понеділок, 31 липня 2023 р.

Лекція «Становлення державності через призму Софії Київської»

Цікавою, як завжди, надзвичайно інформативною була лекція Артура Арояна «Становлення державності через призму Софії Київської», яка відбулася 28 липня 2023 року у відділі абонемента.

Артур Ароян, доцент кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, розповів про державотворчу місію собору Святої Софії – унікальної пам’ятки культури, однієї з найголовніших християнських святинь Східної Європи. Невідомі раніше широкому читацькому загалу факти, інтригуючі таємниці, стародавні легенди звучали під час розповіді науковця, викликаючи інтерес присутніх, які, попри сильний дощ, завітали до Бібліотеки, щоб послухати улюбленого лектора. Перед очима пролітали роки, пропливали століття, та непорушним залишався у всій своїй красі собор Святої Софії.
 Софія Київська або Свята Софія, зведена в центрі древнього Києва на початку XI століття, вже понад тисячу років – від часів Володимира Великого і Ярослава Мудрого до сьогоднішніх днів – духовний, політичний і культурний центр України, свідок багатьох історичних подій. Свою духовну і державотворчу місію Свята Софія здійснювала протягом багатьох століть. Тут зводили на престол київських князів і вручали їм символи державної влади, підписували політичні угоди, приймали іноземних послів, проводили церковні собори й інтронізували митрополитів. У соборі було створено першу відому на Русі бібліотеку. Це культурно-просвітницький простір, місце, яке поєднує різні культури, архітектурні стилі.
 У першій половині ХVІІ ст., за доби митрополита Петра Могили, Софія Київська була осередком відродження православної Церкви. В часи Визвольної війни 1648-1654 рр. під проводом Богдана Хмельницького вона стала символом відновлення державності України. На зламі ХVІІ-ХVІІІ ст. гетьман Іван Мазепа, розбудовуючи суверенну національну державу – Гетьманщину, ототожнював її зі Св. Софією, бо називав «Тріумфальною Церквою Премудрості Божої». За Мазепи Софія зовні була перебудована в стилі бароко, яке називають українським або мазепинським.

 Серцем української державності залишався собор за доби української революції 1917-1921 рр. На Софійській площі проголошено знамениті Універсали Центральної Ради, Акт злуки східних і західних українських земель. Саме до Софійського собору прийшов народ України для проголошення її незалежності в 1991 році. На Софійській площі і в самій Софії відбулися і до сьогодні відбуваються знаменні події державного, духовного і культурного життя країни. 
 Софія Київська є пам’яткою архітектури і монументального живопису світового значення. У 1990 році собор включено до cписку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Цей шедевр зодчества має автентичну архітектуру, найповніший ансамбль оригінальних мозаїк і фресок ХІ ст., домінанта яких – ікона-мозаїка Богоматері Оранти, котру ще називають «Нерушимою Стіною». Вже багато віків із вуст в уста передається заповідь: доки стоїть у Софії Оранта, стоятиме й Київ.

 Захід підготувала та провела Тетяна Гусар, завідувачка відділу абонемента.

Немає коментарів:

Дописати коментар