вівторок, 2 липня 2024 р.

Виставка однієї книги «“Маруся Чурай” – безсмертний дотик до душі»

 Є люди, які ще за життя стають легендами. Навколо них творяться міфи, чутки, перекази, за якими так важко відрізнити правду від вигадки. Вони ж мовчать, оберігаючи свій особистий світ від стороннього ока і впускаючи туди лише близьких і перевірених.

Такою є Ліна Василівна Костенко – поетка, публіцистка, громадська діячка. А в першу чергу – жінка, яка одного разу написала: «Я вибрала долю собі сама, і що зі мною не станеться, – у мене жодних претензій нема до Долі – моєї обраниці», – і лишилася на все життя вірною цим словам.

Ліна Василівна Костенко – безкомпромісна та чесна. Вона завжди говорила те, що думала, і не соромилася бути відвертою. Може, саме тому в усі часи її поезія промовляє до кожного, незалежно від статі, віку, вподобань.

Історичний роман у віршах «Маруся Чурай» визначної української поетеси – один із вершинних творів української літератури, своєрідна енциклопедія духовного життя нашого народу в XVII ст. Висока драма любові вирує на тлі епічних історичних змагань, де доля легендарної Марусі Чурай тісно переплетена з долею України. Саме цій книзі, якій у 2024 році виповнюється 45 років від дня публікації, і присвячена книжкова експозиція «“Маруся Чурай” – безсмертний дотик  до душі», яку підготував відділ абонемента.

«Маруся Чурай» – найбільший за обсягом твір Ліни Костенко. В романі змальовуються події нашої далекої історії. Подумки ми линемо до зеленої Полтави, на її пагорби й долини, уявляємо ту хату над Ворсклою, де жила дівчина з таким незвичайним обдарованням. Маруся наділена поетичним талантом. Вона добре розуміє важливість свого мистецького покликання. У неї пісенна душа, що так відповідає пісенній душі її народу. 

Триста років живуть її пісні про Гриця, про лицарів наших українських, які до світу вставали, збираючись у похід боронити неньку нашу милу, про зелененький барвінок і про того козаченька, що подався за Десну...

«Маруся Чурай» є одним із тих творів, які через свою непроминищу мистецьку вартість назавжди залишаються в літературі. Багатьом поколінням він відкриватиме образний світ нашої непростої історії. Даруватиме естетичну насолоду.

Пропонуємо здійснити подорож у країну книги, що протягом кількох десятиліть живе своїм життям, ставши літературною класикою. 

Гарного читання!

Книжкову виставку підготувала Світлана Федорова, провідна бібліотекарка відділу абонемента.






Немає коментарів:

Дописати коментар