четвер, 4 лютого 2021 р.

СЛОВА У РІДНІЙ МОВІ - КВІТИ КАЛИНОВІ (ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ РІДНОЇ МОВИ, ЯКИЙ ВІДЗНАЧАЄТЬСЯ ЩОРОКУ 21 ЛЮТОГО)


 Міжнародний день рідної мови запровадили 1999 року на 30-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО. Свято відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Встановленням цього дня міжнародна організація ЮНЕСКО хотіла привернути увагу світової прогресивної спільноти до  важливої ролі мови в розвитку освіти, культури, в консолідації суспільства. 

В Україні це свято відзначають з 2002 року, коли для зміцнення державотворчої  функції української мови та сприяння вільному розвитку і використанню інших мов національних меншин України було видане розпорядження «Про відзначення Міжнародного дня рідної мови».

З метою захисту мов та задоволення мовних інтересів національних меншин Рада Європи прийняла Європейську Хартію регіональних мов або мов національних меншин, яка ратифікована Верховною Радою України 15 травня 2003 року.

  З нагоди Міжнародного дня рідної мови  та для посилення статусу української мови, як єдиної державної мови в Україні у відділі абонемента відкрилася книжкова виставка-кросворд «Слова у рідній мові – квіти калинові», на якій представлені: словники, посібники з ділової української мови, нова редакція українського правопису, твори класиків української літератури.

Ці видання допоможуть розгадати кросворд та поповнити чи поновити знання рідної мови.

Кросворд «Світ української мови» можна розгадати як у відділі абонемента (кімн. 208), так і на блозі «Гайда читати» (див. нижче у цьому дописі).


Немає коментарів:

Дописати коментар