середу, 20 березня 2024 р.

Виставка-портрет: «Натхнення – це віра в те, що ти пишеш»

«Слова – це крила ластівки, вона їх не почуває, але без них не може злетіти. Слова, сказані й не сказані ще ніким, живуть у душі народу»...

                                                                                                       Юрій Мушкетик


21 березня виповнюється 95 років від дня народження Юрія Мушкетика – визначного майстра української історичної прози.

Письменник, прозаїк, Герой України, Юрій Михайлович Мушкетик відомий у сучасній українській літературі як автор багатьох нарисів, оповідань, повістей і романів. У своїх книгах він висвітлював вічні проблеми справедливості, людської моралі, обов'язку перед собою та суспільством, духовного становлення людей у різні історичні епохи.  Скромний, мудрий, боєць за правду – так про Юрія Мушкетика нині згадують близькі та друзі. «Він не так думав про велике своє Я, як про Україну», - пригадує письменник Павло Мовчан.

 Творчість Ю. Мушкетика була й залишається за своєю тематикою на вістрі життя. Його висока естетична та громадянська позиція, гостропроблемні твори та їхня новаторська суть поставили автора в ряди борців за національне й духовне відродження. Твори Юрія Михайловича перекладені мовами багатьох країн.   Юрій Мушкетик пильно вглядається в обличчя своїх героїв, зазирає в глибини душ, змальовує людину в шуканнях, у боротьбі, в суперечностях. Пошуки істини, пошуки правди й справедливості, відстоювання добра, непримиренність до зла – все це характерне для персонажів, яким прозаїк симпатизує. І письменник творить добрі справи, створюючи історичні романи. Бо ці твори показують велич українського народу, підносять дух, сприяють самоусвідомленню нації. Романи Мушкетика виховують гордість за свій волелюбний і нескорений народ.

До ювілею письменника у відділі абонемента підготовлено виставку-портрет: «Натхнення – це віра  в те, що ти пишеш». Матеріали, представлені на експозиції, розповідають про віхи життя і творчості письменника; знайомлять з особистістю прозаїка. Цікавими для всіх, залюблених в українське слово, будуть літературознавчі праці науковців, інтерв’ю майстра слова.Виставка-портрет діє з 18 по 31 березня 2024 року.

Над експозицією працювала Світлана Федорова, провідна бібліотекарка відділу.





Немає коментарів:

Дописати коментар