вівторок, 19 березня 2024 р.

Книжкова виставка-інформація «Гетьман Іван Мазепа – особистість, державник, меценат»


 Іван Мазепа – державний діяч, політик, один із найвправніших дипломатів тодішньої Європи, полководець і поет. У його віршах найвідчутніше відлунюють патріотичні мотиви, вболівання за долю України. Різноманітна природна обдарованість поєднувалася в ньому з високою освіченістю.

Гетьман Мазепа щедро фінансував розвиток мистецтва, зокрема архітектури й малярства. За його підтримки українські міста прикрашалися новими й реставрованими дивовижними храмами. Ці величні, розкішні споруди названі мистецтвознавцями «Мазепиним бароко».

Як державний діяч Іван Мазепа всіляко опікувався зміцненням військової справи, особисто брав участь у воєнних походах і морських операціях, спробував відновити український флот.

Іван Мазепа намагався зробити з України європейську державу, підняти й зміцнити значення та престиж гетьманської влади. Жодний із гетьманів не зробив так багато, як Мазепа, для розвитку культури й духовності українського народу. Його спроба вирвати Україну з-під московського ярма, реалізувати велику ідею незалежної самостійної Української держави зазнала поразку. Але протягом трьох століть ця ідея жевріла в серцях найкращих синів і дочок українського народу. Корені сучасної незалежної України певною мірою лежать у великих ідеях Мазепи.

Вшановуючи пам’ять великого українця, відділ абонемента підготував книжкову виставку-інформацію «Гетьман Іван Мазепа – особистість, державник, меценат» (20 березня  – 385 років від дня народження Івана Степановича Мазепи). 

 Експозиція розкриває образ Мазепи, як великого шанувальника мистецтва і науки, мецената, прихильника релігії і борця за державність України.

Виставку підготувала Валентина Сагай, бібліотекарка І категорії відділу абонемента.

Немає коментарів:

Дописати коментар