четвер, 22 серпня 2024 р.

Книжкова виставка-персоналія «Диво полтавської землі»

 

                                               

                                                                           «Я щасливий тому, що мої книги читають»

                                                                                                          Павло Загребельний

 


Цього року вшановуємо 100-літній ювілей нашого земляка, українського прозаїка, публіциста та сценариста, Героя України Павла Архиповича Загребельного.

Павло Загребельний народився 25 серпня 1924 року в с. Солошине Кобеляцького району на Полтавщині. Його життя завжди було непростим – на його долю випала війна, полон та утиски з боку влади.

Павло Загребельний увійшов в скарбницю української літератури і загалом нашої культури як блискучий знавець своєї справи, неперевершений майстер слова.


Його ще за життя називали класиком – і заслужено. Він працював в українській літературі понад 40 років, створивши більше 30 романів,  гостросюжетних повістей і кіносценаріїв.

Людина виняткової освіченості та енциклопедичних знань, він був одним з найпопулярніших українських письменників і залишається таким і донині.

Павла Загребельного називають Нестором-літописцем ХХ ст.,  адже його романи – це своєрідний літопис української історії від сивої давнини до сучасності. Його твори відомі далеко за межами України та неодноразово екранізувались.

У своїй творчості письменник стверджував самоцінність і гідність  людської особистості, рішуче протиставляв пристосовництву – активну дію, рабству та мовчазній покорі – свободу й боротьбу за неї. 

Тематичний діапазон творів письменника є надзвичайно широким. Цьому значною мірою сприяли допитлива неспокійна вдача митця, власний життєвий досвід. Твори автора завжди привертали увагу критиків, спонукали до пристрасних дискусій.

Його романи одразу ставали бестселерами: «Роксолана», «Диво», «Тисячолітній Миколай», «Я, Богдан» читали і читають різні покоління.

Запрошуємо до відділу абонемента ознайомитись з виставкою-персоналією до знаменної дати «Диво полтавської землі», де представлені твори, спогади про автора, дослідження літературознавців.




Книги, що експонуються на виставці, мають на меті зосередити увагу присутніх на особистості Метра української літератури, його неповторною сутністю та його творчістю.

Виставку підготувала провідна бібліотекарка відділу абонемента Валентина Скрипник.


22.08.2024

Немає коментарів:

Дописати коментар