вівторок, 22 серпня 2023 р.

Книжкова виставка-вшанування «Українці – нація героїв»


Щороку 29 серпня в Україні відзначається День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Цей день встановлено Указом Президента України від 23 серпня 2019 року № 621 для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, котрі віддали життя за батьківщину, як нагадування про одну із найкривавіших подій війни на сході України – Іловайську трагедію.

Саме 29 серпня 2014 року розпочався вихід українських військових з оточення під Іловайськом на Донбасі. Регулярні частини збройних сил росії, що вторглися до України, обстріляли коридор, яким, за домовленістю, мали виходити українські бійці. Тоді полягло 366 українських воїнів, 429 зазнали поранень, 158 зникли безвісти, 300 опинилися в полоні.

Смертельний для наших захисників “зелений коридор” пролягав через поля із соняшниками. Саме під ними сотні українців поклали в боротьбі з ворогом свої життя на вівтар свободи, гинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Тож символом Дня пам’яті захисників України стала квітка соняха.

Тисячі смертей з 2014 року. Тисячі особистих трагедій. Іловайськ, Донецький та Луганський аеропорти, Дебальцеве, Савур-Могила, Зеленопілля… З 24 лютого 2022 року кривавий агресор «повторив» свої злочини Маріуполем, Бучею, Харковом і тисячами інших міст і сіл нашої країни...

Україна сьогодні переживає найбільше випробування в своїй новітній історії – збройну боротьбу за незалежність і територіальну цілісність проти російського агресора.

Захисники, які віддали найцінніше у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України – своє життя, стояли на смерть за кожного з нас – за те, щоб майбутнє покоління мало гідне майбутнє у незалежній країні, а всі ми могли розвивати громадянське суспільство та робити Україну кращою. 

Ми схиляємо голови вдячності перед тими, хто тримає небо над нашими містами, даючи нам можливість у цей час вчитися, працювати, розвивати соціальні ініціативи та відстоювали демократію й права людини тут, у тилу.

Україна щодня пам’ятає воїнів, які поклали своє життя за її волю та незалежність, адже цей день – для гідного вшанування їхньої пам'яті. День, коли кожен українець може подякувати загиблим захисникам та захисницям .. Адже герої живі, поки жива пам’ять про них.

 З нагоди пам`яті героїв-захисників у відділі абонемента розгорнуто книжкову виставку-вшанування «Українці – нація героїв».

Експозиція має 3 розділи: 

«Народжені перемагати», «За синє небо, за жовте колосся», «Герої – борці за вільну Україну». На ній представлені художні та документальні твори, присвячені війні на сході, зокрема висвітлені події Іловайської трагедії, які ґрунтуються на спогадах близько сотні бійців і офіцерів, від добровольця  до вищого керівництва,  її учасників.

Серед них книга Наталії Гуменюк «Загублений острів» – збірка репортажів з окупованого Криму, куди відома журналістка, їздила  упродовж 2014-2019 рр.


Вашій увазі пропонуємо також художні книги, присвячені кіборгам, які 5 днів тримали Аеропорт та вірші  про війну наших українських поетів.

Багато книг, присвячених спогадам про загиблих українських вояків, що захищали нашу землю  в перші дні, тижні, місяці й роки російсько-української війни – це потреба  людської пам`яті, пам`яті серця  про незабутніх. Серед них й  полтавці – поборники державної незалежності України, які загинули в війні 2014-2017 рр.

Ми ніколи не думали, що будемо жити в такий час, коли на частині нашої території йтимуть бойові дії, а ми з самого ранку відразу будемо вмикати телевізор або заходити в Інтернет, щоб дізнатися як там наші захисники, наші герої, які  не дають цій страшній гідрі війни запускати далі свої щупальці. Важко і страшно чути про війну, але в тисячу разів важче нашим хлопцям на лінії фронту. І найменше, що ми можемо зробити – не забувати про них, адже це справжні Герої. А тим, хто загинув, захищаючи рідну землю від ворогів – наша вічна пам`ять та шана!

 Слава Україні! Героям слава!

 Шановні читачі! Запрошуємо вас відвідати книжкову виставку – вшанування, яка діє у відділі абонемента з 22 до 31 серпня.

Виставку підготувала Світлана Федорова, провідна бібліотекарка відділу.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар