вівторок, 23 січня 2024 р.

Книжкова виставка-факт «Подвиг героїв духу і чину»

 29 січня  Україна вшановує пам’ять героїв оборони Крут 1918 року.

29 січня 1918 року поблизу залізничної станції Крути (між Бахмачем та Ніжином) відбувся бій, в якому з боку УНР брали участь кілька військових формувань – курсанти 1-ї української юнкерської школи імені Богдана Хмельницького, студенти Студентського куреня, козаки місцевого Вільного козацтва та інші менш численні підрозділи. Більшість вояків-крутянців були вихованцями вищих військових навчальних закладів і мали достатньо вишколу, щоб під командуванням досвідчених старшин брати участь у бою. Під Крутами загинули, за різними оцінками, 70 –100 оборонців, у тому числі 27 вояків Студентської чоти, які потрапили в полон і були вбиті. Натомість з боку більшовиків загинули щонайменше 300 вояків.

 Бій українських воїнів проти більшовицької армії біля залізничної станції на Чернігівщині затримав ворога на чотири дні. Таким чином добровольці утримали столицю на час, необхідний для підписання Брестського мирного договору з країнами Четверного Союзу.         

Крути – сумна, але славетна сторінка нашого літопису. Ця назва стала символом українського відродження. Трагічна загибель оборонців Крут стала символом патріотизму та жертовності у боротьбі за незалежність України. Знати історичне коріння – святий обов’язок кожного свідомого українця. Тільки пам’ятаючи минуле, ми будемо мати гідне і надійне майбутнє.

 Вони, герої Крут, були першими кіборгами в нашій історії, і в нашій пам’яті вони назавжди залишаться вічно молодими. Крути стали початком нової доби в історії України.

Вшановуючи пам’ять Героїв Крут, відділ абонемента  підготував книжкову виставку-факт  «Подвиг героїв духу і чину». На експозиції представлені невідомі і маловідомі документи, матеріали, свідчення, спогади учасників бою під Крутами 29 січня 2018 року; виступи і статті  С. Єфремова, Д. Дорошенка, М. Грушевського, Є. Маланюка та інших видатних особистостей доби Української революції 1917-1921 рр... До уваги користувачів  – прозові і поетичні художні твори, які доповнюють масштабну картину бою під Крутами. 





Запрошуємо ознайомитися з виставкою, яка діє у відділі абонемента з 17 по 31 січня 2024 року.

Експозицію підготувала Валентина Скрипник, провідна бібліотекарка відділу.


Немає коментарів:

Дописати коментар