понеділок, 3 липня 2023 р.

Книжкова виставка-портрет «Література – це я сам… »

 3 липня виповнюється 140 років від дня народження Франца Кафки, австрійського письменника, лауреата премії ім. Т. Фонтане, одного із фундаторів модерністської прози. 

Письменник дійсно став однією з найвидатніших постатей у європейській літературі XX століття. Уявити без його творчості цей період просто неможливо. Проте могло статися так, що ніхто і не дізнався б ні про нього, ні, тим більше, про його творчість. У своєму заповіті чоловік визначив долю своїх творів, щоденників та листів: вони повинні були віддатися вогню. На щастя, товариш письменника Макс Брод насмілився не виконати цю умову заповіту. І таким чином до сучасного читача дійшло майже все, що було створено ним. 

Творчість письменника належить до експресіонізму. Франц Кафка створив незвичний художній світ – абсурдний, жахливий, незрозумілий, одне слово – «кафкіанський». Він вражає дивним поєднанням буденного і фантастичного, трагічного й іронічного, абсурдного і закономірного. 

 Прозаїк писав романи, новели, афоризми. За життя було видано кілька невеликих за обсягом книжок. По смерті надруковано понад 30 новел і три романи: «Америка», «Процес» і «Замок». Нині його спадщина складає десять томів, куди увійшли також «Щоденники» 1910-1923 рр., «Листи 1902-1924», «Листи до Мілени», «Листи до Феліції», «Листи до Оттле та родини».

Важливе місце у творчості прозаїка належало і притчам. Притчевий характер освоєння дійсності дослідники вважали чи не найголовнішою рисою художнього світу Кафки. Притча набула риси дійсності, так уміло поєднав письменник елементи реального і фантастичного.

Письменників робить великими не тільки літературний талант, а й здатність відчути життя. Важливо не лише розкрити його таємниці, а саме відчути, бо знання небагато варте, якщо ним володіє той, хто стоїть іззовні. Кафка ж завжди перебував усередині: був заглиблений у свій світ і вбирав у себе всю його тяжкість.

У відділі абонемента організовано книжкову виставку-портрет «Література – це я сам…», підготовлену до 140-річчя від дня народження Франца Кафки. На виставці представлені як твори самого письменника, так і цікаві літературознавчі розвідки про нього. Експозиція діятиме з 1 липня по 16 липня 2023 року. Саме тут ви зможете ознайомитися з творчістю австрійського письменника, вибрати та прочитати ту літературу, яка вас зацікавить.

Книжкову виставку-портрет підготувала Валентина Сагай, бібліотекарка 1 категорії  відділу абонемента.





Немає коментарів:

Дописати коментар