пʼятницю, 16 жовтня 2020 р.

ВІДКРИЙТЕ СЕКРЕТИ ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ

 

«Єдина краса, яку я знаю - це здоров’я»

Генріх Гейне

 

Життя – це багатство, яке дається кожному з нас. І звичайно хочеться, щоб воно було щасливим. А це можливо лише за умови міцного здоровя. Недаремно в народі кажуть, що здоровя за гроші не купиш, за нього треба активно боротися.

Фахівці стверджують, що резерви людського організму використовуються людьми слабко, і тривалість життя вже сьогодні може бути істотно збільшена. Цифри називають різні: 120, 150, 400 і більше років, аж до необмеженого довголіття. Напевно, багато хто чув про Поля Брега. Він був ентузіастом і пропагандистом здорового способу життя. Брег трагічно загинув, катаючись на дошці по океанічних хвилях, у віці 95 років. Аж до смерті він був абсолютно здоровий.

За даними ВООЗ, здоров'я людини на 50-55% визначається умовами і способом життя, на 25% екологічними умовами, на 15-20% обумовлене генетичними факторами і лише на 10-15% діяльністю системи охорони здоров'я. Традиції ведення здорового способу життя існують з сивої давнини. Перші концепції здорового способу життя: «пізнай самого себе», «піклуйся про самого себе» відомі ще з часів Стародавнього Світу.

Як вважають фахівці, тривалість життя на 75% залежить від зовнішніх факторів, наприклад, харчування і способу життя. І тільки на 25% – від генетики. Ми те, що ми їмо. У раціоні довгожителів обов’язково повинні бути свіжі фрукти і овочі, а також морепродукти. А тому харчуванню варто приділити особливу увагу!

Також одним з важливих факторів є оптимізм і соціальна реалізація. Переважна більшість довгожителів мають багато друзів, часто спілкуються з різними людьми, захоплюються творчістю і дивляться на життя з оптимізмом. Крім того, довгожителям не властиво переживати про вік – вони відчувають себе молодше, ніж говорять цифри в паспорті, і ведуть активний спосіб життя.

Не менш важливий для довгожителя хороший сон. Проблеми зі сном часто є наслідком якихось порушень або захворювань, а також істотно знижують якість життя. Тому тим, хто планує відзначити столітній ювілей, потрібно приділяти сну достатньо часу.

Звичайно, не можна не сказати про важливість фізичної активності. Для довгожителя важливо зберігати тонус м’язів. Фахівці радять фізичні навантаження всім без винятку – навіть піші прогулянки або легка зарядка принесуть хороший результат.

Про здоров’я і здоровий спосіб життя спосіб життя згадували багато письменників минулого і сьогодення. Наприклад:

-       Подібно до того, як буває хвороба тіла, буває також хвороба способу життя». (Демокріт Абдерский);

-       «Гімнастика, фізичні вправи, ходьба повинні міцно ввійти в повсякденний побут кожного, хто хоче зберегти працездатність, здоров’я, повноцінне і радісне життя». (Гіппократ);

-       «Здоровий дух в здоровому тілі — ось короткий, але повний опис щасливого стану в цьому світі». (Джон Локк);

-       «Перша і найкраща перемога людини – підкорити самого себе» (Платон).

Шановні користувачі нашої бібліотеки запрошуємо Вас переглянути книжкову виставку-пораду «Секрети довголіття в способі життя», яка буде діяти з 17 по 31 жовтня у відділі абонемента. Саме тут Ви зможете не тільки ознайомитися з різноманітною літературою з цієї темі, а й взяти книги додому для більш детального ознайомлення та впровадження оздоровчих практик в повсякденне життя !!!


Немає коментарів:

Дописати коментар