пʼятниця, 23 серпня 2024 р.

КІНОКЛУБНИЙ ФЕСТИВАЛЬ УКРАЇНСЬКОГО КІНО «20 ДНІВ У МАРІУПОЛІ»

 


22 серпня 2024 року у відділі абонемента в рамках Кіноклубного фестивалю українського кіно відбувся перегляд та обговорення документального фільму «20 днів у Маріуполі».




Про історію створення кінострічки та про членів команди знімальної групи на початку заходу розповіла присутнім Ірина Науменко, головна бібліотекарка відділу абонемента. 

Український документальний фільм «20 днів у Маріуполі» показує жахливі руйнування та втрати, яких зазнали мешканці міста в перші тижні повномасштабного російського вторгнення.

За 20 днів перебування в облозі знімальній групі вдалося зібрати понад 30 годин матеріалу про страшні злочини російських окупантів. Ризикуючи життям, їм вдалося вивезти з окупованого міста відзнятий матеріал ­- кадри, які пізніше стали визначальними образами війни: смерті дітей, масові поховання, розбомблений пологовий будинок та інші військові злочини російських окупантів. Ціль була чітка: світ має бачити правду.

Над створенням фільму працювали режисер і фотограф Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка та продюсерка й журналістка Василіса Степаненко. Вони стали останніми міжнародними журналістами, які висвітлювали початок знищення росією Маріуполя.

Фільм Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі» був представлений на кількох престижних фестивалях класу А, де він отримав ключові кінонагороди, зокрема приз глядацьких симпатій на кінофестивалі Sundance, а також престижну нагороду BAFTA. Крім того, вперше в історії українського кіно стрічка здобула перемогу в номінації «Найкращий документальний фільм» на премії Оскар 2024.

Автори стрічки змушують глядача дивитись на війну впритул. Деякі кадри жорстокі. І ніколи не зітруться з пам’яті, якщо побачиш їх бодай раз. Як і не забудеш голосів людей, в сім’ї яких завітала війна та смерть.

Після показу кінострічки присутні поділилися враженнями від побаченого. Кожен глядач в залі  відчув ті біль і страждання, які випали на долю жителів Маріуполя. Учасники Фестивалю дійшли згоди, що фільм повинен побачити весь світ, адже це привід привернути увагу до війни в Україні і до того, хто в ній винен.

Перегляд фільму відбувся за підтримки за підтримки Українського культурного фонду та Посольства Королівства Нідерландів в Україні.

Дякуємо нашим партнерам – «Кіноклуб. Всеукраїнська мережа» – за можливість переглянути чудовий фільм.


(https://www.facebook.com/profile.php?id=61559306163258)









Немає коментарів:

Дописати коментар