середа, 1 травня 2024 р.

Етноскриня «О, Писанко! Ти – символ України!»

 Писанка – це один із найдавніших та найвідоміших культурних і духовних символів України, шедевр мініатюрного народного живопису. Коли береш у руки писанку – це маленьке диво, створене руками – важко уявити, що майже таку колись – можливо, декілька тисяч років тому – тримав у руках далекий пращур, виписуючи на ній сонячні знаки. За легендою доля світу залежить від того, скільки писанок пишеться щороку до Великодня. Світ існуватиме, любов і добро на Землі житимуть, допоки люди розписуватимуть писанки!

 Напередодні Великодня у відділі абонемента відбувся захід  етноскриня «О, Писанко! Ти – символ України!»

Лідія Орел, викладачка Полтавської дитячої художньої школи, членкиня Полтавського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України, майстриня декоративного розпису і писанкарства,  надзвичайно цікаво розповідала про історію писанки і писанкарства в Україні, унікальні археологічні знахідки, орнаменти різних регіонів нашої країни. Захоплюючою для всіх була інформація про відому  меценатку і колекціонерку Катерину Скаржинську,  яка  зібрала величезну колекцію писанок – 2123 одиниці. А у 1880 р. Катерина Скаржинська заснувала перший приватний музей у Лівобережній Україні. 

 Учасниками  заходу стали учні 5 класу Полтавської гімназії №7 імені Т. Г. Шевченка, які активно включалися в розмову, доповнювали розповідь майстрині, цікавилися секретами писанкарства. 

Ведуча заходу – Валентина Скрипник, провідна бібліотекарка відділу абонемента.

Світлини – Ірини Науменко, головної бібліотекарки відділу.










Немає коментарів:

Дописати коментар