неділя, 3 грудня 2023 р.

Книжкова виставка-інформація «Ти у цьому світі не один»




Щороку 3 грудня разом із світовою спільнотою Україна відзначає Міжнародний день людей з інвалідністю. Поряд з нами живуть люди, фізичні можливості яких обмежені. Це ті, хто з певних причин не може повноцінно забезпечувати себе, доглядати за собою.

Міжнародний день людей із інвалідністю не є святом, а покликаний привернути увагу до проблем цих людей, захисту їхніх прав, гідності і благополуччя, акцентує увагу суспільства на перевагах, які воно отримує від участі людей з обмеженими фізичними можливостями у політичному, соціальному, економічному і культурному житті. Цей день є нагадуванням людству про його обов’язок виявляти турботу і милосердя до найбільш незахищеної частини суспільства – людей із інвалідністю.

Відділ абонемента ПОУНБ імені І. П. Котляревського запрошує переглянути книжкову виставку-інформацію «Ти у цьому світі не один», підготовлену до Міжнародного дня людей з інвалідністю.

Виставка складається з трьох  розділів. Перший розділ – «Надія у Рядках: книги, що зміцнюють дух». Тут можна ознайомитися з книгами, які  надихають, дають надію на щасливе майбутнє для кожного з нас. Справжнім відкриттям стануть такі книги як «Йди за мрією. Все можливо»  Джен Брікер, яка народилася без ніг, та Шайло Гарріса, штаб-сержанта армії США у відставці, який під час виконання бойового завдання підірвався на міні та зазнав страшних поранень, але не здався.

Наступний розділ – «Відомі письменники зі «Схованою Силою», в якому представлені книги таких відомих авторів як Гомер, Мігель де Сервантес Сааведра, життя яких напряму пов’язане з інвалідністю (Сервантес під час військової служби втратив руку, Гомер вважається сліпцем). Твори  цих письменників можуть слугувати прикладом сили, наполегливості та творчого успіху людей з інвалідністю. 

І останній, третій розділ – «Між Літерами та Болем: інвалідність у творчості майстрів слова». В цьому розділі представлені книги, героями яких є люди з особливими потребами. Тут ми можемо ознайомитися із захоплюючим  фентезі «Дика енергія. Лана» українських авторів Сергія та Марини Дяченків. Головна героїня – повністю здорова, проте увагу привертає другорядний персонаж, який, не маючи слуху, гарно грає на барабані і успішно допомагає головній героїні, разом з іншими товаришами. Щоб не заглиблюватися у сюжет детальніше, скажемо лише, що барабан грає одну з ключових ролей у цьому романі. Цікавим буде роман британського письменника, ілюстратора та сценариста Марка Геддона «Загадковий нічний інцидент із собакою». Це особлива книжка про «особливу» дитину, в якій головний герой  страждає на синдром Аспергера. Не залишить байдужим зворушливий роман «До зустрічі з тобою» від Джоджо Моєс, британської письменниці, журналістки газети Daily Telegraph, який потрапив до списку бестселерів New York Times. Це історія про кохання наперекір усім перешкодам. Луїза працює в маленькій кав’ярні, дівчина й уявити не могла, що зустріч із чоловіком, прикутим до інвалідного візка, змінить її життя... Вілл розумів, що після жахливої аварії він не зможе жити на повну силу і хотів припинити це беззмістовне існування. Він не здогадувався, що за кілька хвилин у його життя увірвуться радість і кохання, ім’я якому – Луїза. 

Всі ці книги доводять, що інвалідність – це не вирок, а можливість виявити в собі сили, про які ми не знали. Загалом виставка акцентує увагу на талантах, досягненнях і творчому внеску людей з різними особливостями та відмінностями.

Експозиція діє з 1 грудня по 16 грудня у відділі абонемента.

Виставку підготувала Тетяна Жучкова, провідна бібліотекарка відділу.


Немає коментарів:

Дописати коментар