пʼятниця, 2 серпня 2024 р.

Лекція «Архітектурні загадки Полтави: Фінський модерн»

 Чи є в Полтаві пам’ятки фінського модерну і як їх знайти? Які  його ключові особливості? Хто з українських архітекторів творив в цьому стилі? Ці та інші питання розглянув  у своїй лекції «Архітектурні загадки Полтави: Фінський модерн», яка відбулася 1 серпня 2024 року у відділі абонемента, відомий полтавський архітектор, краєзнавець Артур Ароян.

Фінський модерн – це національна течія загальносвітового стилю межі 19-20 століть. Він розповсюдився поза межами Фінляндії і став однією з передумов для формування Українського модерну. Архітектори намагались гармонійно доповнити новаторські прийоми традиційними формами, орнаментами, образами персонажів казок та легенд, представників фауни, в тому числі «потойбічної», які були властиві саме їх регіону.

Як завжди, послухати науковця прийшло багато бажаючих дізнатися більше з історії  рідного міста, тих, хто прагне не тільки отримати нові знання, а й передати їх своїм нащадкам.

Артур Ароян детально зупинився на історії виникнення стилю, розповів про його унікальні особливості. А потім лектор разом із заінтригованими слухачами здійснили віртуальну мандрівку Полтавою в пошуках шедеврів фінського модерну, блукаючи затишними вуличками, подорожуючи мальовничими полтавськими околицями.

Наприкінці лекції звучали запитання від зацікавлених полтавців та побажання зустрітися ще не один раз у дружньому колі.








Немає коментарів:

Дописати коментар