четвер, 21 грудня 2023 р.

Книжкова виставка «Марко Вовчок: обрії життя та творчості»

                                                              

22 грудня 1833 р. народилась Марія Олександрівна Вілінська, українська письменниця, відома  під літературним псевдонімом Марко Вовчок.

Марко Вовчок – видатна українська письменниця другої половини XIX століття. Одна з перших жінок-письменниць в українській літературі, спадкоємниця Тараса Шевченка, який називав її своєю «донею». Теми її сюжетів, прототипи героїв, гарна українська мова – усе від глибокого знання життя народу й фольклору. 

 Марко Вовчок прославила українську літературу на ввесь світ, ставши одним з найавторитетніших письменників Європи, оскільки її твори ще за життя були перекладені багатьма європейськими мовами (чеською, болгарською, сербською, польською, словенською, італійською, французькою, німецькою, англійською та ін.) та отримали величезну популярність. 

Літературна спадщина Марка Вовчка налічує дві книги «Народних оповідань», романи та повісті: «Інститутка», «Кармелюк» (казка), «Три долі», «Маруся», «Гайдамаки», художні нариси «Листи з Парижа», низка творів російською мовою, переклади творів французької, німецької, англійської та польської літератур. 

 Творчість письменниці позначена високим гуманізмом і справжньою народністю…Чудові оповідання і повісті Марка Вовчка з народного побуту знайшли гарний відгук у сучасників – вони викликали сльози і суперечки, їх вітали передові люди суспільства й лаяли консерватори. Та незабутні художні образи Марка Вовчка пройшли крізь десятиріччя складних і величних історичних подій і зберегли свою чарівну принадність до наших днів. 

 Шановні друзі! Запрошуємо вас відвідати книжкову виставку «Марко Вовчок: обрії життя та творчості», яка діє у відділі абонемента з 18 по 31 грудня 2023 року. Матеріали, представлені на експозиції, розкривають творчу долю унікальної жінки, без перебільшення геніального прозаїка, блискучої перекладачки й одної з найпослідовніших прихильниць жіночої емансипації.

Книжкову виставку підготувала Світлана Федорова, провідна бібліотекарка відділу абонемента.

Немає коментарів:

Дописати коментар