пʼятниця, 15 грудня 2023 р.

Вечір-спогад «Чорнобиль – довгий слід трагедії»

 14 грудня в Україні вшановують учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – людей, які ціною свого життя і здоров’я змогли здолати страшну трагедію XX століття, що сталася 26 квітня 1986 року.

Цю дату обрано не випадково. Саме 14 грудня було офіційно повідомлено про завершення будівництва і прийняття в експлуатацію комплексу захисних споруд над зруйнованим у результаті вибуху четвертим енергоблоком ЧАЕС. Це, по суті, була перша перемога над зловісним атомом, який вирвався з-під контролю людини після квітневого вибуху.

14 грудня  працівники відділу абонемента підготували і провели вечір-спогад «Чорнобиль – довгий слід трагедії». Почесними гостями заходу стали полтавці – учасники ліквідації наслідків аварії. Це: Сергій Козлов, Анатолій Шевченко, Микола Кукла, Микола Агеєв, Станіслав Колодій, Микола Абраменко. Наслідки Чорнобиля були б ще катастофічнішими, якби не героїзм та відвага цих та сотень інших  людей, впевненість у власних силах. Всі вони  – люди різного віку і різних професій, хто не сховався, хто пішов у відкритий бій, хто вижив і став носієм правди історичної важливості, сьогодні вже люди поважного віку. З огляду на роки і отримані життєві уроки вони є тими мудрецями, які несуть істину: героями не народжуються, їх створюють обставини. Це особливо цінно у наш час, коли тисячі українських хлопців і дівчат встали на захист Батьківщини і боронять її, щоденно ризикуючи життям…

Гості заходу ділилися власними спогадами, переживаннями, тривогами, болями, смутками й радощами; згадували тих, кого передчасно вирвала із життя радіаційна хвиля, хто заслуговує на пам’ять і вічну шану. І ці спогади такі живі, а часом – болючі, ніби це сталося учора. 

Сергій Козлов та Анатолій Шевченко акцентували увагу присутніх на книзі «Солдати Чорнобиля», авторами й упорядниками якої вони є. Видання присвячене полтавцям, які внесли свою частку в подолання наслідків аварії на ЧАЕС. Поетичним акордом вечора стали вірші у виконанні Станіслава Колодія.

Послухати про важкі випробування, які випали на долі учасників ліквідації аварії,  зібралися студенти першого курсу ВСП «Аграрно-економічний фаховий коледж ПДАУ».

Ведуча – Валентина Скрипник, провідна бібліотекарка відділу абонемента.













Немає коментарів:

Дописати коментар