вівторок, 19 березня 2024 р.

Виставка-інсталяція «Україна – нація героїв»




                                                                            Переможемо, переоремо, переборемо.

Нас не зламано, нас не знищено і не скорено.

Ми усі проросли зі сталі, з міцної люті,

Поруч з нами – духи повсталі та незабуті.

За плечима у нас немає доріг – безодня,

Нас надія тримає разом, одна на всіх – Господня.

Проти нас було скоєно гріх страшний, підступний,

Буде вищий суд, не людський – підкупний.

Порахуються всі борги – для сплати

Доля йде до вас, вороги – карати.

Переоремо, перемелемо, переборемо

Нас ніколи, нізащо не буде тепер підкорено.

Оксана Весна


2022-й рік уже став історією. Ця цифра назавжди закарбована в нашій пам’яті. Лише завдяки титанічному подвигу воїнів та колосальному єднанню нації нам вдалося відвернути найгірший сценарій та дати відсіч орді. Так твориться історія. Так постає нація переможців.

Книги, представлені на оновленій виставці-інсталяції «Українці – нація героїв», розповідають про війну, про те, що ми пережили і переживаємо зараз. Говорять волонтери, військові, цивільні… Говорять влучно і правдиво. До мурах у серці. Вони говорять про мертвих та живих, вцілілих та зранених, про велич і ницість, про кохання на війні та коханих з розтерзаними ранами, про втрати, такі гіркі, що хочеться вити від болю, і про сміх, який тримає при здоровому глузді, про нескорених духом синів і дочок рідної землі.

Говорити. Різними голосами. Різкими голосами, оголеними нервами, напнутими струнами серця. Говорити. За себе, за побратимів, за тих, хто тримає над нами небо, не дозволяючи йому впасти, за тих, хто вже не зможе більше ніколи.

Говорити. Для своїх найперше. Щоб пам’ятали, вірили, знали, розуміли, думали, приймали. Говорити для майбутнього. Говорити голосами правди. Світ має чути нас і знати про нас. 




Відділ абонемента висловлює вдячність Зої Воронянській, Полтавському Батальйону Небайдужих за допомогу у підготовці експозиції.

Немає коментарів:

Дописати коментар