пʼятниця, 1 грудня 2023 р.

Літературна година «Батько української прози»


29 листопада виповнилось 245 років від дня народження засновника художньої прози та комедійного жанру в класичній українській літературі, видатного драматурга, громадського діяча Григорія Федоровича Квітки-Основ’яненка.

Вшановуючи пам'ять видатного письменника, працівники відділу абонемента підготували для  підопічних Горбанівського геріатричного пансіонату ветеранів війни та праці літературну годину «Батько української прози» (в рамках реалізації проєкту «Бібліотека для людей  золотого віку” »).

Григорій Квітка народився 29 листопада 1778 року в селі Основа на околиці Харкова. Звідси і його літературний псевдонім Основ’яненко. Все життя письменник прожив у Харкові,  де займався благодійницькою,  просвітницькою, громадською та державною діяльністю. 

У своїх творах він порушував питання про високоморальні та етичні якості людини, акцентував на особливостях національного характеру, специфіці мислення, вірувань, звичаях, побуту, на цінностях та ідеалах українців.

Серед популярних творів Квітки-Основ'яненка: комедії «Сватання на Гончарівці», «Шельменко-денщик», «Бой-жінка», «Салдацький патрет», «Конотопська відьма»,  «Маруся», «Козир-дівка», «Сердешна Оксана» та інші.

Повість «Маруся» Г. Квітки-Основ’яненка була із захопленням сприйнята як читачами, так і критиками.У 20-х р. ХХ ст. П.Тичина в одному з листів писав: «Днів зо три тому читав уночі Квітку-Основ’яненка. Читав «Марусю». Та так дочитавсь, що не помітив, як і шість ранку прийшло… Так сильно писати! І так просто! Мені здається, що сцена смерті Марусі нічим не слабша від смерті Ніколая у Л.Толстого. Квітка-Основ’яненко – величезний талант».  

Твори Основ'яненка перекладено польською, болгарською, чеською та іншими мовами.

Про життєвий та творчий шлях, благодійну та громадську діяльність  Григорія Квітки-Основ'яненка мешканцям пансіонату розповіла головна бібліотекарка відділу Ірина Науменко, а наприкінці  заходу запропонувала відволіктись від буденного життя, зарядитися новими емоціями  та зануритись у художній світ письменника, спробувавши свої сили в якості акторів.

На імпровізованій сцені артисти-аматори – підопічні пансіонату – разом із Світланою Федоровою, провідною бібліотекаркою відділу абонемента, розіграли сценки з п’єси Григорія Квітки-Основ'яненка «Сватання на Гончарівці». 

Веселі та жартівливі виступи артистів стали до вподоби присутнім на заході. Всі отримали задоволення від зустрічі та незабутні враження.

А ще підопічних пансіонату співробітники бібліотеки порадували новими цікавими та корисними книгами для прочитання.

Захід підготували та провели: Ірина Науменко, головна бібліотекарка відділу, та Світлана Федорова, провідна бібліотекарка.

Відділ абонемента висловлює вдячність  Аллі Шипуновій, бібілотекарці геріатричного пансіонату, за співпрацю.








Немає коментарів:

Дописати коментар