понеділок, 5 серпня 2024 р.

Виставка-персоналія «Борець за чисті й світлі ідеали»

       


                    «Я вдячний долі, що пустила мене в світ українцем.»

                                        Б. Антоненко-Давидович

Ім'я Бориса Антоненка-Давидовича сучасному читачеві, напевно ж, небагато що може сказати. Протягом кількох десятиліть більшість його творів не видавалася й не перевидавалася, а в сімдесяті й вісімдесяті роки навіть саме його ім'я було піддане анафемі з негласною, але суворою забороною згадувати в будь-якому, навіть у негативному контексті.

Славний син України Б. Антоненко-Давидович належав до тих людей, для яких національна ідея «була понад усе, навіть понад власне життя». Його називають великим Українцем, нескореним і себе гідним, справжнім аристократом духу, винятково чесним і відвертим, лицарем правди і добра, який подав нам урок незламності, останнім могіканом з періоду Розстріляного відродження, популярним і високошанованим учителем, наставником молодих письменників-шістдесятників, одним з найпорядніших українських письменників ХХ століття.

Жахливі роки далеких північних таборів і заслання, цькування і переслідування вдалося пережити йому. І ніщо не було спроможним зламати в ньому людину. Він з честю зносив всі життєві випробування, ніколи не йдучи на компроміс із совістю. Він не міг жити без боротьби. А зброю для неї мав могутню – літературне слово. 

 Борис Антоненко-Давидович (лiтературнi псевдонiми Богдан Вiрний i Б. Антонович) народився 5 серпня 1899 року в передмiстi м. Ромни – Засуллi.

У 1923 р. в київському журналі «Нова громада» було опубліковано перше оповідання Б. Антоненка-Давидовича «Останні два». Своє літературне «хрещення» письменник отримав у літературній організації «Ланка» (згодом – «Марс»), яка об'єднувала невеличку, але творчо сильну групу молодих «попутників» (Б. Антоненко-Давидович, Г. Косинка, В. Підмогильний, Є. Плужник, Б. Тенета, Т. Осьмачка, Д. Фальківський та ін.).

Б. Антоненко-Давидович – автор оригінальних оповідань, повістей, роману, літературно-критичних нарисів та портретів. Письменник дає змогу, як через широко розчинені вікна, побачити крізь душі й світосприйняття героїв, ті обставини і умови, що перетворювали людей на звірів, в яких завжди лишалося щось людське, з людськими щирістю і наївністю, любов’ю і ненавистю, слабостями і гріхами.

ТТож запрошуємо до відділу абонемента переглянути виставку-персоналію «Борець за чисті й світлі ідеали», підготовлену до 125-річчя від дня народження Б. Антоненка-Давидовича, яка діє з 1 по 16 серпня 2024 року. До вашої уваги – добірка творів Б. Антоненка-Давидовича та видання, які розповідають про його життєвий і творчий шлях.

Книжкову виставку підготувала Валентина Сагай, бібліотекарка І категорії  відділу абонемента.


Немає коментарів:

Дописати коментар