понеділок, 14 вересня 2020 р.

КНИГА У XXI СТОЛІТТІ - ВИНЯТОК ЧИ ПОВСЯКДЕННЯ? : ДИСПУТ ОНЛАЙН

 


Фото запозичене з сайту ПЛОМІНЬ

«Книга – це вічне джерело знань на Землі!»

(К. Сербіна)



Всім нам пощастило жити в час небувалого розвитку науково-технічного прогресу, жити у 21 столітті – Столітті інформації. Так, можливості  інформаційних технологій сьогодні сягнули так далеко, як не заглядали навіть науковці фантастики. Не так давно, наприкінці 20 ст., вчені прогнозували  зникнення книжкової  культури взагалі. Мовляв, навіщо книги з паперу, якщо  тепер існує можливість  всю Національну бібліотеку записати на один кристал! Та книги залишаються і ще довго залишатимуться  великим надбанням культури.

Як добре пахне друкарською фарбою новенька книжка! Які гарні в ній кольорові ілюстрації! Можна погортати її сторінки, торкнутися до майстерно зроблених гравюр, передивитися коментарі. Книги вже багато тисячоліть супроводжують  людську цивілізацію.  І сьогодні, коли на комп’ютерних дисках зібрано стільки книжок, люди все ж ідуть до бібліотеки, щоб узяти книгу, яка вже побувала в багатьох читачів. Хтось зронив під впливом емоцій на сторінку сльозу, хтось посміхнувся від прочитаного, а ось хтось забув між сторінками закладку із висушеної тоненької квіточки. Як часто трапляються в житті ситуації, коли потребуєш  чиєїсь поради і допомоги. Не завжди  з цією проблемою можна звернутися  до друга чи дорослої людини. Тоді порадником раптом  виявляється книга. …Прочитана остання сторінка, ти закриваєш книгу, а серце не хоче з нею прощатися. Вона увійшла в твою душ, пам’ять, у твоє життя. Мине час  і знову повернешся до неї, і знову іншими очима  будеш дивитися на героїв  та події, з радістю, відкриваючи все нові й нові деталі твору. Від книги віє мудрістю, довголіттям. Паперова книга  сьогодні, хоч і не залишається вже володаркою  дум, але все ж  має великий вплив  на розвиток людини. Книги зберігають для людства  чарівний світ добра  й краси , вони можуть  відкрити великі таємниці, окрилити  мрію, тільки в книгах  міститься Всесвіт, де пульсує уява.

21 століття – ера нових інформаційних технологій, швидкого, всюдисущого і проникаючого Інтернету. На сьогоднішній день Інтернет займає провідні позиції у житті людини. Сучасна молодь  в ньому  в буквальному сенсі живе. Формується стереотип, що Інтернет може поглинути книгу. Напевно, колись електронні книги будуть розповсюджені, як газети, буде можливість, їдучи потягом, підключитися до найбільшої у світі бібліотеки та гортати сторінки, натискаючи на клавіші, але не можливо буде комусь подарувати цей витвір мистецтва, написати другові кілька зворушливих слів або з гордістю показувати друзям раритет, за яким полював багато років.

Останнім часом дуже часто постає питання: «Що станеться з книгою в 21 столітті? Чи буде звичайна книга і далі служити людям, чи її цілком витиснуть електронні аналоги?». Це питання цікавить не тільки бібліотекарів, але й фахівців книговидавничої та книготоргової  галузей.

Тому з 7 по 18 листопада 2019 року українська компанія з маркетингових і соціологічних досліджень Research & Branding Group провела опитування читацьких вподобань українців. У проєкті взяли участь 1805 респондентів у віці від 18 років і старше. І ось які результати вийшли:

  • Так 57% населення зізналися, що майже не читають книг.
  • Читачами частіше є жінки, аніж чоловіки (відповідно, 47% проти 38%); молодь від 18-ти до 30-ти років (51%), аніж особи передпенсійного та пенсійного віку (39%); люди, які мають вищу освіту, аніж ті, хто має середню або неповну середню освіту (відповідно, 56% проти 30%).
  • Територіально найбільше читають в Центрі України — в середньому 10,8 книг. На Півдні цей показник становить 9,7; на Сході — 8, а на Заході — 6,8.
  • Більшість українських читачів (74%) надають перевагу паперовим книжкам. Потім йдуть електронні книжки (21%) і лише інколи – аудіокниги (4%). Однак тут варто враховувати швидкість ринкового приросту та частку збільшення чи зменшення інтересу до електронної книжкової продукції в цілому у порівнянні з попередніми роками, що дане дослідження поки що не охоплювало.
  • Електронні книги частіше читають люди з вищою освітою, віком у діапазоні 18-29 та 30-39, а також мешканці Сходу України. Найменше електронних книг читають на Заході України, люди з середньою спеціальною освітою та особи віком понад 60 років.
  • Найбільш популярними літературними жанрами серед читачів України є детективи (41%), історичні твори (36%) і любовні романи (27%). Молодь частіше читає жанри фентезі (23%) і трилери (11%), у той час як читачі віком 60+ частіше надає перевагу історичним творам (46%) і військовим романам (15%).
  • У Центральній Україні частіше надають перевагу історичним творам (40%), науковій фантастиці (19%), гумору (15%), і поезії;  у Південному регіоні частіше за інших люблять читати наукову фантастику (17%), науково-популярну літературу (20%) і гумор (15%); на Сході країни частіше читають твори наукової фантастики (16%), фентезі (20%) і мемуарно-біографічну літературу   (За матеріалами блогу Yakaboo 

А як вважаєте ви ? Давайте поговоримо, подискутуємо про те, яке значення в житті кожного з нас має книга. Все ж таки, книга сьогодні – потреба чи виняток? Ви зможете висловити свою думку, використовуючи аргументи на користь книги або Інтернету у формі коментарів на нашому блозі «Гайда читати».

 

 


5 коментарів:

  1. Я надаю перевагу книзі, бо книга це джерело знань і мудрості.

    ВідповістиВидалити
  2. Книга має велике значення в житті людини. Вона надає нам змогу краще висловлюти свою думку та розуміти співрозмовника.

    ВідповістиВидалити
  3. Книга- безперечно є невід'ємним атрибутом кожного( паперова книга,маю на увазі) З приходом електронних носіїв, використання паперових стало рідкістю,але моя особиста думка: ніяка електронна книга не зрівняється з можливістю тримати в руках та гортати сторінки паперових книг. І коли світло вимкнуть- при світлі каганця ви не приочитаєте електронну книгу....

    ВідповістиВидалити
  4. Завдяки книги ми можемо розвивати своє мислення, здобувати нові знання та застосувати їх у своєму житті.

    ВідповістиВидалити
  5. Сьогодні паперова книга дуже актуальна. Вона і розрадить, і втішить, і дасть надію у нелегкий для країни час. Вона не підведе, дасть прихисток на своїх сторінках кожній думаючій людині. І навпаки: розбудить втишене серце до бою. Головне - лише правильно обрати саме свою книгу. По духу, по думці, по серцю. Щоби з нею воювати і перемагати.

    ВідповістиВидалити