "Океан Ельзи" виконав пісню "Сонце" .



 З ДНЕМ НЕЗАЛЕЖНОСТІ!

Немає коментарів:

Дописати коментар