четвер, 27 червня 2024 р.

Лекція «Непідвладна забуттю: життя і творчість Олени Пчілки»

 До 175-річчя від дня народження Олени Пчілки (Ольги Петрівни Драгоманової-Косач) відділ абонемента організував лекцію «Непідвладна забуттю: життя і творчість Олени Пчілки», яка відбулася 27 червня 2024 року. 

Олена Пчілка – яскрава постать в українській культурі. Поетка, авторка прозових та драматичних творів, науковчиня, перекладачка, фольклористка і етнографиня, видавчиня, активна громадська діячка, яка народила й виховала шестеро прекрасних дітей.  А ще – красуня, законодавиця мод (нинішньою популярністю вишиванок, знанням про розмаїття орнаментів і фасонів ми великою мірою завдячуємо якраз їй), королева балів.  Із вдячністю і гордістю називала Леся Українка свою матір найкращою, найрозумнішою, найталановитішою жінкою світового рівня.

Книжкову виставку-портрет «Зірка українського відродження» презентувала присутнім Тетяна Гусар, завідувачка відділу абонемента. Про життя і діяльність Олени Пчілки ґрунтовну і цікаву лекцію підготувала Анна Шендрик, авторка  незабутніх екскурсій Полтавою і Полтавщиною, краєзнавиця, власниця туристичної агенції «Феєрверк мрій».

Історії з життя видатних людей, долі непересічних особистостей перепліталися в розповіді чарівної лекторки, створюючи картину буття, наповнену радощами і тривогами, мріями і сподіваннями.

Значну увагу присвятила Анна Шендрик фундаментальній праці Олени Пчілки «Український народний орнамент». Книга за життя авторки перевидавалася зі змінами п’ять разів! Олена Пчілка розповідає, якою була українська традиційна вишивка, тлумачить символіку, пояснює орнаменти кожного аркушу альбому. Непідробний інтерес у присутніх викликала інформація про книгу Тетяни Зез «Вишивка в одязі видатних українців». В книгу включені історії непересічних українців, які зробили значний особистий внесок в розвиток української літератури, театру, поезії. Серед персоналій книги Леся Українка, Іван Франко, Тарас Шевченко, Марія Заньковецька, Олена Пчілка. Видання є результатом співпраці команди однодумців-музейників, науковців, вишивальниць, майстрів з виготовлення одягу, які реалізували проєкт, що має на меті популяризацію мистецтва української вишивки та висвітлення маловідомих для широкого загалу приватних фрагментів життя видатних українців.

Наприкінці заходу звучали запитання про членів родини Олени Пчілки,  маловідомі широкому загалу епізоди з життя письменниці, родинне гніздо Косачів. 

Світлини - Дар’ї Захарченко, бібліотекарки відділу абонемента.

Із  книжковою експозицією «Зірка українського відродження» можна ознайомитися у відділі обслуговування користувачів, кімн. 310.

Дякуємо за допомогу в організації заходу Тетяні Литвиненко і Лесі Солодун, бібліотекаркам відділу документів іноземними мовами.







Немає коментарів:

Дописати коментар