пʼятниця, 9 лютого 2024 р.

Книжкова виставка-портрет «Наталія Полонська-Василенко – промениста зірка вітчизняної історії»

 У відділі абонемента розгорнуто книжкову виставку-портрет  «Наталія Полонська-Василенко – промениста зірка вітчизняної історії», присвячену до 140-річчя від дня народження талановитої вченої, історикині, педагога, археолога, яка все своє життя присвятила дослідженню історії України. 

Нелегкою, дуже тернистою була її доля. Складним і суперечливим був науково-творчий шлях. Проте це не завадило Полонській-Василенко стати видатною і відомою історикинею. Вона є авторкою майже 200 наукових праць в царині історії Запоріжжя та Південної України.

Наталія Полонська-Василенко твердо стояла на передових позиціях української історичної науки, а її невтомна праця та науковий талант дали можливість посісти одне з найпочесніших місць серед діячів вітчизняної історіографії.

 Вона була першою жінкою приват-доцентом Університету святого Володимира у Києві. Входила до Київського товариства старожитностей і мистецтв, Наукового товариства імені Шевченка, академік Української Вільної Академії наук та Міжнародної Академії наук у Парижі. 

 Полонська-Василенко залишила нам численні мемуари та бібліографічні нариси, присвячені українським діячам науки і культури. Це статті про М. Грушевського, М. Василенко, М. Зерова, Л. Старицьку-Черняхівську, Д. Дорошенко.




 На експозиції представлені наукові праці вченої, статті з періодичних видань, листи, розвідки про життя історикині.

Запрошуємо всіх бажаючих відвідати книжкову виставку-портрет, присвячену  діяльності непересічної особистості в українській історичній науці.

Експозиція діє з 1 лютого по 14 лютого у відділі абонемента.

Підготувала книжкову виставку-портрет Валентина Скрипник, провідна бібліотекарка відділу.


Немає коментарів:

Дописати коментар