вівторок, 20 лютого 2024 р.

Мовно-патріотичний калейдоскоп «Мова та пісня в наших серцях»



 В переддень Міжнародного дня рідної мови у відділі абонемента відбувся мовно-патріотичний калейдоскоп «Мова та пісня в наших серцях».

Про «болючі» питання основних етапів становлення української мови, мовної ситуації в Україні; про мовотворчість майстрів художнього слова і про роль рідної мови в  житті суспільства розповіла Віра Мелешко, завідувачка кафедри української літератури Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка. 

Тяжка доля судилася нашій рідній мові. Страшні тортури довелося їй пережити. Хоч її шматували, відкидали, забороняли, нівелювали чи спотворювали різні унії, погодіни, валуєви, вона знову оживала, відроджувалася і виявляла свою силу, знаходила своїх захисників і талановитих розбудовників. 

І навіть у такий важкий для країни час наша мова розвивається. Ба більше: не лише поповнюється новими словами, а й сама є джерелом запозичень для інших мов. Українська мова стала маркером, кодом розрізнення «свій-чужий». Чого тільки варте славнозвісне слово «паляниця»!

Віра Анатоліївна зазначила, що втрата народом своєї мови – це втрата не лише власного обличчя, це втрата унікальної власної душі. Українська мова є нашим генетичним кодом, гуманітарною аурою нації, яка береже і зміцнює нас.

Тетяна Гусар, завідувачка відділу абонемента, підготувала цікаві завдання на знання українських пісень, фразеологізмів, добірку мовних загадок-жартів, які викликали пожвавлення  у присутніх, жваві дискусії та веселий сміх.

Активними учасниками калейдоскопу стали студенти першого курсу Полтавського фахового коледжу Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, які із зацікавленням слухали лекторку, жваво відповідали на запитання. 

Захід відбувся в теплій, дружній атмосфері, на заваді не стала повітряна тривога  в укритті слова про роль і значення рідної мови в житті суспільства, а особливо під час війни  набували іншого змісту.
Світлини  Дар'ї Захарченко, бібліотекарки відділу абонемента.





Немає коментарів:

Дописати коментар