понеділок, 26 червня 2023 р.

Перегляд літератури «Конституція України: від Пилипа Орлика до сучасності»

 Щорічно 28 червня в Україні відзначається День Конституції – саме цього дня 1996 року Верховна Рада ухвалила Основний Закон держави. Це свято єднання й відповідальності за сьогодення і майбутнє нашої нації. 

Конституція України – головний закон України, що закріплює основні засади організації держави та суспільства, утверджує конституційні права, свободи та обов’язки людини і громадянина, конституційний (державний і суспільний) лад.   

Конституція – це про права і свободи, це про гідність, цінності, хребет нації, стійкість та нескореність. 

Сьогодні, в умовах повномасштабного російського вторгнення і численних злочинів окупантів, усі ми по новому оцінюємо значення цінностей, закладених у Конституції України. Основний Закон є ядром консолідації Українського народу.

До Дня Конституції відділ абонемента підготував перегляд літератури «Конституція України: від Пилипа Орлика до сучасності». У матеріалах, представлених на перегляді, розповідається про історичні передумови прийняття Основного Закону: «Руську Правду», укладену в ХІ столітті за князювання Ярослава Мудрого; гетьмана Пилипа Орлика, автора першої української Конституції 1710 року; конституційний процес в добу Української революції 1917–1921 років; новітній конституційний процес, що нерозривно пов’язаний із відновленням української державності; про значення Конституції, в якій закріплено право українського народу мати власну суверенну і незалежну державу. Запрошуємо до відділу абонемента ознайомитися із переглядом літератури та дізнатися більше з історії рідної країни!

Перегляд літератури підготувала Валентина Скрипник, провідна бібліотекарка відділу абонемента.


Немає коментарів:

Дописати коментар