середа, 2 серпня 2023 р.

Книжкова виставка-порада «Літні турботи в саду і на городі»

 Споконвіку людина тягнеться до землі. Від вранішньої роси до вечірньої зорі наші предки трудилися на ній.

Для багатьох з нас  дача стає улюбленим місцем праці та відпочинку. Працюючи в саду, на городі чи у квітнику, спостерігаючи за розвитком рослин, красою навколишнього середовища, починаєш відчувати приплив енергії та бадьорості. Крім того, всі знають про величезне значення плодів та ягід для нашого харчування.

Чи можна однозначно сказати, яка квітка найкраща, яке дерево найдекоративніше чи найкорисніше? Звичайно, ні. Бо це, передусім різноманітні  смаки: одні квіткарі люблять королеву квітів – троянду, інші – квітку кохання ромашку, треті – чорнобривці. Комусь до вподоби яблуні і груші, а хтось хоче виростити японський сад. 

А ще ж озеленення – це доволі непроста система заходів, проведення яких має враховувати особливості архітектурних споруд, ландшафту і дизайну садово- паркового будівництва та сучасного квітникарства.

Настала гаряча пора для садівників та овочівників, яка триватиме до пізньої осені. Однак, не всі власники присадибних ділянок володіють необхідними знаннями та навичками про вирощування, догляд та зберігання врожаю.

 Орієнтуючись на запити користувачів, відділ абонемента організував книжкову виставку-пораду «Літні турботи в саду і на городі», яка діятиме з 1 серпня  по 15 серпня 2023 року.

Видання, які ми пропонуємо вам переглянути, допоможуть любителям садово-городньої справи за короткий час отримати знання для ефективного впорядкування присадибних ділянок, зведення дачного будинку і надвірних господарчих будівель, догляду за садом та городом. 

 Книжкова виставка складається з трьох великих розділів: «Сад вашої мрії», «Щедра грядка» та «Корисні поради для господарів». 

Все більше і більше людей починають займатись садівництвом. Багато сімей мають присадибні ділянки в особистому користуванні. Власний сад – це прекрасне місце для активного відпочинку усієї родини. Робота в саду помітно покращує здоров’я людей, котрі більшу частину часу проводять в закритих приміщеннях. Це не лише активний відпочинок, але і значне покращення харчування сім’ї за рахунок плодів та ягід, що вирощені у власному саду. 

Саме в розділі «Сад вашої мрії» ви зможете ознайомитися з літературою про особливості вирощування плодових і ягідних культур, догляду за ними та збирання урожаю.

Сьогодні надзвичайно популярним є озеленення та благоустрій земельних ділянок. Важко уявити міський пейзаж, заміський двір, дачне селище без гарних і доглянутих галявин, клумб, штучних насаджень. До вашої уваги книги про вирощування декоративних рослин у закритих приміщеннях, а також про ландшафтний дизайн: квітники, газони, садові дерева та кущі.

В розділі «Щедра грядка» ви зможете знайти літературу з вирощування малопоширених та перспективних овочевих рослин в Україні: способи сівби та розмноження, технології вирощування основних овочевих рослин. В багатьох книгах висвітлені господарське значення та лікувальні  властивості  огірка,  гарбуза, кабачка, патисона, лагенарії, кавуна, дині. Дано поради, як вибрати  площу  і попередники під ці культури, їх удобрення та підготовку ґрунту  і насіння до сівби.

Третій розділ «Корисні поради для господарів» включає різноманітну довідкову літературу з корисними порадами для садівників та городників: описані плодові культури, городні рослини, агротехніка їх вирощування; пояснюється, що робити, щоб досягти високих врожаїв та профілактика і лікування хвороб рослин, методи зберігання врожаю тощо.

Шановні користувачі! Запрошуємо вас відвідати книжкову виставку «Літні турботи в саду і на городі».

Сподіваємось, що ці книги допоможуть отримати необхідні знання, надихнуть вас на створення оригінального ландшафтного дизайну подвір’я, затишного райського куточка для всієї родини. Гарного вам врожаю і хорошого відпочинку влітку!

Виставку підготувала Світлана Федорова, провідна бібліотекарка відділу абонемента.




Немає коментарів:

Дописати коментар