пʼятницю, 6 січня 2023 р.

КНИЖКОВА ВИСТАВКА "НЕЗЛАМНИЙ ЛИЦАР ПРАВДИ І СВОБОДИ" ДО ЮВІЛЕЮ ВАСИЛЯ СЕМЕНОВИЧА СТУСА

             


       

6 січня в Україні вшановують 85-річчя від дня народження українського поета, перекладача, правозахисника Василя Семеновича Стуса.   

Його ім’я вже давно вийшло за межі України, ставши знаковим в інтелектуальних колах світу, символом нескореності України, гідності Людини, яка виборола право лишатися нею в нелюдських обставинах.

Народившись  на Вінничині 6 січня 1938 року, в ранньому дитинстві разом з батьками Василь Стус переїхав до Донецька, де закінчив педагогічний інститут, жив і викладав більшу частину свого життя. Відстоюючи власну громадянську позицію, яка не співпадала із офіційною радянською, виступав на захист українських дисидентів-шістдесятників, за що сам неодноразово бував арештований.

У своїх віршах поєднував багатогранну ерудицію із глибокими духовними, навіть містичними, переживаннями.

Загинув Василь Стус у 1985 році у таборі для політв’язнів за досі нез’ясованих обставин.

Поет жив, творив і загинув, щоб український народ мав те, на що заслуговує  – Свободу, Незалежність, Право на рідну мову, Історичну пам’ять, Самобутню культуру.

Постать цього патріота, справжнього лицаря честі, волі, людини незвичайної духовної сили, видатного поета, науковця є прикладом для всіх українців в служінні своєму народу.

З нагоди ювілею Василя Стуса у відділі абонемента відкрилася книжкова виставка «Незламний лицар правди і свободи».




Експозиція містить збірки поезій Василя Стуса, листування поета, біографічні матеріали, спогади сучасників та наукові видання, що присвячені дослідженню життєвого та творчого шляху поета.

Запрошуємо вас відвідати книжкову виставку, яка діятиме до 16 січня.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар