середу, 30 вересня 2020 р.

РАЗ ДОБРОМ ЗІГРІТЕ СЕРЦЕ ВІК НЕ ПРОХОЛОНЕ

Другий місяць осені починається з особливої дати. 1-го жовтня у всьому світі відзначається Міжнародний день людей похилого віку, проголошений Генеральною Асамблею ООН. А в Україні це також і День ветерана.

Цей день – не лише можливість нагадати всім про людський обов’язок бути турботливими і милосердними до найповажнішої частини суспільства. Це і привід до роздумів щодо подальшої долі людства, його культури, взаємозв’язку поколінь. За міжнародною класифікацією, особою похилого віку вважається той, хто досяг 65 років. Таких у світі нині понад 640 мільйонів, тобто майже кожна десята людина на Землі. До 2050 року число їх у багатьох розвинених країнах збільшиться вдвічі, а загальна кількість складе 2 мільярди осіб. В Україні кожен 5 мешканець – це особа похилого віку, шоста їх частина самотні люди, які потребують турботи, уваги та підтримки не лише в цей день.

Дбаючи про цікаве дозвілля літніх людей, працівники відділу абонемента ПОУНБ імені І. П. Котляревського багато років поспіль спілкуються з мешканцями Горбанівського геріатричного пансіонату ветеранів війни та праці.

Але цього року через обмеження, що спричинені пандемією Covid 19 ми пропонуємо усім людям поважного віку доучитися до онлайн вечора. Сподіваємося, що діти та онуки допоможуть своїм рідним, які досягли «золотого віку» в користуванні гаджетами.

 

Відкривають наш вечір-онлайн  пісні у виконанні хору "Берегиня" територіального центру соціального обслуговування Київського роайону міста Полтава. Цей колектив добре відомий багатьом полтавцям.

  

В. МІЩЕНКО "ПРИ КАМЕНІ, ПРИ БІЛОМУ КРИНИЧЕНЬКА СТОЯЛА"

 

  
 
А.  ЖДАНОВ "СИВІЄМ, СИВІЄМ"
 

 
Т. ЯКУШЕНКО, А. ЗАПІШНЯ "ЛІТА МИНАЮТЬ"

Поезія Ліни Костнко - прониклива, чуттєва, філософська. Серед прихильників  її творчості люди різного віку, але тільки ті, хто досягнув "золотого віку" знають, що життяі іде івсе без коректур...

ЛІНА КОСТЕНКО "ЖИТТЯ ІДЕ І ВСЕ БЕЗ КОРЕКТУР ". ЧИТАЄ ІННА ПРИХОДЬКО.


 60-ті роки 20 століття подарували нам чудові пісні, які знають та співають вже кілька поколінь українців пропонуємо вам послухати їх зараз.

 "ЧОРНОБРИВЦІ" - Українська пісня, яка й досі залишається популярною. Музику до “Чорнобривців” склав Володимир Верменич, автором слів став поет Микола Сингаївський. Вперше цю пісню виконали в 1960 році, і відтоді вона звучить з вуст різних артистів. Ми пропонуємо послухати "Чорнобривці " у виконанні В. Козловського


 

"ЧЕРЕМШИНА" - взірець української лірики. Цю пісню-романс про закохану у вівчаря дівчину склали Василь Михайлюк (музика) та Микола Юрійчук (слова). Послухайте “Черемшину” у виконанні Квітки Цісик.


 

"ЯСЕНИ"  - пісня, слова якої написав поет Михайло Ткач, а музику склав композитор Олександр Білаш. Вона завжди нагадує нам про босоноге дитинство. Виконує пісню народний артист України Василь Зінкевич.



А зараз ми повертаємося до далекі 30-ті року 20 століття, коли була написана українська пісня - танго "ГУЦУЛКА КСЕНЯ", що стала однією з найвідоміших українських пісень у 20 столітті у світі. Виконує Оксана Муха.



Пропонуємо послухати ще одну пісню, яка давно увійшла до золотого фонду української естради - "СНІГ НА ЗЕЛЕНОМУ ЛИСТІ". Музика Олександра Білаша, вірші Михайла Ткача, виконує Віктор Женченко.




ЗІ СВЯТОМ ВАС НАШІ НАЙДОРОЖЧІ ЛЮДИ "ЗОЛОТОГО ВІКУ"! СПОДІВАЄМОСЯ НА НОВІ ЗУСТРІЧІ ВЖЕ, АЛЕ ВЖЕ В РЕАЛЬНОМУ ВИМІРІ.

З ПОВАГОЮ - ПРАЦІВНИКИ  ВІДДІЛУ АБОНЕМЕНТА ПОУНБ ІМЕНІ  І. П. КОТЛЯРЕВСЬКОГО!

Немає коментарів:

Дописати коментар